In de eerste 12 weken een miskraam? Dit kan dé reden zijn.

Leestijd: 3 minuten

Een miskraam komt helaas vaak voor. Ongeveer een op de tien vrouwen krijgt te maken met een miskraam. Een miskraam kan allerlei redenen hebben. Vaak kan het te maken hebben met een aanlegfout, maar ook een tekort van vitamine B12 kan een miskraam (1) veroorzaken.


B12

Vitamine B12 is onmisbaar bij de vorming van het lichaam. Het zorgt voor:

  • Het kopiëren van genetische informatie
  • Een goede werking van het zenuwstel
  • Aanmaak van rode bloedcellen
  • Bloedarmoede voorkomen
  • De stofwisseling van foliumzuur

Tekort aan B12 

De meest voorkomende oorzaak van een vitamine B12 tekort is een verstoorde opname in het maag-darmkanaal (hier hoef je niks van te merken). Daarnaast kun je als je langere tijd weinig tot geen dierlijke producten eet doordat je vegetarisch, veganistisch bent of plantaardig eet een vitamine B12 tekort ontwikkelen. Ook kan het zijn dat je al vitamine B12 extra slikt, maar toch en tekort hebt omdat je niet de ‘juiste’ B12 slikt (zie onderaan deze pagina). Een vitamine B12 tekort kan een tekort aan foliumzuur veroorzaken, omdat deze twee vitaminen samenwerken. Een vitamine B12 tekort kan een vorm van bloedarmoede tot gevolg hebben, met symptomen zoals vermoeidheid, ademnood en een gebrek aan eetlust. Daarnaast kan een tekort aan B12 leiden tot onder andere concentratiestoornissen, geheugenproblemen, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gedragsveranderingen, duizeligheid, pijnlijke tong en darmklachten.

 

Door een B12 tekort kunnen aanlegfouten bij de baby ontstaan…

Vruchtbaarheid en B12 

Naast dat een vitamine B12 tekort kan leiden tot een tekort aan B11/foliumzuur, kan het nog meer gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Het kan leiden tot menstruatieklachten, zoals het uitblijven van menstruatie, hevige menstruaties, te lange menstruatie (langer dan zeven dagen) en meer PMS klachten als stemmingswisselingen en hoofdpijn.

Miskraam en B12

Bij een tekort aan vitamine B12, wordt het zenuwstelsel van de baby niet goed ontwikkelt. Ook is er moeite met de aanmaak van rode bloedcellen. Er kunnen daardoor aanlegfouten bij de baby ontstaan. Bij ernstige aanlegfouten kan je lichaam besluiten de zwangerschap af te breken waardoor je een miskraam krijgt. Al voordat je zwanger wil worden is het aan te raden om niet alleen foliumzuur te slikken, maar ook B12. Om foliumzuur om te zetten naar de actieve vorm heeft je lichaam B12 nodig. Een tekort aan B12 kan ontstaan door langdurig gebruik van foliumzuur.

Ook B12 heeft effect op foliumzuur.

Door een tekort aan vitamine B12 ontstaat er namelijk ook een tekort aan foliumzuur, die ook voor afwijkingen kan zorgen zoals een open ruggetje.

Foliumzuur

Vitamine B11, oftewel foliumzuur, is van belang bij de vorming van rode bloedcellen en DNA. Deze vitamine zit in groene groenten, fruit en volkoren producten.

Daarnaast verlaagt het je vruchtbaarheid en de kwaliteit van je eicellen…

Tekort

Een tekort aan vitamine B11, foliumzuur, vergroot de kans op een open ruggetje en op een hazenlip bij een baby. Daarnaast verlaagt het je vruchtbaarheid en de kwaliteit van je eicellen.

Welke supplement

Het is belangrijk om altijd bij een kinderwens, drie maanden voordat je start met proberen zwanger te worden, te starten met het slikken van 400 mcg foliumzuur per dag. Het lichaam neemt de natuurlijke vorm van foliumzuur, Folaat, het best op. Let op dat er op het doosje of potje Quatrefolic of Metafolin als ingrediënt genoemd wordt.

Welke B12

Naast foliumzuur slik je ook de B12. Let op dat je deze vormen van B12 slikt: methyl- en/of adenosyl (dibencozide) –cobalamine, of hydroxocobalamine. Neem geen cyanocobalamine, deze vorm is niet lichaamseigen en daardoor wordt het niet goed opgenomen.

Referenties:
The Importance of Folate, Vitamins B6 and B12 for the Lowering of Homocysteine Concentrations for Patients With Recurrent Pregnancy Loss and MTHFR Mutations 
Danielius Serapinas et al. Reprod Toxicol. 2017 Sep. 2017 72:159-163.
doi: 10.1016/j.reprotox.2017.07.001. Epub 2017 Jul 6.
Authors
D. Serapinas, E. Boreikaite, A. Bartkeviciute
1 Mykolas Romeris University, Vilnius, Lithuania 2 Department of Obstetrics and Gynaecology, Faculty of Medicine, Vilnius University, Vilnius, Lithuania 3Mykolas Romeris University, Vilnius, Lithuania. PMID: 28689805

 

Heb je deze al gelezen…

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

leestijd: 5 minuten
De bevruchting en innesteling van een eicel is een gecompliceerd proces. Eén van de eerste stappen is wanneer een bevruchte eicel door de eileider naar de baarmoeder gaat om zich…
Lees meer

Zo belangrijk is mondzorg als je zwanger wil worden

leestijd: 3 minuten
Dat mondzorg extra belangrijk is tijdens een zwangerschap, is bekend. Maar wist je dat de gezondheid van je tanden en tandvlees enorm van belang is als je zwanger wil worden?…
Lees meer
Wat is een HSG?

Wat is een HSG?

leestijd: 4 minuten
Als zwanger worden langer op zich laat wachten is het goed om medisch een aantal oorzaak uit te sluiten.  Ongeveer 40% van de vrouwelijke onvruchtbaarheid is gerelateerd aan de eileiders…
Lees meer
Menu