Hoe de bevruchting van de eicel nu echt plaatsvindt

Hoe de bevruchting van de eicel nu echt plaatsvindt

Leestijd: 5 minuten

Feiten die je misschien nog niet wist en die je niet op school hebt geleerd. Voordat we uitleggen hoe conceptie werkt, is het belangrijk dat je meer weet over eitjes, sperma en van hoe de ovulatie werkt. De ovulatie is de periode wanneer een eitje wordt vrijgegeven vanuit de eierstok en is van cruciaal belang voor het hele proces van de conceptie.

Belangrijk om te weten:

  • Zwanger worden is veel ingewikkelder dan simpelweg “sperma komt eitje tegen”
  • Slechts een klein deel van het sperma dat de vagina is binnengekomen, bereikt de eileider
  • Het duurt ongeveer 6-12 dagen voordat het bevruchte eitje naar de baarmoeder reist en zich aan de baarmoeder hecht, in een proces dat bekend staat als innesteling

Vóór de seks: hoe de baarmoederhals en de vagina zich voorbereiden op de zwangerschap

De baarmoederhals verbindt de vagina met de baarmoederholte. Er zitten klieren die cervixvocht produceren (ook wel baarmoederhalsslijm genoemd), dat door de vagina passeert. Soms zie je cervixvocht op je ondergoed of bij een toiletbezoek.

De eigenschappen van de baarmoederhals veranderen gedurende de menstruatiecyclus:

  • Tijdens en vlak na je menstruatie: je merkt mogelijk geen vaginaal vocht op
  • Tussen je menstruatie en ovulatie: naarmate de oestrogeenspiegels stijgen, neemt de hoeveelheid vocht toe en wordt deze natter, dikker en troebeler
  • Rond de ovulatie: het vocht ziet er vaak uit als eiwit: het is dun, glad en elastisch

 

De tijdsperiode tussen wanneer het baarmoederhalsslijm ideaal is voor sperma en ovulatie, staat bekend als het vruchtbare venster…

Waarom doet dit ertoe? Nou, sperma zwemt het beste door nat en rekbaar baarmoederhalsslijm. Als dit vocht er niet is of dik en plakkerig is, heeft sperma moeite om de baarmoederhals te passeren.

De tijdsperiode tussen wanneer het baarmoederhalsslijm ideaal is voor sperma en ovulatie, staat bekend als het vruchtbare venster.

Uiteindelijk heeft sperma een effect op de vagina. Normaal is de vagina enigszins zuur om te beschermen tegen infecties. Bij blootstelling aan sperma wordt de vagina minder zuur.

Voordat het sperma arriveert: hoe de baarmoeder zich voorbereidt op de zwangerschap

Tijdens je menstruatie werpt de baarmoeder het endometrium (baarmoederslijmvlies) af, dat zich tijdens de vorige menstruatiecyclus heeft opgebouwd. Na het afstoten wacht het endometrium totdat oestrogeen (geproduceerd in de eierstokken) stijgt. Oestrogeen zorgt ervoor dat de baarmoederslijmvlies dikker wordt door de endometriumcellen te stimuleren om zich te delen.

Na de ovulatie bereidt het endometrium zich voor op de mogelijke aankomst van een bevrucht eitje. In reactie op toenemende niveaus progesteron:

  • Stoppen endometriumcellen met delen en worden groter
  • Neemt het aantal slagaders toe
  • Worden baarmoedercontracties onderdrukt

Ook geeft de toename van progesteron na de ovulatie een signaal aan het endometrium om kleine met suiker gevulde zakjes in de baarmoeder af te geven om het binnenkomende eitje te voeden.

Spermacellen doet hun best

Als je onbeschermde seks hebt tijdens je vruchtbare venster, zal waarschijnlijk op z’n minst wat sperma door de baarmoederhals en in de baarmoeder komen. (Bij kunstmatige inseminatie wordt sperma vaak rechtstreeks in de baarmoederhals of baarmoeder ingebracht, dus wordt deze stap omzeild.)

Hoewel sperma hun staartjes gebruiken om door het vocht in de vagina en baarmoederhals te zwemmen, is het eigenlijk de baarmoeder die sperma erdoorheen en in de eileiders beweegt.

Seksuele activiteit kan ervoor zorgen dat de hersenen het hormoon oxytocine afgeven, waardoor de binnenste laag van de baarmoeder samentrekt en het sperma verder duwt. De baarmoeder heeft vingervormige structuren die cilia worden genoemd en die het sperma in de richting van het eitje helpen bewegen.

 

Slechts een klein deel van het sperma dat de vagina is binnengekomen, bereikt de eileider…

De baarmoeder is echter misschien geen volledig veilige plek voor sperma

Sperma veroorzaakt een immuunrespons wanneer het de baarmoeder binnengaat. Zodra het sperma binnenkomt, neemt het aantal witte bloedcellen toe en beginnen ze het stervende sperma aan te vallen, en is het mogelijk dat ze ook ook gezond sperma aanvallen.

Ook kan sperma de verkeerde eileider opgaan. Het overgrote deel van de tijd laat een vrouw slechts één ei los van één eierstok. Dat betekent dat slechts één van de twee eileiders eieren heeft en dat sommige zaadcellen het verkeerd hebben gedaan. Slechts een klein deel van het sperma dat de vagina is binnengekomen, bereikt de eileider.

Bevruchting: nadat het sperma aankomt, the magic happens!

En deze magie gebeurt in de eileiders. Terwijl de eileider het eitje naar de baarmoeder duwt, duwen de cilia het sperma naar het eitje. Progesteron en oestrogeen beïnvloeden dit proces door het aantal trilhaartjes te vergroten en hoe snel ze bewegen.

Het eitje en de omliggende cellen produceren een chemische stof die sperma aantrekt. Sperma kan worden aangetrokken door de temperatuur aan het eierstok uiteinde van de eileider, die meestal warmer is.

Terwijl ze door de eileiders reizen, krijgen sperma het vermogen om een ​​eitje te bevruchten. Ze ondergaan twee processen: capaciteit, waarbij de buitenste laag wordt veranderd, en hyperactivering, die de manier waarop het staartje van het sperma beweegt, verandert.

Hoewel het sperma zo ver is gekomen en al is veranderd, heeft het nog steeds werk te doen: met name het doorbreken van de barrières rond het eitje.

Om de eicel binnen te komen, moet het sperma twee dingen doen:

1. Een groep cellen doorbreken die bekend staan ​​als de ‘cumulus oophorus’, die het eitje omringen. Het sperma lost deze cellen op met behulp van een enzym.
2. Het buitenste membraan van het eitje doorbreken. Het sperma versmelt in wezen en verteert dit membraan met behulp van een enzym. Zodra een spermacel een eitje is binnengedrongen, verandert dit membraan en wordt het ondoordringbaar voor ander sperma.

Nu bevestigd, komt de kern van het sperma – waar de chromosomen worden opgeslagen – de eicel binnen en gaat op zoek naar de kern van het eitje.

Zodra de spermacel het eitje tegenkomt, versmelten de kernen van het eitje en het sperma en delen hun genetisch materiaal. Als dit allemaal goed gaat, wordt het bevruchte eitje een zygoot genoemd. Het eitje bevat nu ál het genetische materiaal dat het nodig heeft om een mensje te worden.

Lees in dit artikel verder hoe de innesteling plaatsvindt.

Heb je deze al gelezen…

Deze voeding is belangrijk voor een man als je zwanger wil worden

leestijd: 4 minuten
Zwanger worden is een natuurlijk, maar ingewikkeld proces. Daarvoor zijn een eicel en sperma van goede kwaliteit nodig. Snel, beweeglijk en het liefst in een ruime hoeveelheid. De kwaliteit en…
Lees meer

Zo ga je goed voorbereid naar de gynaecoloog

leestijd: 4 minuten
Als je na een jaar proberen nog niet zwanger is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts of een verloskundige. Als de huisarts of verloskundige geen oorzaak…
Lees meer
Zo werkt een menstruele cyclus

Zo werkt een menstruele cyclus

leestijd: 4 minuten
Een goede, regelmatige cyclus is heel belangrijk als je zwanger wilt worden. Maar wat is nu een goede en regelmatige cyclus? Hoe herken je je vruchtbare dagen en hoe lang…
Lees meer
Menu