Wat is een regelmatige cyclus?

Leestijd: 4 minuten

De menstruatiecyclus is meer dan alleen je menstruatie – het zijn de ritmische veranderingen van je voortplantingssysteem. De veranderingen tijdens de menstruatiecyclus worden bepaald door hormonen.

Welke hormonen

De belangrijkste hormonen zijn oestrogeen, progesteron, follikelstimulerend hormoon, testosteron en andere hormonen. Ze veroorzaken de groei van follikels in de eierstokken, de afgifte van een eitje (ovulatie) en de groei en het afstoten van de baarmoederslijmvlies (de periode).

Je cyclus kan je laten weten wanneer alles werkt zoals gewoonlijk, wanneer je lichaam een ​​verandering doormaakt of wanneer iets niet is zoals het zou moeten zijn…

Belangrijkste dingen om te weten:

  • De lengte van je cyclus is het aantal dagen tussen twee menstruaties, waarbij de eerste dag van je menstruatie wordt geteld tot de dag dat je volgende menstruatie begint
  • Als je anticonceptiemiddel of spiraaltje gebruikt, varieert een typische cycluslengte van 24 tot 38 dagen
  • Het gebruik van hormonale anticonceptie of een spiraaltje kan de lengte en variatie van jouw cyclus veranderen

Je cyclus kan je laten weten wanneer alles werkt zoals gewoonlijk, wanneer je lichaam een ​​verandering doormaakt of wanneer iets niet is zoals het zou moeten zijn. Enige variatie in jouw cyclus is volkomen normaal, maar een cyclus die consequent uitblijft, kan het eerste merkbare symptoom zijn van een zwangerschap of behandelbaar medisch probleem.

Wat is een normale cyclusduur voor vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruiken?

Een normale lengte van de menstruatiecyclus voor een vrouw die geen enkele vorm van hormonaal anticonceptivum of spiraaltje gebruikt, is meestal tussen de 24 en 38 dagen. Dit betekent dat een vrouw tussen de 11 en 13 menstruatiecycli per jaar zal hebben.

Variaties van cycluslengtes zijn normaal. Binnen hetzelfde jaar kan de lengte tussen de langste cyclus en de kortste cyclus variëren tot negen dagen. Dit kan nog steeds binnen de normale grenzen worden beschouwd. Een normale variatie kan bijvoorbeeld zijn dat een cyclus 25 dagen lang is, gevolgd door een cyclus die 33 dagen lang is.

Het grootste deel van je cycli zou binnen dit bereik moeten vallen, maar het is normaal dat sommige cycli langer of korter zijn. De lengte van jouw cyclus kan worden beïnvloed door factoren zoals stress, dieet, jetlag of extreme lichaamsbeweging – alles wat jouw reproductieve hormonen beïnvloedt.

Als je een paar jaar ongesteld bent geweest, moet over het algemeen elke cyclus ongeveer even lang zijn…

Waarom cycli variëren

De lengte van een typische cyclus wordt bepaald door leeftijd, genen, gezondheid, Body Mass Index (BMI), gedrag en anticonceptiemethoden.

Als je een paar jaar ongesteld bent geweest, moet over het algemeen elke cyclus ongeveer even lang zijn. Het kan zijn dat je van tijd tot tijd nog steeds veranderingen opmerkt – de lengte van jouw cyclus is afhankelijk van hormonen, die kunnen fluctueren als gevolg van factoren zoals voeding, stress, ploegendienst of het nemen de morning-afterpil.

Menstruatiecycli kunnen ook fluctueren wanneer er geen ovulatie optreedt. Dit is een reden waarom cycli sterk variëren tijdens de adolescentie, na de bevalling, tijdens de borstvoeding en tijdens de perimenopauze (de overgang in de menopauze). Je hebt minder kans om consistent te ovuleren tijdens deze periodes.

Sporten, roken en alcohol drinken kunnen ook de cycluslengte en variatie beïnvloeden.

Heb je deze al gelezen…

Feit of fabel: je kunt ook rond je 40ste nog makkelijk zwanger worden

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer

Oliepakking: wat is het en hoe doe je het?

leestijd: 3 minuten
70 tot 80% van de vrouwen heeft last van een gekantelde baarmoeder. Een gekantelde baarmoeder komt door de stand van je bekken. Het lopen op hakken, voorkeurshouding naar links of…
Lees meer

Dit moet je weten over jouw gezondheid als je zwanger wil worden

leestijd: 6 minuten
Om zwanger te worden is het belangrijk dat je zelf in een goede gezondheid bent. Hoe gezonder jij bent, hoe groter de kans op een (gezonde) zwangerschap en baby. Voorbereiding…
Lees meer
Menu