Dit is belangrijk voor het slikken van Foliumzuur

Leestijd: 3 minuten

Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

Wat is foliumzuur

Foliumzuur is een synthetische, in water oplosbare vitamine die wordt gebruikt in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen. Het is een door mensen gemaakte versie van folaat, een van nature voorkomende B-vitamine die in veel voedingsmiddelen voorkomt. Je lichaam kan geen foliumzuur maken, dus het moet worden verkregen via de inname via de voeding. Synthetisch foliumzuur verschilt structureel van folaat en heeft andere biologische effecten in het lichaam. Folaat wordt aangetroffen in een aantal plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen, waaronder spinazie, boerenkool, broccoli, avocado, citrusvruchten, eieren en runderlever. Foliumzuur wordt daarentegen toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals meel, kant-en-klare ontbijtgranen en brood. Foliumzuur wordt ook in geconcentreerde vorm verkocht in voedingssupplementen. Je lichaam gebruikt folaat voor een breed scala aan kritieke functies, waaronder:

  • Om aangeboren afwijkingen te voorkomen bij zwangerschap en kinderwens
  • Optimaliseren van vruchtbaarheid
  • Bij vitaminegebrek
  • Bij bepaalde vormen van bloedarmoede
  • Bij homocystinurie (een stofwisselingsziekte)

Een ernstig tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid en geboorteafwijkingen veroorzaken…

Een tekort aan foliumzuur

Een tekort aan foliumzuur heeft meerdere oorzaken, waaronder:

  • Slechte inname via de voeding
  • Verstoorde darmwerking waardoor foliumzuur niet of onvoldoende wordt opgenomen
  • Bepaalde ziekten

Een ernstig tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid en geboorteafwijkingen veroorzaken.

Foliumzuur en zwanger worden 

Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Bij een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede ontstaan. Bij het ongeboren kind is er een verhoogde kans op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte. Als je zwanger wil worden of zwanger bent krijg je niet voldoende foliumzuur binnen met alleen voeding. Daarom krijg je het advies om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken totdat je 10 weken zwanger bent. Je kunt daarmee het risico op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte bij je kind verkleinen. Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte.

Welke vorm foliumzuur 

Foliumzuur draagt bij aan de vorming van de placenta en tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap. Het ondersteunt de groei van je nog ongeboren kindje tijdens de zwangerschap. Je lichaam neemt de natuurlijke vorm van foliumzuur, Folaat, het best op. Let op dat er op het doosje of potje Quatrefolic of Metafolin als ingrediënt genoemd wordt. Daarnaast zit het in de volgende voedingsmiddelen: groene bladgroenten, citrusvruchten, aardbeien, kikkererwten, linzen. 

Heb je deze al gelezen…

8 tips: zo vergroot je de kans om zwanger te worden

leestijd: 5 minuten
Om je vruchtbaarheid te optimaliseren, is het verbeteren van je gezondheid een goede eerste stap. Maar wat kun je nog meer doen om de kans op zwangerschap te vergroten? Het…
Lees meer

Waarom mediteren als je zwanger wil worden

leestijd: 5 minuten
Op een bepaald moment tijdens het zwanger worden kan je het gevoel hebben dat je overweldigd, gestrest en bezorgd kan zijn over wanneer je (eindelijk) zwanger wordt. Dit zijn normale…
Lees meer

Dit is belangrijk voor het slikken van vitamine B12

leestijd: 5 minuten
Wanneer je een kinderwens hebt wordt er geadviseerd om foliumzuur te slikken. Foliumzuur verkleint de kans op een kindje met neurale-buisdefecten (zoals een ‘open ruggetje’ of een ‘open schedel’). Maar…
Lees meer
Menu