Zo werkt een menstruele cyclus

Zo werkt een menstruele cyclus

Leestijd: 4 minuten

Een goede, regelmatige cyclus is heel belangrijk als je zwanger wilt worden. Maar wat is nu een goede en regelmatige cyclus? Hoe herken je je vruchtbare dagen en hoe lang kan het duren voordat je cyclus weer op gang is nadat je gestopt bent met de anticonceptiepil of spiraal? Antwoord op deze vragen en tips lees je in onderstaand artikel.

Stoppen met de anticonceptiepil/spiraal

Veel vrouwen hebben al heel wat jaren hormonen in hun lichaam gehad om een zwangerschap te voorkomen. Al die jaren is je eigen cyclus onderdrukt. Na het stoppen of verwijderen van de anticonceptie kan het dus best een half jaar duren voordat alles weer goed op gang is en je eigen hormonen weer helemaal in balans zijn.

 

De bijwerkingen van het stoppen lijken op zwangerschapsklachten…

Tips na het stoppen met anticonceptie

Hou er rekening mee dat je last kunt krijgen van verschillende bijwerkingen zoals:

  • Gevoelige borsten/tepels
  • Stemmingswisselingen
  • Onregelmatige menstruatiecyclus
  • Buikkrampen/obstipatie
  • Puistjes
  • Toename van de normale vaginale afscheiding
  • Misselijkheid

Dit komt doordat je de hormonen van de pil of spiraal je lichaam uit moeten. Leef dus zo gezond mogelijk, drink minimaal twee liter water per dag om alle afvalstoffen snel kwijt te raken en zorg voor een goede nachtrust. Houd wel al je cyclus bij. Zo zie je of er veel verschil zit in de lengte van je cyclus en of deze korter of juist langer wordt. Je weet dan ook of er direct na het stoppen met de anticonceptie een eisprong heeft plaatsgevonden en of je dus eventueel zwanger kan zijn. De bijwerkingen van het stoppen lijken ook op zwangerschapsklachten. Om jezelf niet gek te maken, is het dus goed om te weten waar je zit in je cyclus en of je eventueel zwanger kan zijn.

(On)regelmatige cyclus

Een regelmatige cyclus is een cyclus tussen de 26 en 35 dagen, waarbij er niet meer dan vier dagen verschil zit iedere maand.  Houd goed bij wanneer je eisprong is. Veel vrouwen gaan bij een regelmatige cyclus ervan uit dat ze altijd op dezelfde dag ovuleren. Dit hoeft niet zo te zijn en het is zonde als je de maand verspilt doordat je niet zeker weet wanneer je eisprong is. Bij een cyclus van 28 dagen is een eisprong op dag 14 het gunstigst. Zo heeft je eitje voldoende tijd om te rijpen en vervolgens genoeg tijd om in te nestelen.

Wisselt jouw cyclus heel erg, heb je een hele lange of juiste korte cyclus of heb je al een hele vroege eisprong (rond dag acht van je cyclus) of juist een korte tweede fase hebt (korter dan 10 dagen) dan komt dit waarschijnlijk doordat je hormonen uit balans zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Daarom is het zo goed om te weten wat er niet klopt zodat je kunt achterhalen wat de oorzaak is en dat gericht kunt aanpakken.

 

We staan er vaak niet bij stil, maar alles waardoor we ons lichamelijk of emotioneel niet goed voelen heeft invloed op onze vruchtbaarheid…

Vruchtbare dagen

Zo kun je je vruchtbare dagen meten:

1. Aan de hand van je afscheiding kun je zien wanneer je vruchtbare dagen zijn. Beschrijf iedere dag hoe je afscheiding eruit ziet:

  • Weinig tot geen afscheiding
  • Vochtig en wit
  • Plakkerig en helder

Bij de laatste ben je vruchtbaar. Je eisprong komt er dan nog aan dus houd er deze dagen rekening mee.

2. Ovulatietesten. Test iedere dag op hetzelfde tijdstip en begin de eerste keer vroeg in je cyclus met testen zodat je zeker weet dat je het niet mist. Ga door totdat je een positieve ovulatietest hebt.

3. Meet iedere ochtend meteen als je wakker wordt je temperatuur. In de eerste fase van je cyclus (voor je eisprong) is je lichaamstemperatuur 0,2 tot 0,5 graden lager dan is de tweede fase van je cyclus.

Heb je een hele onregelmatige cyclus of merk je dat er andere problemen zijn met je vruchtbaarheid? Ga dan na wat er zou kunnen zijn. Wanneer zijn deze problemen begonnen? Hoe ziet je voedingspatroon eruit? Heb je veel stress of voel je je niet gelukkig op dit moment? We staan er vaak niet bij stil, maar alles waardoor we ons lichamelijk of emotioneel niet goed voelen heeft invloed op onze vruchtbaarheid. Door zelf al na te gaan wat er bij jou aan de hand is herken je eerder waar het probleem zit zodat je daarmee aan de slag kan gaan.

Heb je deze al gelezen…

Wat is de eerste dag van jouw menstruatie?

leestijd: 2 minuten
De vraag: “Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie?” kan een aantal keren in het leven van een vrouw opduiken: bij je gynaecoloog, als je een medische test…
Lees meer

Het IVF-traject in 5 stappen

leestijd: 3 minuten
Na een goede voorbereiding en eventueel het slikken van de pil ben je klaar voor het IVF-traject. Hieronder vind je de stappen die doorlopen worden tijdens het traject. Het IVF-traject…
Lees meer

Massages bij een kinderwens

leestijd: 3 minuten
Ben je al een tijdje bezig om zwanger te worden? Dan is een massage misschien ook wat voor jou. Een fertiliteitsmassage biedt niet alleen ontspanning is richt zich ook op…
Lees meer
Menu