Dit doen alle hormonen tijdens jouw cyclus

Leestijd: 7 minuten

Dit artikel is een gids over alle hormonen. Hier staat alles wat je moet weten over oestrogeen, progesteron, androgenen, progestines, synthetisch oestrogeen en geslachtshormoon bindend globuline (SHBG).

Belangrijkste dingen om te weten:

 • Hormonen vertellen je lichaam hoe het moet ademen, groeien, drinken en eten
 • Je voortplantingshormonen veranderen constant gedurende je cyclus, tenzij je hormonale anticonceptie gebruikt
 • Hormonale onbalans kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals diabetes, schildklieraandoeningen en PCOS

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn moleculen die door het endocriene systeem worden geproduceerd en die berichten naar verschillende delen van het lichaam sturen. Ze helpen de processen van je lichaam te reguleren, zoals honger, bloeddruk en seksueel verlangen. Hoewel hormonen essentieel zijn voor de voortplanting, zijn ze ook essentieel voor alle systemen van je lichaam.

Hormonen komen vrij uit klieren in je endocriene systeem (hormoonstelsel). Ze vertellen je lichaam hoe te ademen en hoe energie te verbruiken.

Hormonen stromen door het hele lichaam, maar beïnvloeden alleen bepaalde cellen die zijn ontworpen om hun berichten te ontvangen. Hormonen en hormoonreceptoren (ontvangers) werken samen als een slot en een sleutel.

 

Ieder lijf ontvangt gedurende de dag constant hormonale veranderingen…

Wat doen hormonen in mijn lichaam?

Ieder lijf ontvangt gedurende de dag constant hormonale veranderingen. Wanneer je eet, produceert de alvleesklier het hormoon insuline om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Terwijl je op de rem trapt om een ​​botsing te voorkomen, pompen je bijnieren het hormoon adrenaline (epinefrine) eruit om je te helpen snel te handelen. De pijnappelklier werkt om het hormoon melatonine te produceren zodat je een goede nachtrust te krijgt.

Wanneer hormonen niet goed in balans zijn, kan een endocriene aandoening (ziekten van het hormoonstelsel) de oorzaak zijn. Te veel van een bepaald hormoon (ook bekend als hyperfunctie) of juist niet genoeg van een hormoon (bekend als hypofunctie), kunnen problemen veroorzaken.

Hormonale disbalans

Hormonale disbalans kan worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen. Sommigen van hen zijn onder meer:

 • Suikerziekte
 • Schildklieraandoeningen
 • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Klein maar krachtig, ons lichaam is afhankelijk van hormonen om te functioneren. Sommige mensen zijn gevoeliger voor hormonen dan anderen. Dit kan verklaren waarom sommige vrouwen last hebben van premenstrueel syndroom (PMS) of postnatale depressie, terwijl anderen helemaal geen last hebben van de hormonale veranderingen van de menstruatie en zwangerschap.

Welke hormonen zijn waarvoor verantwoordelijk?

Elke hormoonproducerende klier in het lichaam maakt een hormoon met een zeer gespecialiseerd doel.

 • Hypothalamus: reguleert lichaamstemperatuur, honger, humeur, dorst, slaap en libido
 • Hypofyse: is de baas der klieren, die andere klieren achter de schermen bestuurt
 • Bijschildklier: reguleert calcium
 • Alvleesklier: produceert insuline om voedsel als energie te gebruiken
 • Schildklier: regelt de hartslag en hoe calorieën worden gebruikt
 • Bijnieren: produceren stresshormonen
 • Pijnappelklier: produceert melatonine om de lichaamsklok te reguleren
 • Eierstokken: scheiden geslachtshormonen af ​​voor gebruik in de voortplantingscyclus
 • Testes: produceert testosteron en sperma

 

Tijdens de zwangerschap vindt de meest dramatische hormonale verschuiving plaats…

Hoe beïnvloeden hormonen seks en voortplanting?

Reproductieve hormonen worden gemaakt door de eierstokken en de testikels. De eierstokken produceren oestrogeen, progesteron en androgenen, terwijl de testikels androgenen produceren zoals testosteron.

Puberteit, ontwikkeling van borsten, vermogen om zwanger te worden of sperma te produceren en lichaamshaargroei worden allemaal beïnvloed door reproductieve hormonen. De niveaus van deze hormonen fluctueren gedurende je leven en nemen in het algemeen af ​​naarmate een persoon ouder wordt.

Voor vrouwen verschuiven deze hormonen gedurende de menstruatiecyclus tijdens de voortplantingsjaren, tenzij je hormonale anticonceptie gebruikt.

Tijdens de zwangerschap vindt de meest dramatische hormonale verschuiving plaats. Het lichaam creëert zelfs een nieuw orgaan, de placenta, dat progesteron uitscheidt.

Wat je moet weten over reproductieve hormonen

De menstruatiecyclus is meer dan alleen je menstruatie – het is een complexe eb en vloed van hormonen die ervoor zorgen dat je voortplantingssysteem werkt. Zonder hormonen zouden je voortplantingsorganen stagneren. Je zou niet in staat zijn om zwanger te worden en misschien geen zin hebben om seks te hebben.

Hoewel de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron krachtig zijn, hebben ze hulp nodig van een eiwit genaamd Sex Hormone Binding Globulin (SHBG) om goed te kunnen functioneren. SHBG is een eiwit (globuline) dat door de lever geproduceerd wordt en in staat is om testosteron en oestradiol sterk aan zich te binden. SHBG transporteert vervolgens deze hormonen in een inactieve vorm via het bloed door het lichaam.

De reproductieve hormonen omvatten:

Androgenen

Androgenen worden gemaakt van cholesterol en geproduceerd in de bijnier en de eierstokken. Vrouwen die hogere niveaus van androgenen hebben dan normaal, kunnen symptomen ervaren zoals overmatige haargroei, acne, onregelmatige of afwezige menstruatie en onvruchtbaarheid.

Omstandigheden die een teveel aan androgenen veroorzaken, zijn onder meer:

 • PCOS
 • Bijniertumoren
 • Eierstoktumoren
 • Hoog prolactinegehalte
 • Ziekte van Cushing
Progesteron

Progesteron is het belangrijkste hormoon dat zwangerschap bevordert. Tijdens de menstruatiecyclus is het progesteronniveau laag tot aan de eisprong. Daarna stijgen de niveaus. Progesteron verandert de structuur van het endometrium (het baarmoederslijmvlies) zodat een bevrucht eitje kan innestelen.

Tijdens de zwangerschap is progesteron het primaire hormoon van het eerste trimester. Het helpt ook om borstweefsel te ontwikkelen die essentieel zijn voor borstvoeding.

 

Misschien meer dan enig ander hormoon, heeft oestrogeen invloed op hoe we eruit zien…

Oestrogeen

Oestrogeen wordt geassocieerd met menstruatie, maar het heeft ook invloed op een aantal lichaamsfuncties, waaronder botontwikkeling en de gezondheid van hersenen, hart, bloedvaten en urinewegen.

Misschien meer dan enig ander hormoon, heeft oestrogeen invloed op hoe we eruit zien. Het heeft invloed op de samenstelling van lichaamsvet en zelfs op de gezondheid van huid en haar.

Wat is het verschil tussen hormonen in mijn lichaam en de hormonen bij anticonceptie?

Iemand die menstrueert heeft geslachtshormonen die elke dag van de menstruatiecyclus fluctueren. Maar als je hormonale anticonceptie (zoals de pil of de Mirena spiraal) gebruikt, ondervind je niet zoveel fluctuatie, behalve tijdens de stopweek van sommige versies van de pil. Deze pillen bevatten de hormonen progesteron en oestrogeen om de ovulatie te remmen.

Ongeveer honderd jaar geleden, toen we voor het eerst de hormoonfunctie begonnen te begrijpen, werd progesteron verkregen uit dierlijke bronnen. Dit type hormoontherapie was duur, ongemakkelijk (gegeven door injectie) en niet bijzonder effectief. In de jaren ‘40 werd een enorme ontdekking gedaan toen een onderzoeker progesteron uit yams (een eetbare wortelknol) extraheerde.

Heb je deze al gelezen…

Zo reken je uit hoe lang jouw cyclus is

leestijd: 2 minuten
Hoe weet ik hoeveel dagen mijn menstruatiecyclus is? Begin ik de dag te tellen waarop ik begin te vloeien of wanneer mijn menstruatie stopt? Jouw cyclus Je cyclus begint op…
Lees meer

Hoe ga je om met de maandelijkse teleurstellingen

leestijd: 3 minuten
“Je moet het gewoon loslaten”, “Niet teveel mee bezig zijn hoor, het komt vanzelf wel”. Iedere vrouw die zwanger wil worden en waarbij het al even niet lukt heeft vast…
Lees meer

Dit is belangrijk met ovulatietesten

leestijd: 5 minuten
In dit artikel vind je meer informatie over ovulatietests. Die helpen je om te bepalen wanneer je kunt proberen zwanger te worden. Wel of niet testen? Als je probeert zwanger…
Lees meer
Menu