Hoe de innesteling van de eicel plaatsvindt

Hoe de innesteling van de eicel plaatsvindt

Leestijd: 5 minuten

Feiten die je misschien nog niet wist en die je zéker niet op school hebt geleerd! Voordat we uitleggen hoe conceptie werkt, is het belangrijk dat je kennis hebt over eitjes, sperma en van hoe de ovulatie werkt. De ovulatie is de periode wanneer een eitje wordt vrijgegeven vanuit de eierstok en is van cruciaal belang voor het hele proces van de conceptie.

Belangrijk om te weten:

  • Zwanger worden is veel ingewikkelder dan simpelweg “sperma komt eitje tegen”
  • Slechts een klein deel van het sperma dat de vagina is binnengekomen, bereikt de eileider
  • Het duurt ongeveer zes tot 12 dagen voordat het bevruchte eitje naar de baarmoeder reist en zich aan de baarmoeder hecht, in een proces dat bekend staat als innesteling. <link>

Wat gebeurt er voordat de innesteling plaatsvindt?

In dit artikel lees je alles over wat er gebeurt voordat de innesteling plaatsvindt. En in dit artikel lees je hoe de innesteling precies plaatsvindt.

Innesteling: wat gebeurt er nadat het eitje is bevrucht

Het duurt ongeveer zes tot 12 dagen voordat het bevruchte eitje naar de baarmoeder reist en zich aan de baarmoeder hecht, in een proces dat bekend staat als innesteling. Het eitje wordt door trilhaartjes naar de baarmoeder teruggeduwd. Het eitje moet zich aan de baarmoeder hechten om een ​​levensvatbare zwangerschap te worden.

Tijdens de reis naar de baarmoeder, heeft het eitje zich verdeeld en een paar verschillende structuren gevormd.

Wanneer begint een zwangerschap officieel?

Wanneer de baarmoeder de blastocyste detecteert, laat deze enzymen los om het buitenmembraan van de blastocyste af te breken. Zodra die barrière is afgebroken, kan de blastocyste zich hechten aan het endometrium. En dit is wanneer een zwangerschap officieel begint.

Het is een ingewikkeld proces…

Soms kunnen bevruchte eitjes echter niet tot innesteling komen.

 

Voor elke 10 bevruchte eitjes, komen er tussen de vier en zes niet tot innesteling…

Voor elke 10 bevruchte eitjes, komen er tussen de vier en zes niet tot innesteling. Deze verliezen worden over het algemeen niet als miskraam beschouwd, omdat de meeste zorgverleners van mening zijn dat een zwangerschap is begonnen bij de innesteling.

Zoals je kunt lezen, zijn er veel stappen in het proces van bevruchting. Als één van deze stappen niet helemaal goed gaat, is er mogelijk geen zwangerschap.

Soms hecht het eitje zich ergens anders, zoals de eileider en is de zwangerschap niet haalbaar. Dit wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap genoemd en moet worden behandeld als een medisch noodgeval.

Hoewel het soms fout kan gaan, is het verbazingwekkend hoe vaak onze lichamen het goed doen!

Heb je deze al gelezen…

8 tips: zo vergroot je de kans om zwanger te worden

leestijd: 5 minuten
Om je vruchtbaarheid te optimaliseren, is het verbeteren van je gezondheid een goede eerste stap. Maar wat kun je nog meer doen om de kans op zwangerschap te vergroten? Het…
Lees meer

Feit of fabel: je kunt ook rond je 40ste nog makkelijk zwanger worden

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer

Deze voeding is belangrijk voor een man als je zwanger wil worden

leestijd: 4 minuten
Zwanger worden is een natuurlijk, maar ingewikkeld proces. Daarvoor zijn een eicel en sperma van goede kwaliteit nodig. Snel, beweeglijk en het liefst in een ruime hoeveelheid. De kwaliteit en…
Lees meer
Menu