Met dit voedingsschema kun je jouw vruchtbaarheid verbeteren

Leestijd: 3 minuten

Om zwanger te worden moeten je hormonen in balans te zijn. Voor een hormonale balans is het goed om je suikerspiegel stabiel te houden. Dit doe je door weinig suikers, voldoende vetten, eiwitten en goede koolhydraten.

Hoeveel maaltijden

Door drie maaltijden per dag te eten houd je je suikerspiegel stabiel en geef je je lichaam de kans om energie te sparen die je zo hard nodig hebt om je hormonen in balans te brengen. Zorg ervoor dat je tijdens de maaltijd dus wel voldoende eet zodat je lichaam voldoende calorieën binnen krijgt en je geen honger krijgt. Honger kan er namelijk voor zorgen dat je toch snel weer naar suikerhoudende tussendoortjes grijpt. Dat zorgt er weer voor dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat en op den duur is het cirkeltje weer rond. Weer suikerdips, weinig energie en je zit niet lekker in je vel.

Drie maaltijden op een dag is niet voor iedereen meteen vol te houden. Om het wél goed vol te houden, vind je hier tips over wat je kunt eten tijdens je ontbijt, lunch en diner én vind je voorbeelden van goede tussendoortjes die er niet direct voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel teveel omhoog gaat.

Ontbijt

Het ontbijt bepaalt de start van je dag. Je ontbijt is altijd belangrijk, zeker in een periode van stress, weinig slaap of vruchtbaarheidsproblemen.
Als je ervoor zorgt dat je tijdens je ontbijt al voldoende vetten, eiwitten en goede koolhydraten binnen krijgt, zorg je voor voldoende energie en heb je weinig zin in tussendoortjes.

Havermout is een goede start van de dag

Voordelen havermout:

 • Het bevat veel vezels, dat geeft je een verzadigd gevoel en is heel goed voor je darmwerking
 • Het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel
 • Het bevat veel eiwitten
 • Je kunt ervoor kiezen om het de avond van te voren al te maken, waardoor je in de ochtend heel snel een ontbijtje hebt
 • Je kunt er veel fruit en groente doorheen doen, waardoor je al veel vitamine binnen hebt gekregen

Andere goede ontbijtjes zijn een groene smoothie, smoothiebowl of chiapudding.

Lunch

Ben je druk op werk of thuis en neem je geen tijd om te zorgen voor een voedzame lunch, dan krijg je meer schommelingen in je bloedsuikerspiegel en kun je ook meer last hebben van je darmen.

Eieren zijn een goede manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ook hieraan kun je veel toevoegen, zodat je een voedzaam en gevarieerde lunch binnen krijgt. Salades zijn heel lekker en als je er voldoende aan toevoegt, heb je een voedzame en lekkere lunch. Soep, leftovers van je avondeten of havermout zijn ook goede opties voor de lunch.

Avondeten

Kies in de avond voor veel groente met bijvoorbeeld zilvervliesrijst, (glutenvrije)pasta, zoete aardappel of quinoa of vlees of vis.

 

Als je je voedingspatroon gaat veranderen, kan het in begin moeilijk zijn om vol te houden…

Tussendoortjes

Als je je voedingspatroon gaat veranderen, kan het in begin moeilijk zijn om vol te houden. Het is dan raadzaam om aan het eind van de middag een tussendoortje te eten. Dit geldt ook voor vrouwen met weinig energie, als je net bent bevallen, een burn-out of overspannen bent. Drie maaltijden per dag geven je dan te weinig energie en daarom is het beter om in deze situaties meer te eten.

Goede tussendoortjes bevatten weinig (bewerkte) suikers waardoor je bloedsuikerspiegel constant blijft.

 • Groente/rauwkost met hummus
 • Noten
 • Olijven
 • Gedroogd fruit
 • Gekookt eitje
 • Plantaardige yoghurt met wat noten/fruit
 • (Glutenvrije) cracker met hummus of pindakaas

Op deze pagina gezondheid en vruchtbaarheid lees je meer informatie als je de status van jouw gezondheid en vruchtbaarheid wil checken.

Heb je deze al gelezen…

Feit of fabel: laat je schildklier controleren als je na een jaar nog niet zwanger bent

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer

Zo creëer je de optimale omstandigheden om zwanger te worden

leestijd: 5 minuten
Om zwanger te worden is er niet één tip die ervoor gaat zorgen dat je direct zwanger wordt. Toch heb je veel invloed op je vruchtbaarheid en kun je de…
Lees meer

8 tips: ik ben zwanger! Wat nu?

leestijd: 3 minuten
Ben je er net achter gekomen dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Dit zijn acht tips die elke moeder in spé wil weten voor een veilige en gezonde zwangerschap. Zwanger! Of…
Lees meer
Menu