8 tips: zo vergroot je de kans om zwanger te worden

Leestijd: 5 minuten

Om je vruchtbaarheid te optimaliseren, is het verbeteren van je gezondheid een goede eerste stap. Maar wat kun je nog meer doen om de kans op zwangerschap te vergroten? Het belangrijkste als je zwanger wil worden, is om lichaam te leren kennen, met name je menstruatiecyclus. Het is belangrijk om te weten hoe regelmatig je cyclus is zodat je weten wanneer je vruchtbare dagen zijn en de timing om zwanger te kunnen worden nauwkeuriger is.

Hier vind je acht tips die de kans op een zwangerschap kunnen helpen vergroten.

1. Menstruatiecyclus

Het is belangrijk om te weten hoe lang je cyclus is en hoe lang de verschillende fasen duren…

Fase 1. Menstruele fase

De eerste dag van je menstruele cyclus is de dag waarop je ongesteld bent. Je herkent de menstruatiefase gemakkelijk doordat je bloed verliest. Vanaf je menstruatie start je nieuwe cyclus, waarin oestrogeen omhoog gaat en het baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd.

Fase 2. Folliculaire fase

Dit is de voorbereidende fase op de eisprong. Tijdens deze dagen blijft het oestrogeenniveau in je lichaam stijgen waardoor je baarmoederslijmvlies dikker wordt en je eicel rijpt.

Fase 3. Ovulatie

Eén eicel komt tot volledige ontwikkeling. Als deze ongeveer 18 mm is, krijgen de hersenen een signaal waardoor ze het luteïniserend hormoon (LH) afgeven. 36-48 uur daarna vindt de eisprong (ovulatie) plaats. De follikel barst open en de rijpe eicel gaat via de eileider naar de baarmoeder. Daar kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel. De eisprong vindt gemiddeld 14 dagen voor de menstruatie plaats.

Fase 4. Luteale fase

De luteale fase is de fase vanaf de eisprong tot aan je menstruatie. Het follikel waar de eicel in zat gaat nu progesteron aanmaken, wat helpt bij het voorbereiden van de baarmoeder voor de innesteling. Als de eicel niet wordt bevrucht stopt je lichaam weer met progesteron aanmaken. Hierdoor laat het baarmoederslijmvlies los en komt je menstruatie. Deze tweede fase is erg belangrijk bij het zwanger worden. Is deze fase kort (minder dan 12 dagen), dan is het lastiger om zwanger te worden. Dit komt omdat je baarmoeder weinig tijd heeft gehad om voor te bereiden op de innesteling. Er is onvoldoende slijmvlies opgebouwd.

2. Seks tijdens je vruchtbare dagen

Plezier hebben als je samen vrijt is heel belangrijk. Als je al langer bezig bent met zwanger worden, kan het voorkomen dat je er niet altijd zin in hebt en dat het meer als een verplichting voelt. Probeer er toch iets leuks van te maken, want opgewonden seks verhoogt de kans op een zwangerschap! Ben jij opgewonden ,dan kan sperma veel makkelijker de goede weg afleggen en als je man opgewonden is dan gaat de kwaliteit van het sperma omhoog. Heb dus ook seks gedurende de rest van de maand. Zo ga je het minder als ‘moeten’ zien en krijg je het plezier er weer in terug.

 

Een tekort aan progesteron kan de ovulatie verstoren…

3. Gezond gewicht

Overgewicht kan de kans op bevruchting verminderen, maar te dun zijn kan het nog moeilijker maken om een baby te krijgen. Te veel lichaamsvet kan zorgen voor een overschot aan oestrogeen, wat kan leiden tot een tekort aan progesteron. Een tekort aan progesteron kan de ovulatie verstoren. Afvallen kan helpen je vruchtbaarheid te verbeteren, maar zorg er wel voor dat je op een verantwoorde manier kan afvallen. Een te laag lichaamsgewicht of te laag vetpercentage kan ervoor zorgen dat je menstruatie weg blijft of dat de innesteling niet goed kan plaatsvinden.

4. Supplementen

De onderstaande supplementen zijn goed om te nemen voor een goede vruchtbaarheid.

Antioxidanten (vitamine C, E en Selenium)

Antioxidanten beschermen de cellen en organen van het lichaam tegen schade door oxidatie. Antioxidanten komen in diverse voedingsmiddelen voor en zijn in staat vrije radicalen te neutraliseren.

Foliumzuur

Foliumzuur draagt bij aan de vorming van de placenta en tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap. Het ondersteunt de groei van je nog ongeboren kindje tijdens de zwangerschap.

B12

Vitamine B12 is één van de vitamines uit het vitamine B complex en daarnaast ook één van de meest belangrijke. Een tekort aan B12 kan de vruchtbaarheid verlagen en de kans op een miskraam vergroten. Daarnaast draagt vitamine B12 bij aan de energiestofwisseling, de vorming van rode bloedcellen, het vormen van weefsel, de werking van het zenuwstelsel, normale psychologische functies en de weerstand.

D3

Vitamine D kan de vruchtbaarheid en de kwaliteit van de eicellen verhogen. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Omega 3

Een verhoogde inname van omega 3 kan de kwaliteit van de eicellen verhogen. Goede bronnen van omega 3 zijn vette vis, avocado, walnoten en lijnzaad.

Het eten van een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen, kan het lichaam van een vrouw helpen voorbereiden op de zwangerschap door voldoende essentiële voedingsstoffen, zoals calcium, proteïne en ijzer te nemen…

5. Voeding

Hoewel er misschien geen specifiek vruchtbaarheidsbevorderend dieet is, kan het eten van een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen het lichaam van een vrouw helpen voorbereiden op de zwangerschap met voldoende essentiële voedingsstoffen, zoals calcium, proteïne en ijzer. Dit betekent het eten van een verscheidenheid aan groenten en fruit, magere eiwitten, volle granen, zuivelproducten en gezonde vetbronnen. Naast het nemen van een supplement dat foliumzuur bevat, kun je deze B-vitamine ook halen uit voedingsmiddelen zoals donkergroene bladgroenten, broccoli, verrijkte broden en granen, bonen, citrusvruchten en sinaasappelsap. Als je probeert zwanger te worden, eet dan kleinere hoeveelheden kwikvissen, zoals zwaardvis, tonijn en makreel. Beperk daarnaast het aantal kopjes koffie tot twee kopjes per dag.

6. Sporten

Bewegen en actief zijn, kan het lichaam helpen zich voor te bereiden op een zwangerschap en bevalling. Maar te veel lichaamsbeweging of regelmatig zware trainingen doen, kan de ovulatie verstoren.

7. Roken en alcohol

Roken kan bij zowel vrouwen als mannen tot vruchtbaarheidsproblemen leiden. Chemische stoffen in sigarettenrook, zoals nicotine en koolmonoxide, verlagen de kwaliteit van de eicellen en de zaadcellen. Daarnaast veroudert roken de eierstokken en het kan de eicelvoorraad voortijdig uitputten. Blijf daarnaast ook uit de buurt van mensen die roken om passief roken te voorkomen.

8. Drugs

Marihuana en ander recreatief drugsgebruik moeten ook worden vermeden tijdens het proberen zwanger te worden. Het is het veiligst om alcohol te vermijden als je zwanger wil worden.

Heb je deze al gelezen…

Wat is een onregelmatige cyclus?

leestijd: 4 minuten
Een onregelmatige cyclus is een menstruatiecyclus die om een ​​onverwachte reden voortdurend buiten het “normale” bereik valt.   Schommelingen in je cycluslengte zijn normaal. Onregelmatigheid is ook normaal en hoort…
Lees meer

Met dit voedingsschema kun je jouw vruchtbaarheid verbeteren

leestijd: 3 minuten
Om zwanger te worden moeten je hormonen in balans te zijn. Voor een hormonale balans is het goed om je suikerspiegel stabiel te houden. Dit doe je door weinig suikers,…
Lees meer

Alles wat je moet weten over seks als je zwanger wil worden

leestijd: 3 minuten
Als je zwanger wilt worden, wil je waarschijnlijk ook graag weten wanneer je seks moet hebben, hoe vaak je seks moet hebben en of er factoren zijn die je kansen…
Lees meer
Menu