Dit moet je weten over jouw gezondheid als je zwanger wil worden

Leestijd: 6 minuten

Om zwanger te worden is het belangrijk dat je zelf in een goede gezondheid bent. Hoe gezonder jij bent, hoe groter de kans op een (gezonde) zwangerschap en baby.

Voorbereiding zwangerschap

Al voordat je een kinderwens hebt, is het belangrijk om je voor te bereiden op een zwangerschap. Je gewicht, het slikken van medicijnen en erfelijke ziekten zijn van invloed op jouw vruchtbaarheid. Een goede voorbereiding is dus van groot belang als je zwanger wil worden.

Gezondheid

Een gezond gewicht is belangrijk om zwanger te worden. Zowel overgewicht als ondergewicht kan je menstruatiecyclus verstoren. Dit kan de vruchtbaarheid beïnvloeden.

Ondergewicht

Ondergewicht kan leiden tot het uitblijven van de menstruele cyclus. Voldoende gezonde vetten en eiwitten kunnen zorgen voor een gezonder gewicht en zorgen daarmee voor een goede aanmaak van de hormonen.

Overgewicht

Overgewicht kan zorgen voor vruchtbaarheidsproblemen. Vaak zie je bij overgewicht dat er schommelingen zijn in je bloedsuikerspiegel en dat kan leiden tot hormonale disbalans. Je menstruatiecyclus kan ontregeld raken, je kan last krijgen van hele hevige menstruaties en het kan de innesteling belemmeren door een te lage aanmaak van progesteron.

Blijft je cyclus helemaal uit en heb je daardoor geen eisprong of is je cyclus erg ontregeld en ervaar je klachten rondom je menstruatie, dan is het verstandig om op een gezonde manier af te vallen. Een crashdieet werkt averechts. Je hebt voldoende voedingsstoffen nodig voor een goede hormoonaanmaak.

Goede voeding

Om een gezond gewicht te krijgen is goed om drie grote maaltijden op een dag te eten en weinig tussendoortjes. Probeer alle maaltijden voldoende vetten, eiwitten en goede koolhydraten te eten. Als je wel een tussendoortje neemt zorg dan dat het zo min mogelijk suikers bevat zodat je bloedsuikerspiegel in balans blijft.

Tips:
  • Eet drie maaltijden per dag
  • Zorg voor een goed ontbijt en sla deze niet over
  • Ritme in je eetmomenten zorgt voor ritme en rust in je lijf. Neem de tijd om te eten en zorg goed voor jezelf
  • Voorbereiding is het halve werk

Vitaminen

Het is belangrijk om een aantal vitaminesupplementen bij te slikken als je zwanger wil worden. Niet alle vitaminen worden voldoende aangemaakt en zijn wel extra belangrijk bij een kinderwens.

 

Foliumzuur helpt bij de vorming van het centrale zenuwstelsel van je baby…

Foliumzuur

Foliumzuur is nodig voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen en het zorgt voor een goed werkend immuunsysteem. Daarnaast is het belangrijk om voldoende foliumzuur te slikken voor de ontwikkelen van je kindje als je straks zwanger bent. Foliumzuur helpt bij de vorming van het centrale zenuwstelsel van je baby en het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje en open schedel. Je lichaam neemt de natuurlijke vorm van foliumzuur, folaat, beter op.

Vitamine D

Vitamine D zorgt voor sterke botten en een goed immuunsysteem. Een tekort kan leiden tot afwijkingen in je hormonen waardoor je kans op zwangerschap afneemt en het de kans op een miskraam kan vergroten.

 

B12 is een vitamine die je niet zelf aanmaakt…

Vitamine B12

B12 is een vitamine die je niet zelf aanmaakt. Je krijgt het binnen door het eten van dierlijke producten. Vegetariërs en veganisten hebben een grotere kans op een tekort aan vitamine B12 en hebben extra suppletie nodig. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een tekort aan foliumzuur. Daarnaast kan het leiden tot PMS klachten en stoornissen in de menstruele cyclus. Bij een kinderwens is het raadzaam om vitamine B12 bij te slikken.

Medicijnen

Slik je nu medicijnen? Sommige medicatie kunnen de vruchtbaarheid verminderen of zijn slecht voor je kindje als je zwanger bent. Bespreek met je (huis)arts of apotheker of je de medicijnen kunt blijven gebruiken als je zwanger wilt worden. Het kan zijn dat er wordt geadviseerd om over te stappen op een ander medicijn of dat het beter is om te stoppen. Doe dit altijd in overleg. Ook de medicijnen van je partner kunnen van invloed zijn op zijn vruchtbaarheid. Bespreek het altijd met je arts.

(Erfelijke) ziekten

Als je zelf ziek bent, een chronische of erfelijke ziekte hebt, is het belangrijk om voor je kinderwens een afspraak in te plannen met een arts. Een chronische, niet erfelijke ziekte kan gevolgen hebben voor je zwangerschap, je kindje, maar ook voor jou. De klachten kunnen toenemen tijdens de zwangerschap, maar bij sommige ziektes kan zwangerschap zelfs gevaarlijk zijn voor jou of je baby. Er zijn ook ziektes waarbij de klachten juist minder worden tijdens een zwangerschap. Overleg dus altijd met je arts wat voor jou raadzaam is.

Sommige ziektes zijn erfelijk. Ook als jij zelf de ziekte niet hebt, maar je wel drager bent dan kan je dat doorgeven aan je kind. Is er in jouw familie of die van je partner een erfelijke ziekte dan is het verstandig om met je arts te overleggen wat er mogelijk is. Door middel van verschillende (bloed)testen en onderzoeken wordt er bepaald hoe groot de kans is dat je kindje deze ziekte kan krijgen en worden er, afhankelijk van de uitslag, opties gegeven voor een gezonde zwangerschap en baby.

Ga ook na of er mensen in jullie familie vroeg zijn overleden of dat er veel miskramen in de familie voorkomen.

Heb je deze al gelezen…

Vruchtbaarheid: wanneer, hoe verbeteren en symptomen

leestijd: 4 minuten
Je vruchtbaarheid wordt beïnvloedt door verschillende factoren in je lichaam. Alle belangrijke processen worden aangestuurd door hormonen. Werkt er dus iets niet goed of zijn er externe factoren die een…
Lees meer

8 tips: ik ben zwanger! Wat nu?

leestijd: 3 minuten
Ben je er net achter gekomen dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Dit zijn acht tips die elke moeder in spé wil weten voor een veilige en gezonde zwangerschap. Zwanger! Of…
Lees meer

Zo reken je uit hoe lang jouw cyclus is

leestijd: 2 minuten
Hoe weet ik hoeveel dagen mijn menstruatiecyclus is? Begin ik de dag te tellen waarop ik begin te vloeien of wanneer mijn menstruatie stopt? Jouw cyclus Je cyclus begint op…
Lees meer
Menu