Wanneer en hoe neem je een zwangerschapstest af?

Wanneer en hoe neem je een zwangerschapstest af?

Leestijd: 4 minuten

Ben je benieuwd hoe en wanneer je een zwangerschapstest moet doen? Welk soort zwangerschapstest is de beste optie? Wil je weten of je een zorgverlener nodig hebt? Lees dan dit artikel over alles wat je moet weten over een zwangerschapstest.

Belangrijkste dingen om te weten:

  • Zwangerschapstests kunnen onjuist een negatief resultaat geven als de test te snel na de NietOngesteldheidsDag wordt gedaan
  • Het niet opvolgen van thuistestinstructies kan onjuiste resultaten veroorzaken
  • Bloedonderzoek geeft preciezere resultaten dan urinetests
  • Als je ongesteld bent, of als je denkt dat je zwanger bent, heb je misschien veel vragen. Je vraagt ​​je misschien ook af wat de eerste symptomen van zwangerschap/NOD zijn. Een zwangerschapstest kan antwoorden en gemoedsrust bieden

Wanneer moet je een zwangerschapstest doen?

Hoe snel kun je een zwangerschapstest doen? Je hebt kans op een zwangerschap als je onbeschermde seks hebt gehad. Hoe groot deze kans is, varieert in de loop van je cyclus.

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt

Je hebt de hoogste kans op zwangerschap vanaf het midden van de cyclus tot ongeveer twee weken vóór je verwachte menstruatie, omdat dit is wanneer de meeste vrouwen ovuleren. Dit is in het algemeen waar en het is geen weerspiegeling van de cyclus van alle vrouwen, dus je moet niet vertrouwen op deze ruwe schatting voor zwangerschapspreventie.

Onbeschermde seks aan het begin of het einde van de cyclus vormt in het algemeen minder kans op zwangerschap, omdat het minder waarschijnlijk is dat je ovuleert rondom of tijdens deze dagen.

 

Je moet een zwangerschapstest doen of contact opnemen met je zorgverlener als je menstruatie meer dan negen dagen te laat is…

Als je cyclus over het algemeen vrij regelmatig is en je eerder een zwangerschapstest wil doen, wordt aanbevolen om tot ten minste twee weken te wachten na je geschatte ovulatiedag, of rond wanneer je menstruatie zou moeten starten. Voor de meest nauwkeurige resultaten kun je het beste een paar dagen na je NOD wachten. Sommige zwangerschapstests adverteren dat je ze eerder kunt doen, maar hoe eerder je een test doet, hoe minder nauwkeurig deze is. Het is natuurlijk aan jou of je het eerder wilt doen.

Als je een onregelmatige cyclus hebt

Als je niet weet wanneer je menstruatie begint en het verschil tussen je langste en kortste cyclus meer dan 7 tot 9 dagen is – dat wil zeggen, als de timing van je menstruatie zeer onvoorspelbaar is – dan is het veel lastiger in te schatten wanneer je kunt testen. Je kunt ongeveer twee weken na de laatste onbeschermde seks een zwangerschapstest doen, maar als je wat langer wacht, neemt de nauwkeurigheid van de resultaten zeker toe.

 

Thuistests geven vaak een negatief resultaat als de test na een NOD te vroeg wordt uitgevoerd…

Wat is het verschil tussen zwangerschapstests thuis en de tests op het kantoor van een arts?

Het belangrijkste hormoon waarop je test, is humaan choriongonadotrofine (hCG), dat detecteerbaar is in bloed of urine. De concentratie van verdubbelt elke 29 tot 53 uur gedurende de eerste 30 dagen na innesteling van een levensvatbare, intra-uteriene zwangerschap; een langzamere stijging van de concentratie hCG duidt op een abnormale zwangerschap of miskraam.

De thuistest van het type “plassen op een staafje” meet of jouw hCG een drempelwaarde overschrijdt en geeft je een positief of negatief antwoord. Deze tests geven vaak een negatief resultaat als de test na een NOD te vroeg wordt uitgevoerd.

Als je een zwangerschapstest thuis doet en een negatief resultaat krijgt – maar je wordt nog geen week later ongesteld – dan is het een goed idee om een ​​nieuwe test te doen.

Zorgaanbieders bieden vaak zowel urinetests als bloedtests voor hCG aan. De aangeboden urinetest lijkt erg op een zwangerschapstest thuis, maar de resultaten zijn meestal nauwkeuriger. Een bloedtest geeft je een nauwkeurige telling van je hCG-waarden. Omdat het bloed door een laboratorium moet worden geanalyseerd, moet je langer wachten op de resultaten.

Omdat de bloedtest meer gedetailleerde resultaten oplevert, is het mogelijk om dingen zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam op te sporen.

 

Thuistests zijn niet zo nauwkeurig als die bij de huisarts…

Hoe een zwangerschapstest thuis te gebruiken

Koop een zwangerschapstest bij een betrouwbare verkoper en controleer of de vervaldatum niet is verstreken. Volg zorgvuldig de instructies – deze kunnen variëren afhankelijk van het merk. Een studie uit 1993 van zwangere vrouwen wees uit dat slechts een derde van de gebruikers zich aan alle instructies voor de testkit hield.

Je kunt op elk moment van de dag een urinetest doen, omdat de hCG-productie niet verandert gedurende de dag. Soms wordt wel aangeraden om met ochtendurine te testen omdat deze geconcentreerder is. Want als je overdag veel water of andere vloeistoffen drinkt, kan de nauwkeurigheid van de test worden beïnvloed omdat het urinemonster extreem verdund is. Of je thuistest nu positief of negatief is, het is verstandig om de resultaten te laten bevestigen bij de huisarts. Thuistests zijn niet zo nauwkeurig als die bij de huisarts.

Is het mogelijk om een onjuiste negatieve zwangerschapstestuitslag te krijgen?

Ja. De meest voorkomende oorzaak van een fout negatief resultaat, is het te vroeg uitvoeren van de test, wanneer de hCG-waarden nog niet kunnen worden waargenomen. Als je later dan normaal ovuleert, betekent dit dat de eerste dag van de NOD te vroeg kan zijn om een ​​nauwkeurig resultaat te krijgen.

Als je tot een week of twee na de NOD wacht, wordt de kans op het krijgen van een onjuiste negatieve test geminimaliseerd.

Is het mogelijk om een ​​onjuiste positieve zwangerschapstestuitslag te krijgen?

Ja, maar dit is zeldzaam. Een positief resultaat kan ook worden veroorzaakt door:

  • Een miskraam vlak na na de innesteling
  • hCG toename door een tumor
  • Vrouwen die vroegtijdige menopauze krijgen
  • Interferentie van hCG toegediend als onderdeel van een onvruchtbaarheidsbehandeling. Als je een injectie met hCG hebt gehad, moet dit na twee weken uit uw systeem verdwenen zijn

Medicijnen veroorzaken geen onjuist positieve testresultaten, tenzij het medicijn hCG of, in zeldzame gevallen, bepaalde antilichamen bevat. Als je denkt dat jouw medicatie de resultaten van de zwangerschapstest kan beïnvloeden, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je niet zeker bent over de uitslag van een thuistest of de uitslag wilt verifiëren, ga dan naar je huisarts.

Als je een negatieve zwangerschapstestuitslag hebt gehad en je hebt al meer dan 90 dagen geen menstruatie gehad, maak dan een afspraak met je huisarts. Vertel dan over je eerdere menstruatie, cyclus duur en zwaarte en andere symptomen die je hebt opgemerkt.

Het doen van een zwangerschapstest kan emotioneel zijn – ongeacht de resultaten

Vergeet niet dat je hierin niet alleen bent. Probeer te praten met iemand die je vertrouwt en vraag om steun in omgeving.

Heb je deze al gelezen…

Wat als je vriendinnen wel zwanger worden

leestijd: 4 minuten
Jij wil zo graag zwanger worden, maar het is nog niet gelukt…. Het lijkt wel alsof iedereen om je heen na één maand proberen al zwanger wordt. Hoe ga je…
Lees meer

De eerste symptomen rond je NOD

leestijd: 3 minuten
Zou je ongesteld moeten worden en blijft een bloeding uit? Dan kan dat het eerste teken zijn dat je zwanger bent. Vaak gaat dit gepaard met andere symptomen, die uiteraard…
Lees meer

Zo belangrijk is mondzorg als je zwanger wil worden

leestijd: 3 minuten
Dat mondzorg extra belangrijk is tijdens een zwangerschap, is bekend. Maar wist je dat de gezondheid van je tanden en tandvlees enorm van belang is als je zwanger wil worden?…
Lees meer
Menu