Zo reken je jouw NietOngesteldheidsDag (NOD) uit

Wat is een normale menstruatiecyclus?

Leestijd: 4 minuten

Bij iedere vrouw kan de cyclus verschillend zijn en kan ook per maand verschillen. Om zwanger te worden is het belangrijk dat je hormonen in balans zijn en je cyclus daardoor regelmatig is. Je cyclus is opgedeeld in verschillende fases. Tijdens deze fases zijn verschillende hormonen belangrijk.

De eerste helft van je cyclus

De eerste helft van je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie. Dat is dag 1. In de eerste helft van je cyclus groeien en rijpen de eiblaasjes (follikels) in de eierstokken. Tijdens je cyclus rijpen er gemiddeld wel 20 follikels, verdeeld over beide eierstokken. Dit proces wordt aangestuurd vanuit je hersenen waar FSH (follikel-stimulerend hormoon) wordt afgegeven door de hypofyse.

De follikels in je eierstokken maken het hormoon oestrogeen aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoeder zich gaat voorbereiden op de innesteling van de bevruchte eicel. Je baarmoederslijmvlies wordt dikker. Zodra de follikels groot genoeg zijn wordt minder FSH aangemaakt waardoor het grootste deel van de follikels stopt met groeien. Eén follikel (of soms meer) blijft doorgroeien en wordt uiteindelijk zo groot als een kers, ongeveer 2,5 cm.

Rond de 11e dag van de cyclus (bij een cyclus van 28 dagen), geeft het eiblaasje extra veel oestrogeen af waardoor de hypofyse gestimuleerd wordt om LH (luteïniserend hormoon) te gaan produceren. De LH-piek zorgt ervoor dat je ovulatietest positief is. De LH-piek geeft je lichaam de laatste prikkel voor de eisprong.

 

Het zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies de juiste dikte houdt, waardoor de bevruchte eicel kan innestelen…

De tweede helft van je cyclus

De tweede helft van je cyclus begint bij de eisprong. De follikel waaruit de eicel is gesprongen gaat nu progesteron aanmaken. Dit proces vindt plaats in de eierstok. Het hormoon progesteron is geel van kleur. De follikel wordt daarom vanaf dit moment ‘het gele lichaam’ genoemd. Progesteron heeft een aantal taken. Het zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies de juiste dikte houdt, waardoor de bevruchte eicel kan innestelen. Daarnaast zorgt progesteron ervoor dat in deze fase geen nieuwe follikels gaan rijpen. En, het zorgt voor een verhoging van je temperatuur om het de bevruchte eicel zo aangenaam mogelijk te maken in je baarmoeder. Als er na de eisprong geen bevruchting is, dan sterft de eicel af, daalt je temperatuur weer en word je ongesteld. De nieuwe cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie. Een menstruatie duurt tussen vier en zes dagen.

Gemiddeld 28 dagen

De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar dit verschilt per vrouw. Je cyclus is normaal als deze tussen 24 en 35 dagen duurt en er maandelijks niet meer dan vijf dagen verschil in de komst van je menstruatie zit. Een onregelmatige cyclus is meestal het gevolg van een verstoorde hormoonhuishouding. Voeding, lifestyle en stress hebben hierin een belangrijke rol.

Eisprong

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen, ‘hoort’ je eisprong rond dag 14 te zijn. In de praktijk is dit meestal niet zo. Ga niet uit van een app om erachter te komen wanneer je eisprong is. Door middel van je afscheiding kan je ontdekken wanneer je eisprong is: Je afscheiding verandert gedurende je cyclus.

Het kan er zo uitzien:

  • Menstruatie
  • Weinig tot geen afscheiding
  • Nat en plakkerig, meestal wit van kleur
  • Helder, dik en glibberig. Vaak zit het als een bal aan elkaar
  • Daarna wordt het weer nat en plakkerig
  • In de aanloop naar je menstruatie heb je meestal weinig afscheiding

Temperatuur

Aan de hand van je temperatuur kun je je eisprong ontdekken. Meet je temperatuur rectaal zodra je wakker wordt en je nog niet uit je bed bent geweest. Je lichaamstemperatuur stijgt na je ovulatie met minimaal 0,2 graden. Pas deze methode dus twee of drie maanden toe zodat je weet wanneer jouw ovulatie precies plaatsvindt.

 

Er zijn tests die je in de ochtend moet gebruiken en sommige juist niet…

Ovulatietest

Als je voor het eerst gaat beginnen met ovulatietesten start dan op dag tien. Lees vooraf de bijsluiter. Test iedere dag op een vast tijdstip. Het beste moment is, afhankelijk van welke test je gebruikt. Er zijn tests die je in de ochtend moet gebruiken en sommige juist niet. Drink niet teveel voordat je de test doet en zorg dat je drie tot vier uur van te voren niet hebt geplast. Een positieve test betekent dat je eisprong er aan komt, binnen nu en 48 uur plaatsvindt.

Drie problemen die kunnen voorkomen…

1. Een korte eerste helft van je cyclus

Heb je je eisprong al heel vroeg? Rond dag 6 of 7? Dan heeft de eicel onvoldoende tijd om goed te kunnen rijpen. Stress is hier vaak een grote boosdoener. Sta eens stil bij de stressmomenten in jouw dagelijks leven, kan dit een oorzaak zijn?

2. Een korte tweede helft van je cyclus

Heb je je eisprong pas rond dag 16 (of later)? Dan kan de tijd tussen je eisprong en menstruatie (de luteale fase) te kort zijn. De bevruchte eicel kan dan niet innestelen. De luteale fase moet zeker 10 dagen duren. En hier geldt.. hoe meer dagen hoe beter.

3. Een hele lange cyclus

Bij een langere cyclus is het vaak moeilijk om je eisprong te ontdekken, heel vervelend als je zwanger wilt worden. Een aantal redenen kunnen zijn; nog moeten ontpillen, disbalans in je hormonen, PCOS, stress en lifestyle.

Heb je deze al gelezen…

Tips: zo kun je endometriose verminderen

leestijd: 4 minuten
Endometriose is een vruchtbaarheidsprobleem wat vele nare klachten kan veroorzaken. Je voedingspatroon kan hier een grote rol in spelen en met een aantal aanpassingen kun je de klachten proberen te…
Lees meer

Dit doen alle hormonen tijdens jouw cyclus

leestijd: 7 minuten
Dit artikel is een gids over alle hormonen. Hier staat alles wat je moet weten over oestrogeen, progesteron, androgenen, progestines, synthetisch oestrogeen en geslachtshormoon bindend globuline (SHBG). Belangrijkste dingen om…
Lees meer

Feit of fabel: je partner moet zich ook voorbereiden op het maken van een baby

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer
Menu