Dit is belangrijk met ovulatietesten

Leestijd: 5 minuten

In dit artikel vind je meer informatie over ovulatietests. Die helpen je om te bepalen wanneer je kunt proberen zwanger te worden.

Wel of niet testen?

Als je probeert zwanger te worden, ben je waarschijnlijk bekend met de basisprincipes van ovulatie: één keer per maand komt een volwassen eitje vrij uit een van de eierstokken en is het beschikbaar om te worden bevrucht. Dit venster van 12 tot 24 uur is wanneer je vruchtbaarheid piekt, waardoor het de beste tijd is om seks te hebben als je zwanger wil worden.

Ovulatie vindt plaats in het midden van de menstruatiecyclus. Maar de cyclus van elke vrouw is anders en je eigen ovulatie kan van maand tot maand variëren. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wanneer je ovuleert, en ovulatieteststrips zijn een van de beste opties die er zijn. Hoe werken ze, hoe gebruik je ze en zijn ze geschikt voor jou?

Wat zijn ovulatieteststrips en hoe werken ze?

Ovulatietests zijn thuistests die je kunt gebruiken om te bepalen wanneer je ovuleert. Omdat je het meest vruchtbaar bent tijdens de ovulatie, kunnen de tests je kansen op succes vergroten wanneer je probeert zwanger te worden.

Ovulatieteststrips werken door niveaus van luteïniserend hormoon (LH) in je urine te meten. Een toename van LH geeft aan dat de eierstok een eitje vrijgeeft – dus wanneer jouw niveaus een bepaalde drempel bereiken, is het veilig om aan te nemen dat ovulatie binnen de komende 12 tot 36 uur zal plaatsvinden.

 

Mogelijk moet je een paar dagen testen om een ​​toename van LH te detecteren, wat volkomen normaal is…

Hoe gebruik je een ovulatietest om je meest vruchtbare dagen van de maand te voorspellen?

Het is eenvoudig: het enige dat je hoeft te doen, is op een strookje plassen (of in een kopje plassen en het strookje in de kop houden) en een paar minuten wachten tot de indicator verschijnt. Als de testlijn donkerder wordt weergegeven dan de controlelijn, sta je op het punt om te ovuleren. Let op: er zijn altijd lage niveaus van LH in je lichaam, dus als de testlijn verschijnt, maar lichter of zwakker lijkt dan de controlelijn, ovuleer je nog niet. Het gebruik van een ovulatieteststrip met een digitale uitlezing kan deze verwarring helemaal wegnemen.

Ovulatietesten kopen

Er zijn twee verschillende ovulatietesten verkrijgbaar:

1. Digitale test

Lees voor het gebruik altijd goed de bijsluiter. Deze urinetesten zijn erg nauwkeurig in het detecteren van een toename van het luteïniserend hormoon. Dit hormoon piekt 24-36 uur vóór de ovulatie. Er wordt op de digitale display een duidelijke smiley weergegeven als er een LH-toename is waargenomen, zodat je weet dat deze dag en de dag erop de twee dagen zijn waarop je de meeste kans hebt om zwanger te raken.

2. Strip (dipstick)

Lees voor het gebruik altijd goed de bijsluiter. De strip dien je voor tenminste 15 seconden in de urine te houden zodat de strip voldoende urine bevat. Vervolgens zie je in het testvenster één of twee lijnen tevoorschijn komen. Dit is het resultaat van de test en is af te lezen tussen de 5 en 10 minuten. Wacht niet langer met beoordelen van de testresultaten dan 15 minuten. Daarna kan de uitslag vals positief worden. 

Wanneer testen

Ovulatie treedt meestal halverwege je menstruatiecyclus op. Het beste is om een ​​paar dagen voor je op de helft van je cyclus zit, een ovulatietest te gebruiken. Als je cyclus bijvoorbeeld 28 dagen is, doe dan de eerste test op dag 10 of 11. Als je cycli onregelmatig zijn, gebruik dan de lengte van je kortste cyclus in de afgelopen zes maanden als richtlijn en begin drie tot vier dagen eerder met testen dan het middelpunt van je kortste cyclus.

Mogelijk moet je een paar dagen testen om een ​​toename van LH te detecteren, wat volkomen normaal is. De meeste tests worden geleverd met vijf tot 10 teststrips. Als je een ovulatieteststrip met een digitale lezer gebruikt, kan deze je huidige hormoonspiegels vergelijken met de niveaus die je de afgelopen dagen had. Dat kan het nog eenvoudiger maken om te bepalen wanneer je LH stijgt.

Tips om de meest nauwkeurige meting te krijgen:

 • Gebruik een ovulatieteststrip op de tijd die is aangegeven in de gebruiksaanwijzing. De meeste vrouwen hebben ’s ochtends een toename van LH en die niveaus kunnen ongeveer vier uur later in je urine worden opgenomen. Je kunt zelfs twee keer per dag testen. Maar of je nu een of twee keer test, probeer het elke dag op dezelfde tijd (of tijden) te doen
 • Zorg ervoor dat je urine voldoende geconcentreerd is. Zorg dat je een uur of twee voor de test niet geplast hebt en probeer geen grote hoeveelheden te drinken
 • Volg de aanwijzingen op de verpakking zorgvuldig op. Hoe beter je je houdt aan de instructies van de fabrikant, hoe groter de kans dat je goede resultaten krijgt

Zodra de test aangeeft dat je LH-waarden stijgen, begin je die dag met seks. Heb daarna ook twee tot drie dagen seks, omdat de ovulatie vanaf de positieve test tot 72 uur kan optreden.

 

De tests zijn voor sommige vrouwen nauwkeuriger dan voor anderen…

Hoe nauwkeurig zijn ovulatieteststrips?

Ovulatieteststrips kunnen je uitstekend laten weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Studies suggereren zelfs dat ze de ovulatie tot 97 procent van de tijd kunnen detecteren, waardoor ze de meest nauwkeurige optie zijn die er is.

Maar er zijn een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden.:

 • Ovulatietests laten zien of je hormonen op het juiste niveau zijn voor ovulatie. Ze kunnen de ideale tijd voorspellen om te proberen zwanger te worden, maar ze kunnen nog steeds niet garanderen dat de ovulatie en conceptie zeker zullen plaatsvinden.
 • De tests zijn voor sommige vrouwen nauwkeuriger dan voor anderen. Ovulatietests werken het beste voor vrouwen wier cycli relatief voorspelbaar zijn. Maar ze zijn mogelijk minder betrouwbaar als je een zeer onregelmatige menstruatie hebt. Onregelmatige cycli kunnen het moeilijk maken om erachter te komen wanneer je begint met ovuleren. Dat kan de kansen vergroten om een ​​ovulatietest te vroeg of te laat te gebruiken en het ovulatievenster helemaal te missen.
 • Als je bijvoorbeeld PCOS hebt. Vrouwen met polycysteus ovarium syndroom (PCOS) ervaren elke maand meerdere LH-pieken, maar ovulatie treedt niet bij elke piek op. Dat kan de testresultaten onbetrouwbaar maken.
 • Als je bepaalde medicijnen neemt. Vruchtbaarheidsmedicijnen, hormonen (zoals anticonceptie) en antibiotica kunnen allemaal ovulatieteststrips onnauwkeurig maken.
 • Je ovulatie kan ook later in je cyclus zijn, dus blijf testen totdat je een positieve test hebt.

Geen positieve test?

Som krijg je onverklaarbaar helemaal geen positieve test. Dat kan betekenen dat je;

 • of geen piek in je hormonen hebt gehad en dus geen ovulatie hebt gehad
 • of de piek was zo snel dat je die gemist hebt
 • of de test(en) werken niet goed

Zijn er nadelen of risico’s verbonden aan het gebruik van ovulatietests?

Ovulatieteststrip zijn een veilige, effectieve en goedkope manier om erachter te komen wanneer je ovuleert en je kansen om zwanger te worden maximaliseren. Ze zijn zeer nauwkeurig bij correct gebruik, dus het enige echte nadeel is dat ze niet 100% waterdicht zijn. Een test kan mogelijk op een vals positief wijzen als de LH-waarden stijgen zonder dat de ovulatie optreedt, vooral als je PCOS hebt of bepaalde medicijnen gebruikt. En je zou te vroeg of te laat kunnen testen – en je ovulatievenster helemaal missen – als je menstruatie erg onregelmatig is.

Ovulatieteststrips zijn een eenvoudig, nauwkeurig hulpmiddel dat je kan helpen bepalen wanneer je ovuleert en je daardoor de kansen op conceptie maximaliseert.

Heb je deze al gelezen…

Dit wil je weten als je bezig bent met zwanger worden

leestijd: 5 minuten
Als je al langere tijd bezig bent met zwanger worden dan wil je er graag alles aan doen om je kansen te vergroten om snel zwanger te zijn. Je hebt…
Lees meer

Feit of fabel: een vitamine D-tekort kan je vruchtbaarheid beïnvloeden

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer

Wat als hormonen niet aanslaan

leestijd: 5 minuten
Jouw behandelend arts heeft je geadviseerd een behandeling te starten met medicijnen. Het is tot nu toe helaas niet gelukt een goede eisprong te krijgen. Hormoonbehandeling Als er geen eisprong…
Lees meer
Menu