Overtijd en niet zwanger: 6 mogelijke oorzaken

Leestijd: 4 minuten

Ondanks alle technologische ontwikkelingen, is er nog steeds een groot mysterie over de menstruatiecyclus van een vrouw. Je kunt een late of gemiste menstruatie hebben, maar nog steeds een negatieve zwangerschapstest krijgen. In die situaties moet je je afvragen wat er aan de hand is. Ben je toch wel zwanger? Is er iets mis?

Dit zijn zes redenen waarom je menstruatie te laat kan zijn, zelfs als je zwangerschapstest negatief is…

1. Lage hormoonspiegels

Als je zwanger probeert te worden, is er goed nieuws: je bent misschien wel gewoon zwanger! Soms zijn de niveaus van het zwangerschapshormoon ‘humaan choriongonadotrofine’ (hCG) vroeg in de zwangerschap nog niet hoog genoeg om door een ​​zwangerschapsthuistest te detecteren.

Een studie ontdekte dat zwangerschapsthuistests alleen hCG-niveaus boven 25 milli-internationale eenheden per milliliter (mIU/ml) hoeven te detecteren om de algemeen geadverteerde nauwkeurigheid van 99% te bereiken. Maar niet alle zwangerschapsthuistests waren gevoelig genoeg om dit te kunnen meten.

De cyclus van een vrouw kan sterk variëren, dus als je later in je cyclus zwanger wordt, zijn je hormoonspiegels mogelijk niet hoog genoeg op het moment van je NietOngesteldheidsDag (NOD).

Er kan een verschil van 13 dagen zijn wanneer de ovulatie plaatsvindt, wat betekent dat je denkt dat je vier weken zwanger bent, terwijl je slechts twee weken zwanger bent. Zwangerschapsbloeding, recent hormonaal anticonceptiemiddel of borstvoeding kunnen allemaal ook invloed hebben op de nauwkeurigheid van de data.

Als je denkt dat je zwanger bent na een NOD, maar een negatief resultaat kreeg op je zwangerschapstest, wacht dan een paar dagen. Test opnieuw. Als je menstruatie uitblijft, neem dan contact op met je huisarts om complicaties uit te sluiten.

 

Soms kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap negatief testen…

2. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Het is zeldzaam, maar soms kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap negatief testen. Dit gebeurt in minder dan 3% van de buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

Zoek medische hulp als je zwangerschapstest negatief is en je deze symptomen hebt:

  • Ernstige pijn laag in je buik of aan één kant
  • Duizeligheid
  • Bloeden of spotten
  • Misselijkheid en overgeven

3. Levensstijl

Verschillende externe factoren kunnen grote invloed hebben op je menstruatiecyclus. Stress kan bijvoorbeeld je menstruatie uitstellen. Ondervoeding kan er ook invloed op hebben. Je cyclus kan fluctueren als je te veel cafeïne drinkt of niet genoeg voedsel eet.

Plotselinge veranderingen in levensstijl, zoals intensieve lichaamsbeweging of nachtdiensten, kunnen er ook voor zorgen dat je menstruatie onregelmatig is.

4. Borstvoeding

Borstvoeding kan onregelmatigheden in je cyclus veroorzaken. Zelfs nadat je baby is geboren en je menstruatie terugkeert, kan het enige tijd duren voordat je cyclus weer normaal wordt.

Borstvoeding is ook van maand tot maand onvoorspelbaar. Naarmate baby’s groeien, kan hun voeding veranderen. Als jouw baby bijvoorbeeld een groeispurt doormaakt en plotseling de frequentie van nachtvoedingen verhoogt, kan dit je cyclus verstoren.

5. Medische aandoeningen

Medische aandoeningen zoals Polycysteus Ovarium Syndroom’ (PCOS) of schildklierproblemen kunnen ertoe leiden dat vrouwen zeer onregelmatige cycli en gemiste menstruaties hebben. Sommige vrouwen kunnen zeer lichte menstruaties hebben, sommige kunnen zeer zware menstruaties hebben en bij sommigen kunnen menstruaties helemaal uitblijven.

De menopauze voor vrouwen begint meestal rond de leeftijd van 50. Bij sommige vrouwen kan het echter voortijdig beginnen, vóór de leeftijd van 40. Het is voor iedereen anders. Als je menstruatie meer dan 90 dagen uitblijft en niet zwanger bent, ga dan naar je huisarts.

 

Anticonceptie kan onregelmatigheden in je cyclus veroorzaken…

6. Medicijngebruik

Anticonceptie kan onregelmatigheden in je cyclus veroorzaken. Andere soorten medicijnen kunnen ook leiden tot een gemiste menstruatie. Bloeddruk medicatie of allergie medicijnen kunnen bijvoorbeeld je cyclus beïnvloeden.

Volgende stappen

Er kunnen veel verschillende redenen zijn voor een negatieve zwangerschapstest na een gemiste menstruatie. Je kunt te maken hebben met een niet-gediagnosticeerde medische aandoening, zoals PCOS, of het kan een levensstijl probleem zijn zoals extreme stress.

Nadat je een negatief testresultaat hebt gekregen, moet je een paar dagen tot een week wachten voordat je een nieuwe test doet. Als je een tweede keer negatief test en nog steeds niet ongesteld bent, bezoek dan je huisarts of gynaecoloog.

Heb je deze al gelezen…

Feit of fabel: om een jongen te verwekken moet je seks hebben vlak voor de eisprong

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer
Hoe werkt een ovulatie: wanneer, hoe en hoe vaak

Hoe werkt een ovulatie: wanneer, hoe en hoe vaak?

leestijd: 8 minuten
Wat is ovulatie? Waarom is het belangrijk om te weten wanneer je ovuleert als je zwanger wil worden en hoe werkt het precies? In dit artikel krijg je daar antwoord…
Lees meer

Alles over chronische ziektes en zwanger worden

leestijd: 3 minuten
Heb jij een chronische ziekte en wil je graag een gezinnetje stichten? Dan maak je je misschien zorgen over de invloed van je gezondheid op je zwangerschap, je baby en…
Lees meer
Menu