De invloed van de maan op je menstruatie

De invloed van de maan op je menstruatie

Leestijd: 4 minuten

We horen er steeds meer over: de invloed van de maan op de cyclus. Wat is waar en wat is niet bewezen?

Belangrijkste om te weten over de maan en de menstruatiecyclus:

  • De menstruatiecyclus synchroniseert niet met de maancyclus, volgens analyse van meer dan 7,5 miljoen cycli
  • De maan- en menstruatiecyclus zullen voor sommige mensen min of meer correleren – afhankelijk van hoe nauw hun gemiddelde cycluslengte overeenkomt met de maancyclus, en de variabiliteit van hun cycluslengte
  • De maancyclus en de gemiddelde menstruatiecyclus zijn in principe even lang
  • De termen “menstruatie” en “menses” komen van Latijnse en Griekse woorden die maand (mensis) en maan (mene) betekenen

 

Je hoort wel eens dat je rond de volle maan ovuleert en ongesteld wordt rond de nieuwe maan…

Onderzoek naar maanfasen en menstruatie

Steeds meer mensen zijn bezig met de invloed van de maan. Je hoort wel eens dat je rond de volle maan ovuleert en ongesteld wordt rond de nieuwe maan. Dit is dus echter niet wetenschappelijk gestaafd.

De gemiddelde duur van de menstruatiecyclus is 29 dagen en de maancyclus duurt 29,5 dagen (hoewel het normaal is om een ​​menstruatiecyclus te hebben tussen 24 en 38 dagen). Statistisch gezien, ervan uitgaande dat menstruaties op willekeurige tijdstippen beginnen, zal bij ongeveer één op de twee vrouwen hun menstruatie starten ± drie dagen vanaf de volle of nieuwe maan.

Dit is logisch, ± drie dagen vanaf de volle of nieuwe maan is gelijk aan ongeveer 14 dagen van de maancyclus (de nieuwe maan + zes dagen en de volle maan + zes dagen), wat ongeveer de helft van de maancyclus is. We verwachten dus dat ongeveer de helft van alle vrouwen ongesteld wordt tijdens een willekeurige helft van de maancyclus.

De lengte van de menstruatiecyclus kan echter per leeftijd en achtergrond verschillen. Dit kan bijdragen aan een verkeerde indruk dat de menstruatie voor iedereen op schema met de maan begint of moet beginnen.

De maan- en menstruatiecyclus zal voor sommige vrouwen min of meer correleren, afhankelijk van hoe nauw hun gemiddelde cycluslengte overeenkomt met de maancyclus en de variabiliteit van hun cycluslengte.

Waarom kunnen maan- en menstruatiecycli verband houden?

Het feit dat de lengte van de maancyclus en de gemiddelde lengte van de menstruatiecyclus in principe gelijk zijn, is behoorlijk interessant. Het is absoluut mogelijk dat deze twee cycli geen enkele relatie hebben, maar toevallig even lang zijn.

 

Er is gesuggereerd dat maanlicht, met name in afwezigheid van kunstlicht, een impact kan hebben op sommige van onze biologische processen…

Dat gezegd hebbende, het is niet zo maar dat sommigen denken dat de maancyclus verband kan houden met de menstruatiecyclus.

Er is gesuggereerd dat maanlicht, met name in afwezigheid van kunstlicht, een impact kan hebben op sommige van onze biologische processen. Dit idee is niet onredelijk, omdat aangetoond is dat licht invloed heeft op het lichaam en de voortplantingssystemen van mensen.

We weten dat mensen die ’s nachts werken, vaker onregelmatige cycli hebben, mogelijk gedeeltelijk door blootstelling aan licht. Studies suggereren ook dat het nabootsen van maanlichtpatronen de regelmaat van de cyclus kan verbeteren. Hormonen worden mogelijk ook beïnvloed door veranderingen in het licht als gevolg van de seizoenen, gestaafd door het voorkomen van aandoeningen zoals seizoensgebonden affectieve stoornis (waarvan wordt gedacht dat ze verband houden met het hormoon melatonine).

Andere theorieën zijn ook voorgesteld. Elektromagnetische straling van de maan zou ook de menstruatiecyclus beïnvloeden. Als we echter gevoelig zijn voor deze straling, is het vreemd dat we geen trend zien in het synchroniseren van de maan onder alle vrouwen, in tegenstelling tot alleen vrouwen met bepaalde cycluslengtes. Waarom deze vrouwen gevoeliger zijn, wordt niet uitgelegd.

De culturele en persoonlijke betekenis van de maan en de menstruatie

Er zijn verschillende evolutietheorieën die speculeren waarom de lengte van de menstruatiecyclus zo dicht bij de lengte van de maancyclus ligt. Verhalen en overtuigingen die deze twee verbinden, zijn ook te vinden in verschillende culturen en mythologieën. De termen “menstruatie” en “menses” komen zelfs uit Latijnse en Griekse woorden die maand (mensis) en maan (mene) betekenen.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is, vinden veel vrouwen nog steeds dat het observeren van de maancyclus in relatie tot hun menstruatie voor hen persoonlijk betekenis heeft.

Heb je deze al gelezen…

Deze invloed heeft voeding op je vruchtbaarheid

leestijd: 3 minuten
Voeding speelt een belangrijke rol in de vruchtbaarheid. Zo kan voeding ervoor zorgen dat je hormonen in balans komen en je daarmee je vruchtbaarheid en kans op zwangerschap vergroot. Insulineresistentie…
Lees meer

Feit of fabel: met een menstruatie die niet altijd even regelmatig is, heb je evenveel kans om zwanger te worden

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer

Wat is een onregelmatige cyclus?

leestijd: 4 minuten
Een onregelmatige cyclus is een menstruatiecyclus die om een ​​onverwachte reden voortdurend buiten het “normale” bereik valt.   Schommelingen in je cycluslengte zijn normaal. Onregelmatigheid is ook normaal en hoort…
Lees meer
Menu