Gewicht en vetpercentage belangrijk als je zwanger wil worden

Leestijd: 4 minuten

Om gezond te blijven en je vruchtbaarheid te verbeteren, is het belangrijk dat je een gezond gewicht en vetpercentage hebt. Te hoog of te laag lichaamsgewicht en vetpercentage is een gevaar voor je gezondheid. En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je partner.

Gezond gewicht

Door je Body Mass Index (BMI) én je middelomtrek te meten kun je weten of je een gezond gewicht hebt. Een gezond gewicht is belangrijk, omdat je dan minder kans hebt op diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker. Maar ook heel belangrijk, met een gezond gewicht ben je het meest vruchtbaar.

Vetpercentage

Je vetpercentage is het percentage van je lichaamsgewicht dat bestaat uit vet. Het gezonde vetpercentage verschilt per geslacht en is ook afhankelijk van de leeftijd van een persoon. Het gezonde vetpercentage van een volwassen vrouw ligt tussen de 20-32%. Bij een volwassen man is dit tussen de 8-18%. Een bepaalde hoeveelheid vet is belangrijk voor verschillende functies in je lichaam.

Het vetpercentage regelt:

  • Je lichaamstemperatuur
  • Ondersteunt en beschermt organen en weefsel
  • Het is de belangrijkste bron van energieopslag
  • Zorgt voor de aanmaak en regulering van je hormoonhuishouding

 

Ook mannen met een te hoog vetpercentage hebben kans op een verminderde vruchtbaarheid…

Vetpercentage berekenen 

Het vetpercentage berekenen kan op twee manieren worden berekend.

1. Huidplooimeting 

De huidplooimeting wordt vaak toegepast als je het vetpercentage wil weten. Het is een methode waarbij je op een aantal plaatsen op het lichaam met een schuifmaat de dikte van de vetlagen en de huid gaat berekenen. Het vetpercentage wordt dan aan de hand van een tabel bepaald. 

2. Elektrodiagnose

Een andere methode die ook gebruikt wordt is de elektrodiagnose. De methode zegt eigenlijk dat de spieren meer water bevatten dan vet en dat zij daarom de elektriciteit beter geleiden. Als deze methode uit wordt gevoerd bij je, dan wordt er via je enkel een elektrische lading naar de pols gevoerd. Dan wordt er gekeken naar de tijd die de elektrische lading nodig heeft om door het lichaam te gaan. Aan de hand hiervan wordt het vetweefsel maar ook het spierweefsel bepaald. 

Vetpercentage en vruchtbaarheid

Zowel voor de man als voor de vrouw is het belangrijk dat het vetpercentage niet te laag is om zwanger te worden. Vrouwen met een ondergewicht zullen merken dat zij vaak last hebben van een onregelmatige cyclus en soms zal de menstruatie zelfs helemaal wegblijven. Ondergewicht bij de man leidt meestal tot een verminderde hoeveelheid zaadcellen in het sperma.

Als je vetpercentage te hoog is dan is dat ook nadelig om zwanger te worden. Overgewicht kan er bij de vrouw voor zorgen dat je hevige menstruaties hebt of andere vruchtbaarheidsproblemen zoals endometriose en daardoor minder snel zwanger zal worden. Ook mannen met een te hoog vetpercentage hebben kans op een verminderde vruchtbaarheid.

Heb je deze al gelezen…

Zo belangrijk is mondzorg als je zwanger wil worden

leestijd: 3 minuten
Dat mondzorg extra belangrijk is tijdens een zwangerschap, is bekend. Maar wist je dat de gezondheid van je tanden en tandvlees enorm van belang is als je zwanger wil worden?…
Lees meer

Tips: zo kun je endometriose verminderen

leestijd: 4 minuten
Endometriose is een vruchtbaarheidsprobleem wat vele nare klachten kan veroorzaken. Je voedingspatroon kan hier een grote rol in spelen en met een aantal aanpassingen kun je de klachten proberen te…
Lees meer

Hoe sport kan helpen om zwanger te worden

leestijd: 3 minuten
Fit worden of blijven op je weg naar zwangerschap doet wonderen voor jou en je toekomstige baby. Hier is hoe lichaamsbeweging kan helpen jouw kansen op veilig en gezond zwanger…
Lees meer
Menu