Wat elke vrouw moet weten over de luteale fase

Leestijd: 5 minuten

De luteale fase, ook wel ‘wachtbankje’ genoemd, is de tweede helft van je cyclus, beginnend na de eisprong en eindigend wanneer je je volgende menstruatie krijgt. Het is iets waar de meeste vrouwen niet veel aandacht aan besteden, tenzij ze zwanger probeert te worden.

Luteale fase

Een korte luteale fase wordt geassocieerd met moeilijk zwanger worden en vroeg zwangerschapsverlies / chemische zwangerschap. De luteale fase is een belangrijk onderdeel van niet alleen je vruchtbaarheid, maar ook van je algehele gezondheid. Als je niet wordt behandeld voor onvruchtbaarheid, is het waarschijnlijk dat jouw arts je nooit naar jouw luteale fase heeft gevraagd. Maar dit is een bijzonder belangrijk onderdeel van de cyclus.

Wat is de luteale fase eigenlijk?

De luteale fase is de laatste helft van je cyclus, nadat de dramatische en opwindende dingen al zijn gebeurd 😉 Je hebt je menstruatie gehad, je hebt geovuleerd en nu wacht je lichaam, met ingehouden adem, op een mogelijke zwangerschap. Als je een verrassingsfeest voor je man plant, zou deze vrolijke fase het gedeelte zijn waar je een cake bakt, al je vrienden bij elkaar verzamelt en slingers in de woonkamer ophangt. De luteale fase zou het gedeelte zijn waar iedereen rustig zit, de spanning wordt opgebouwd, terwijl jullie allemaal wachten tot hij thuiskomt.

Nadat je ovuleert, stort het corpus luteum – een structuur in de eierstokken die een ontwikkelend eitje vasthoudt – in en begint progesteron te produceren. Progesteron helpt om je ​​baarmoederslijmvlies (endometrium) dikker te maken, zodat áls er een bevrucht eitje is, het een mooi, zacht bedje heeft waarin het zichzelf kan innestelen. Als er geen innestelingen zijn, stopt het corpus luteum na ongeveer 10 – 16 dagen met het produceren van progesteron en scheidt het baarmoederslijmvlies zich af tijdens je menstruatie.

 

De zwangerschap begint pas écht als het embryo in de baarmoederslijmvlies zit…

Waarom is de luteale fase zo belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden?

Wanneer we aan zwangerschap denken, denken de meeste mensen meteen aan conceptie – wanneer het sperma het eitje binnenkomt. Maar de zwangerschap begint pas écht als het embryo in de baarmoederslijmvlies zit. Voor innesteling moet je lichaam voldoende progesteron maken om een ​​dikke, gezonde bodem op te bouwen.

Als je lichaam niet voldoende progesteron aanmaakt, is de luteale fase mogelijk aan de korte kant. Bij iets korter dan 10 dagen kan het moeilijker worden om een ​​zwangerschap te bewerkstelligen.

Waarom is de luteale fase belangrijk voor vrouwen die niet zwanger willen worden?

De lengte van de luteale fase kan soms dienen als een indicator voor je progesteron niveaus. Als de luteale fase minder dan 10 dagen is, is dit een teken dat je lichaam mogelijk onvoldoende progesteron aanmaakt. En zelfs als je niet zwanger probeert te worden, zijn je progesteron niveaus belangrijk. Adequate progesteron is cruciaal voor het behoud van gezonde botten, langdurige gezondheid van het hart, goed slapen en je op je best voelen.

Wat veroorzaakt een korte luteale fase?

Wanneer je lichaam niet genoeg progesteron aanmaakt, kan de luteale fase voortijdig eindigen. Er is een paar verschillende redenen waarom je onvoldoende progesteron kunt produceren:

  • PCOS
  • Schildklieraandoeningen
  • Zwaarlijvigheid
  • Anorexia (en mildere vormen van eetproblemen)
  • Overmatig bewegen
  • Veroudering
  • Stress

Hoe weet je of je luteale fase te kort is?

Dit weet je door je cyclus bij te houden. Tel het aantal dagen tussen de eisprong en het begin van je volgende menstruatie (eerste dag van volledige bloeding). Idealiter is dit 12 of meer dagen. Maar als je luteale fase minder dan 10 dagen is, heb je misschien een te laag progesteron niveau.

 

Progesteron piekt na de ovulatie en blijft enkele dagen stijgen…

Hoe test je je progesteron niveau?

Progesteron piekt na de ovulatie en blijft enkele dagen stijgen. Progesteron moet worden getest wanneer deze op z’n hoogst is, in het midden van de luteale fase. Meestal vragen artsen vrouwen om op dag 21 van hun cyclus een test te doen, omdat dag 21 in de gemiddelde cyclus van 28 dagen middenin de luteale fase valt.

Jouw cyclus is echter misschien niet de typische 28-daagse cyclus met ovulatie op dag 14. Laten we zeggen dat je een 35-daagse cyclus hebt, met ovulatie op dag 23. Als je jouw progesteron op dag 21 gaat testen, zal het heel laag zijn, omdat je nog niet geovuleerd hebt. Maar als je op dag 29 test, zijn je niveaus mogelijk volkomen normaal. Als je weet wanneer je ovuleert en hoe lang jouw luteale fase doorgaans is, kun je bepalen wat het juiste moment is om jouw progesteron niveaus te testen.

Hoe kun je de luteale fase verlengen?

De behandeling voor een korte luteale fase is afhankelijk van de oorzaak. Er is echter aangetoond dat enkele supplementen de luteale fase helpen verlengen:

  • Vitamine C: Een onderzoek naar vruchtbaarheid en steriliteit toonde aan dat vitamine C de vruchtbaarheid verhoogt bij sommige vrouwen met korte luteale fasen. In het onderzoek was 25% van de vrouwen die vitamine C kreeg binnen zes maanden zwanger, vergeleken met de placebogroep waarin slechts 11% zwanger werd.
  • Progesteron-suppletie of -crème: je kunt zonder recept progesteroncrème krijgen, of in plaatselijke of zetpilvorm van je huisarts. Bespreek dit altijd eerst met je arts. Het is ook belangrijk om het alleen tijdens de luteale fase te gebruiken. Het toevoegen van progesteron tijdens de folliculaire fase kan ovulatie voorkomen.

Heb je deze al gelezen…

Dit moet je weten over jouw gezondheid als je zwanger wil worden

leestijd: 6 minuten
Om zwanger te worden is het belangrijk dat je zelf in een goede gezondheid bent. Hoe gezonder jij bent, hoe groter de kans op een (gezonde) zwangerschap en baby. Voorbereiding…
Lees meer

Feit of fabel: je moet alleen seks hebben op de dag dat je ovuleert

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer

7 tips: zo ga je om met verdriet als het niet lukt om zwanger te worden

leestijd: 6 minuten
Je wil heel graag zwanger worden, maar het is nog niet gelukt. Je voelt je eenzaam en verdrietig, elke maand wordt dat gevoel sterker. Hoe ga je daarmee om? Zware…
Lees meer
Menu