Zo reken je uit hoe lang jouw cyclus is

Leestijd: 2 minuten

Hoe weet ik hoeveel dagen mijn menstruatiecyclus is? Begin ik de dag te tellen waarop ik begin te vloeien of wanneer mijn menstruatie stopt?

Jouw cyclus

Je cyclus begint op de eerste dag dat je regelmatig bloedt. Spotten telt niet. Cyclusdag 1 is de eerste dag van je menstruatie; cyclusdag 2 is de tweede dag van je menstruatie, cyclusdag 3 is de derde dag van je menstruatie, enzovoort.

 

Als je bijvoorbeeld op 5 juni ongesteld werd en je volgende menstruatie op 2 juli begon, was jouw cycluslengte 27 dagen die maand…

Zo werkt het…

Dit is hoe het werkt. Markeer de eerste dag van je menstruatie op de kalender. De eerste dag van je menstruatie is dag 1 van je menstruatiecyclus. Begin met tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie. De dag voor je volgende menstruatie is de laatste dag van je menstruatiecyclus. Dat is wanneer je stopt met tellen. Dat is hoeveel dagen je die maand in je menstruatiecyclus had. Als je bijvoorbeeld op 5 juni ongesteld werd en je volgende menstruatie op 2 juli begon, was jouw cycluslengte 27 dagen die maand.

Als je je menstruatie een paar maanden bijhoudt, weet je hoelang jouw cyclus gemiddeld duurt. Doe dit door het aantal dagen in elke cyclus op te tellen. Deel dit aantal vervolgens door het aantal cycli (ook wel het aantal keren dat je ongesteld bent) sinds je begon te tellen. Dit geeft je het gemiddelde aantal dagen tussen elke periode, ofwel jouw gemiddelde cycluslengte.

Wanneer is je volgende menstruatie?

Nu is het eenvoudig om erachter te komen wanneer je volgende menstruatie komt. Begin op de eerste dag van je laatste menstruatie, tel simpelweg het gemiddelde aantal dagen tussen je menstruaties (oftewel de gemiddelde cyclusduur die je hebt berekend) en dat geeft je de verwachte startdatum van je volgende menstruatie.

Nu weet je hoe je je cyclus kunt berekenen! Het berekenen van je menstruatie is geen exacte wetenschap, maar weten hoe je je menstruatiecyclus moet berekenen, geeft je een goede schatting van wanneer je menstruatie zal komen. Je menstruatie komt misschien niet regelmatig!

Heb je deze al gelezen…

Hoe de innesteling van de eicel plaatsvindt

Hoe de innesteling van de eicel plaatsvindt

leestijd: 5 minuten
Feiten die je misschien nog niet wist en die je zéker niet op school hebt geleerd! Voordat we uitleggen hoe conceptie werkt, is het belangrijk dat je kennis hebt over…
Lees meer

Wat elke vrouw moet weten over de luteale fase

leestijd: 5 minuten
De luteale fase, ook wel ‘wachtbankje’ genoemd, is de tweede helft van je cyclus, beginnend na de eisprong en eindigend wanneer je je volgende menstruatie krijgt. Het is iets waar…
Lees meer

Feit of fabel: laat je schildklier controleren als je na een jaar nog niet zwanger bent

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer
Menu