Wat is de eerste dag van jouw menstruatie?

Leestijd: 2 minuten

De vraag: “Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie?” kan een aantal keren in het leven van een vrouw opduiken: bij je gynaecoloog, als je een medische test of procedure ondergaat, of natuurlijk als je mama wil worden.

 

Het bepalen van de eerste dag van je menstruatie is van cruciaal belang, omdat het aangeeft dat het jouw eerste cyclusdag is, wat wordt beschouwd als de officiële start van een nieuwe maandelijkse menstruatiecyclus.

En hoewel je zou denken dat het gemakkelijk is om die dag te achterhalen – het is tenslotte de eerste dag van je menstruatie – kan het soms een beetje lastig zijn. Dat komt omdat menstruatiebloeding niet altijd zo vanzelfsprekend is als je zou verwachten. Soms begint het met een gestage stroom die meerdere dagen aanhoudt. Andere keren krijg je een lichte vlek – dat is wanneer je maar een paar druppels bloed verliest – en dan niets voor een hele dag of langer.

 

Spotten kan ook gebeuren rond de ovulatie in het midden van je cyclus…

Wanneer is dag 1 van je menstruatiecyclus?

Dus, begint dag 1 van jouw maandelijkse cyclus op de dag dat je licht bloed verliest (spotting) of op de dag dat je regelmatig bloed verliest?

Het antwoord hangt hiervan af: als je de ene dag spot en de volgende dag regelmatig vloeit, dan was de vorige dag cyclusdag 1. Dat komt omdat het oestrogeenniveau laag genoeg is geweest om het afstoten van je baarmoederslijmvlies te activeren. Het duurde misschien even voordat het zwaardere bloedverlies begon.

Als je echter op een dag spotting hebt gehad en de dagen erna niets meer dan was het waarschijnlijk een doorbraakbloeding, die bij sommige vrouwen kan optreden voorafgaand aan hun menstruatie.

Trouwens, spotten kan ook voor komen rond de ovulatie in het midden van je cyclus, als gevolg van het eitje dat loskomt van de follikel van de eierstokken, waardoor een lichte bloeding ontstaat.

Dus wat is het antwoord?

Zodra je rond het einde van je cyclus licht begint te vloeien, markeer deze datum dan in je agenda. Als het bloeden aanhoudt en de volgende dag zwaarder wordt, dan was dit Dag 1 van je nieuwe menstruatiecyclus.

Als je na het spotten gedurende twee of meer dagen geen hevig wordende bloeding ervaart, ga dan door met tellen van die dagen als een voortzetting van je huidige menstruatiecyclus.

Wil je meer informatie, ga je naar je gynaecoloog en vraag hem of haar naar je cyclus.

Heb je deze al gelezen…

Dit kan yoga doen voor je vruchtbaarheid

leestijd: 4 minuten
Yoga heeft veel voordelen, voor zowel lichaam als geest. Het kan je helpen de flexibiliteit en kracht te verbeteren, en het kan de focus vergroten en stress verminderen. Daarnaast heeft…
Lees meer

Alle onderzoeken tijdens een medisch traject

leestijd: 3 minuten
Jouw huisarts heeft je naar de gynaecoloog verwezen omdat je een kinderwens hebt en het (nog) niet lukt om zwanger te worden. De gynaecoloog doet dan een vruchtbaarheidsonderzoek (oriënterend fertiliteitsonderzoek,…
Lees meer

Alles wat je moet weten over seks als je zwanger wil worden

leestijd: 3 minuten
Als je zwanger wilt worden, wil je waarschijnlijk ook graag weten wanneer je seks moet hebben, hoe vaak je seks moet hebben en of er factoren zijn die je kansen…
Lees meer
Menu