Zo verbetert de spermakwaliteit van jouw man

Zo verbetert de spermakwaliteit van jouw man

Leestijd: 4 minuten

Niet alleen voor jou als vrouw is het belangrijk om gezond te leven. Ook voor je man is het van belang om zo gezond mogelijk te zijn. Ook al is zijn sperma in het ziekenhuis goedgekeurd, toch kan het nog altijd beter worden. Goed sperma zwemt sneller, is sterker, komt beter aan bij de eicel en verkleint de kans op miskramen of aangeboren afwijkingen.

De kwaliteit en de kwantiteit

De kwaliteit en de kwantiteit van het sperma is van veel factoren afhankelijk. Dat betekent dat als het sperma getest is en het blijkt goed te zijn, het niet de bedoeling is dat er niets meer aan gedaan wordt. Invloeden van binnen en buitenaf kunnen veel en snel invloed hebben op het zaad. Andersom werkt het dus ook zo: is het sperma niet van hele goede kwaliteit of zijn er relatief weinig zaadcellen aanwezig, dan is er dus nog voldoende ruimte voor verbetering. Spermacellen vernieuwen zichzelf iedere drie maanden (ongeveer 80 dagen). Dat betekent dat na een aantal aanpassingen in voeding en leefstijl, de kwaliteit en kwantiteit relatief snel verbeterd kan worden.

Voeding

Alles wat je eet heeft invloed op alle cellen van je lichaam. Dit geldt dus ook voor de zaadcellen. Dit kan een positieve of negatieve invloed hebben.

Goede voeding

Eet zoveel mogelijk verse, onbewerkte voeding. Weet wat je eet maak het liefst zelf alles klaar. In pakjes of kant-en-klaar zit veel suikers en toevoegingen wat een slechte invloed heeft op je vruchtbaarheid. Zorg voor voldoende inname van eiwitten en vetten. Eiwitten zijn de bouwstoffen van de zaadcellen.
Eiwitten haal je onder andere uit peulvruchten en bonen. Ook zit het in vlees, het is goed om biologisch vlees te eten. Dat is zo min mogelijk bewerkt en dus goed voor je vruchtbaarheid.

 

Vetten zorgen voor energie en goede beweeglijkheid van de zaadcellen…

 

Als je weinig eiwitten binnen krijgt of als je weet dat de vorm of beweeglijkheid van de zaadcellen laag is, dan is het goed om extra eiwitten binnen te krijgen door (natuurlijke) eiwitpoeder.

Vetten zorgen voor energie en goede beweeglijkheid van de zaadcellen. Zorg voor voldoende vetinname door voldoende avocado’s, kokosolie, roomboter, noten en omega 3. Vermijd transvetten. Deze vind je voornamelijk in koekjes, chips, vleeswaren en snoep. Voornamelijk de hoeveelheid van de zaadcellen gaat van een teveel van deze vetten achteruit.

Overgewicht kan ervoor zorgen dat je verminderd vruchtbaar bent. De zaadcellen kunnen van slechtere kwaliteit zijn wat miskramen en aangeboren afwijkingen kan veroorzaken.

Voedingsstoffen die je beter kunt vermijden

  • Soja
  • Suikers
  • Gluten
  • Zuivelproducten
  • Teveel cafeïne (twee kopjes koffie per dag is prima)
  • Alcohol (maximaal twee glazen per dag)

 

Foliumzuur: niet alleen belangrijk voor vrouwen!

Supplementen voor de beste zaadcellen

1. Vitamine C

Verhoogt de bewegelijkheid en remt de aanmaak van abnormale cellen. Hierdoor neemt de kans op miskraam of aangeboren afwijking af. Dagelijks 1000 mg.

2. Zink

Speelt een belangrijke rol in het proces waarbij sperma zich ontwikkelt. Bij een tekort aan zink kan het sperma zich niet goed ontwikkelen waardoor het niet de hele weg naar de eicel kan afleggen. Slik je dit in combinatie met foliumzuur (niet alleen belangrijk voor vrouwen dus!), dan verhoogt het aantal spermacellen bij mannen die verminderd vruchtbaar zijn.

3. Selenium

Selenium is er een uit onderzoek naar voren gekomen dat er probleem is met het sperma? Neem dan extra selenium. Het zorgt voor de bescherming van de zaadcellen en de bewegelijkheid neemt toe waardoor het de kans op zwangerschap verhoogt.

4. Vitamine D3

Net als bij vrouwen geldt dat ook voor mannen dat vitamine D een grote rol speelt bij de vruchtbaarheid. Het is erg belangrijk bij de aanmaak van testosteron. Dagelijks 25 mcg.

5. Vitamine B12

Het verbetert de productie van het sperma. Vitamine B12 zit in alle dierlijke producten. Eet je geen vlees, dan is het verstandig om extra vitamine B12 te slikken.

Heb je deze al gelezen…

Hoe bereken ik mijn BMI?

leestijd: 3 minuten
De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van…
Lees meer

Wat is IUI?

leestijd: 4 minuten
Intra-uteriene inseminatie (IUI) is een eenvoudige procedure die sperma rechtstreeks in de baarmoeder plaatst, waardoor gezond sperma dichter bij een eicel komt. Hoe werkt IUI? IUI staat voor Intra-Uteriene Inseminatie.…
Lees meer

Deze invloed heeft voeding op je vruchtbaarheid

leestijd: 3 minuten
Voeding speelt een belangrijke rol in de vruchtbaarheid. Zo kan voeding ervoor zorgen dat je hormonen in balans komen en je daarmee je vruchtbaarheid en kans op zwangerschap vergroot. Insulineresistentie…
Lees meer
Menu