6 tips: zo verbeter je de kwaliteit van jouw eicellen

6 tips: zo verbeter je de kwaliteit van jouw eicellen

Leestijd: 5 minuten

Als je zwanger wilt worden, heb je maar één goed eitje nodig. Dit zijn zes tips om de kwaliteit van je eitjes te verbeteren.

Belangrijke dingen om te weten:

  • Je eitjes leven in zakjes in je eierstokken, follikels genoemd
  • Follikels hebben de juiste omstandigheden nodig om te groeien en hun eitje vrij te geven: je omgeving, gezondheid en gedrag spelen allemaal een rol

Als je al een tijdje zwanger probeert te worden, heb je waarschijnlijk andere vrouwen horen praten over allerlei manieren om je eikwaliteit te verbeteren – alles van vitaminesupplementen tot kruidenaftreksels tot gemalen placentapoeder. En misschien maak je je zorgen over de kwaliteit van je eicellen, zeker als je ouder bent dan 35.

 

Is het überhaupt mogelijk om de kwaliteit van je eitjes te verbeteren?

Maar welke van alle gekke tips die je op internet leest werken eigenlijk echt? Is het überhaupt mogelijk om de kwaliteit van je eitjes te verbeteren? Dit zijn tips van deskundigen.

1. Leef zo gezond mogelijk

Je wordt geboren met alle eitjes die je in je leven hebt, maar wat we “eikwaliteit” noemen, is eigenlijk geen vaststaand gegeven. Het eitje zich ontwikkelt vóór de ovulatie en wordt beïnvloed door externe factoren, dus je wilt je lichaam zo fit mogelijk houden. Alles wat je doet, heeft invloed op je eicellen, dus hoe ouder je wordt, aan hoe meer schadelijke toxines ze zijn blootgesteld en hoe groter de kans dat ze abnormaal zijn. Maar dat betekent niet dat er geen manieren zijn om je eitjes gezond te houden naarmate je ouder wordt. Het is altijd goed om je algehele gezondheid te verbeteren als een manier om jouw vruchtbaarheidspotentieel te verbeteren. Behoud een ​​gezond gewicht, want ondergewicht of overgewicht kan de kansen om zwanger te worden verminderen. Sport regelmatig, maar niet tot een punt van uitputting – doe yoga, pilates, wandelen, licht joggen of krachttraining in plaats van hardlopen of CrossFit .

2. Probeer stress te beperken

Iedereen die al een tijdje probeert zwanger te worden, heeft het ongewenste advies gehoord, “gewoon ontspannen.” Hoewel stress geen onvruchtbaarheid kan veroorzaken, kan het een andere omgevingsfactor zijn die ervoor kan zorgen dat jouw eitjes niet op hun optimale niveau presteren. Er is een aantal onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat hoe meer gestrest de vrouw is, hoe langer het duurt om zwanger te worden. Proberen om stress te verminderen kan op zichzelf al stress veroorzaken, dus probeer in plaats daarvan manieren te vinden om ermee om te gaan. Je kunt stress niet vermijden, maar hulpmiddelen bouwen om deze te beheersen, zoals meditatie of oefeningen met weinig impact. Het belangrijkste is om te vinden wat voor jou werkt. Kijk naar je levensstijl, en als je merkt dat lichaamsbeweging stress vermindert, loop dan meer, leer een ontspanningstechniek, doe leuke dingen met je vrienden. Denk na over wat goed voelt en verminder daarmee je stressniveau.

3. Vermijd roken, cafeïne en alcohol

Helaas moet je wijn niet gebruiken als een manier om stress te verminderen, omdat alcohol ook de zwangerschapscijfers kan verlagen. En het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat als je een roker bent, je moet stoppen. Nicotine is giftig voor eitjes en er zijn gegevens die aantonen dat vrouwen die niet roken in principe 10 jaar toevoegen aan hun reproductieve leeftijd. Onderzoek naar cafeïne is minder duidelijk, maar als je zwanger bent, is het raadzaam om cafeïne te beperken, dus datzelfde gaat op voor vrouwen die zwanger willen worden.

4. Neem de juiste voedingssupplementen

Er zijn talloze vruchtbaarheidssupplementen waarvan je misschien hebt gehoord, maar er is van een paar maar aangetoond dat ze werken. Experts zijn het erover eens dat de antioxidant co-enzym Q10 (CoQ10) is. Antioxidanten helpen bij schade die veroorzaakt is door vrije radicalen door een stressvolle omgeving of milieutoxinen. En ben je al wat ouder, dan kan het een beetje moeilijker worden en kan CoQ10 de cellen meer energie geven.

Naast Q10, kunnen foliumzuur en antioxidanten zoals vitamine A en E helpen bij de mitochondriale functie van eicellen, wat de energiebron is die helpt bij de DNA-replicatie. Een ander supplement dat wordt voorgesteld om de eikwaliteit te verbeteren, maar dat voorzichtig moet worden gebruikt, is DHEA – dit is een mannelijk hormoon dat bij overmatig gebruik bijwerkingen kan hebben, zoals acne en overmatige haargroei. Dit is vooral het geval als je Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) hebt, omdat je misschien al een verhoogde DHEA hebt.

Tot slot is Omega 3 heel belangrijk, dit vind je in hoogwaardige visolie en in algenolie. Overigens zit in vis- en algenolie soms ook DHEA (dit is wat anders dan DHA- dit it altijd in visolie). Omega 3-vetzuren zijn een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en zijn onder meer van belang voor de hersenstofwisseling.

Een supplement om te vermijden is melatonine, omdat het de ovulatie zelfs kan verminderen. Welke supplementen je ook neemt, bespreek deze eerst met je arts, therapeut of fertiliteitscoach. Het is heel belangrijk om de bron van supplementen te weten en te kiezen voor kwalitatieve producten, omdat deze industrie geen toezicht heeft. Vaak is gebleken dat ze niet het supplement hebben dat ze beweren en vol vulstoffen zitten.

 

Een dieet met veel variatie, biologisch indien mogelijk, kan de algehele conditie van je lichaam verbeteren, inclusief je eicellen…

5. Eet supergezond!

Hoewel het internet vol staat met diëten die beloven de vruchtbaarheid te verbeteren, is het advies dat een gezond, uitgebalanceerd dieet het beste is. Er is nooit aangetoond dat er een dieet is dat je vruchtbaarder maakt, maar je kunt er wel invloed op hebben. Tenzij er een medische reden is om een ​​bepaalde voedselgroep te vermijden, kun je je beter niet al te druk maken over wat je eet en gewoon goed voedsel eten zoals je grootmoeder je zou geven: veel fruit en groenten (zeker 500 gram per dag!), volle granen, mager vlees, verse vis, noten en bessen. Een dieet met veel variatie, biologisch indien mogelijk, kan de algehele conditie van je lichaam verbeteren, inclusief je eicellen. Donkere bladgroenten zoals boerenkool en spinazie, en met antioxidanten gevuld fruit zoals bosbessen kunnen helpen. Vermijd (zoals altijd!) bewerkte voedingsmiddelen vol met zout en transvetten. Als je coeliakie hebt, moet je gluten vermijden, maar de meeste mensen kunnen voedsel met gluten eten zonder negatieve gevolgen.

6. Probeer acupunctuur

Van acupunctuur is aangetoond dat het de zwangerschapspercentages verhoogt bij vrouwen die IVF ondergaan, maar er zijn nog geen studies die aantonen dat het de zwangerschapspercentages verbetert voor degenen die via de normale weg zwanger willen worden. Toch kan het een goede manier zijn om stress te verminderen. De onderzoeken naar vruchtbaarheid zijn wisselend, maar veel mensen schijnen baat te hebben bij acupunctuur en genieten vooral van de ontspanning die het biedt.

Heb je deze al gelezen…

Feit of fabel: met een menstruatie die niet altijd even regelmatig is, heb je evenveel kans om zwanger te worden

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer

Wat is stress?

leestijd: 3 minuten
Stress is een normale reactie die het lichaam heeft wanneer zich veranderingen voordoen. Het kan fysiek, mentaal of emotioneel op deze veranderingen reageren. Wat is stress? Stress is de reactie…
Lees meer

Overtijd en niet zwanger: 6 mogelijke oorzaken

leestijd: 4 minuten
Ondanks alle technologische ontwikkelingen, is er nog steeds een groot mysterie over de menstruatiecyclus van een vrouw. Je kunt een late of gemiste menstruatie hebben, maar nog steeds een negatieve…
Lees meer
Menu