Zwanger worden en je relatie

Leestijd: 3 minuten

“Schatje, ik wil een baby…” “Zullen we zwanger proberen te worden?” Je hebt het gezegd – een vraag in één adem die je leven voor altijd verandert. Een baby krijgen is één van die enorme, wonderlijke beslissingen die echt alles verandert. Maar om jouw relatie goed te houden, ook als het kindje er eenmaal is, is het belangrijk om samen een aantal zaken te bespreken.

Versterk je relatie

Eén van de beste geschenken die jij en je partner jullie kind kunnen geven, is een liefdevol thuis. Een solide relatie is niet alleen een basis om je gezin te laten groeien, het dient ook als een model voor wat jij wilt dat jouw kind wordt.

Een kind leert door in zijn wereld te “weken”, net als een spons. Denk er eens over na: een paar kleine ogen op je gericht, kijkend naar elke beweging en denkend: “Dus zo moet het.” Het is een zware taak, ouders zijn. Hoe dan ook, voordat je zwanger bent, is een goed moment om naar je relatie te kijken zoals deze door jouw kinderen zal worden gezien.

 

Onthoud dat thuis de plek is waar kinderen goede gewoonten leren…

Begin met op te merken hoe jij en je partner met elkaar omgaan. Verhef je je stem als jullie het niet eens zijn? Of ga je mokken als je je zin niet krijgt? Als dit niet is wat je je kind over relaties wilt leren, neem dan de tijd om erover te praten. Leren om nu beter te communiceren zal niet alleen je relatie versterken, maar het is ook de manier om het harmonieuze huis te creëren dat je voor jouw kind wilt.

Hoe zit het met jullie levensstijl? Vrijwel elke ouder wil dat zijn kind gezond eet, regelmatig beweegt en niet drinkt of rookt. Maar onthoud dat thuis de plek is waar kinderen goede gewoonten leren, dus houd rekening met je eigen keuzes. Bovendien brengt het aanbrengen van deze veranderingen een extra bonus met zich mee: onderzoeken hebben aangetoond dat ze je kansen om zwanger te worden vergroten. Praat met je partner over manieren waarop je elkaar kunt ondersteunen, vooral als deze veranderingen een grote wijziging in je levensstijl betekenen.

Vergeet tenslotte niet om alle praktische zaken te bespreken die bij een baby horen: kinderopvangregelingen en veranderingen in huishoudelijke verantwoordelijkheden, financiën en werksituaties. Ook als je nog niet zwanger bent, is het niet te vroeg om na te denken over deze dingen. Neem geen haastige beslissingen, maar bespreek ze samen.

 

Soms wordt seks een moetje…

Alleen maar werk en geen plezier…

Als de beslissing om zwanger te worden eenmaal is genomen, heeft dit soms een grote impact op de seksuele relatie van een stel. Soms wordt seks een moetje en gaat de romantiek verloren. Een belangrijke factor en ook een beetje taboe: wat kun je doen om te voorkomen dat seks alleen nog maar bedoeld is om zwanger te worden? Zeker als het langer duurt, kan dit je overkomen. Probeer spontaniteit in te plannen. Ga samen weg, boek een vakantie en denk niet teveel na over seks en wat zou moeten werken. En geniet gewoon van het samenzijn.

Zorg ervoor dat je de vaart erin houdt door een wekelijkse date night te plannen, waarbij jullie het niet gaan hebben over werk, financiën en het maken van baby’s. Je was eerst een stel; maak het een prioriteit om dat niet te verliezen.

Geconfronteerd met het onverwachte

Bijna niemand denkt dat het voor hen moeilijk zal zijn om een ​​baby te krijgen. Maar als het niet meteen gebeurt, kun je je zorgen maken. Als je vruchtbaarheid je even in de steek laat, is het belangrijk hier samen over te praten, zonder verwijten te maken. Meer dan ooit moeten jij en je partner solide informatie krijgen en de communicatielijnen open houden.

Zorg dat je de feiten krijgt

Wist je dat als je twintig bent en in perfecte gezondheid verkeert, je 25 procent kans hebt om elke maand zwanger te worden? Tegen de tijd dat je in de dertig bent, daalt dit percentage tot 10-15 procent, dus conceptie kan tot een jaar duren. Als je de feiten kent, evenals de beste tijden om elke maand zwanger te worden, kun je de druk wegnemen en kun je herkennen wanneer het tijd is om hulp te zoeken.

 

Maak geen veronderstellingen over wat voor jouw partner werkt…

Blijf communiceren

Het is zeker belangrijk om een ​​doel te hebben, maar het is net zo belangrijk dat je plan flexibel is. Maak geen veronderstellingen over wat voor jouw partner werkt. Stel in plaats daarvan vragen, deel je standpunt en onthoud dat dit een reis is die je samen maakt, stap voor stap.

Houd je relatie in balans

Waar je ook bent in het vruchtbaarheidsproces, het is makkelijk om zo gefocust hierop ​​te worden dat dit praktisch het enige is waar je met je partner over wilt praten. Wees voorzichtig dat dit je relatie niet belast.

Jullie bepalen zelf of dit gebeurt of niet. Misschien is het goed om het onderwerp alleen op gezette tijden te bespreken. Na het eten even, en daarna weer over tot andere onderwerpen.

Tijd maken voor elkaar en regelmatig je gedachten en zorgen delen, zal je helpen de gewoonte te maken om nog steeds tijd voor elkaar te maken als je ouders bent geworden – en voor de rest van je leven.

Heb je deze al gelezen…

Als je onverklaard onvruchtbaar bent

leestijd: 4 minuten
Na een jaar proberen, gezond leven, je cyclus bijhouden en veel ovulatietesten ben je nog niet zwanger. Je komt bij de gynaecoloog en daar blijkt na alle onderzoeken bij jou…
Lees meer

Wat als een tweede kindje (nog) niet lukt?

leestijd: 4 minuten
Als je zwanger wilt worden van je tweede kindje dan kan dat langer duren dan je van te voren dacht. Wellicht was je de eerste keer heel snel zwanger en…
Lees meer

Acupunctuur bij een kinderwens

leestijd: 3 minuten
Helpt acupunctuur mij om zwanger te worden? Een veelgestelde vraag waarop in dit artikel antwoord wordt gegeven.   Misschien ben je al een tijdje bezig om zwanger te worden, of…
Lees meer
Menu