Dit wil je weten als je bezig bent met zwanger worden

Leestijd: 5 minuten

Als je al langere tijd bezig bent met zwanger worden dan wil je er graag alles aan doen om je kansen te vergroten om snel zwanger te zijn. Je hebt zelf veel invloed op je vruchtbaarheid, maar het kan zijn dat je nog niet overal aan hebt gedacht.

Tampons

Grote kans dat je kiest voor een tampon tijdens je menstruatie. Voor veel vrouwen is dit de beste optie, maar tampons kunnen er ook voor zorgen dat je vruchtbaarheid vermindert.  De stoffen in tampons kunnen ervoor zorgen dat de hoeveelheid afscheiding wordt verminderd. De afscheiding heb je juist nodig om tijdens de vruchtbare dagen de spermacellen te helpen om op plaats van bestemming te komen.  Gebruik daarom liever biologische tampons of een menstruatiecup.

 

De makkelijkste methode om te testen wanneer je vruchtbaar bent is met een ovulatietest…

Wanneer seks?

Je hebt maar een paar dagen per cyclus de kans om zwanger te worden. In de eerste maanden kan je dit wat meer loslaten, maar als je al langere tijd bezig bent dat is het slim om je vruchtbare dagen te weten zodat je kansen op zwangerschap toenemen.

De makkelijkste methode om te testen wanneer je vruchtbaar bent is met een ovulatietest.

Een ovulatietest het LH-gehalte in je urine en geeft aan wanneer jouw LH-gehalte piekt. Dat is dus het moment in je maandelijkse cyclus waarop je het vruchtbaarst bent, want 24 tot 36 uur na deze LH-piek vindt je ovulatie plaats. Om de LH-piek te meten, test je een paar dagen achter elkaar. Start voor de eerste keer al vroeg in je cyclus zodat je de eisprong niet mist. Is de test positief dan geeft de test twee streepjes of een ‘smiley’ en dan weet je dat je vruchtbare dagen eraan komen.

  • Doe iedere dag een test. Stop de teststick in je urinestraal of doop het uiteinde van de stick in een kopje verzamelde urine
  • Probeer de test iedere dag op hetzelfde moment af te nemen, maar volg de instructies op jouw set voor de beste resultaten
  • Drink niet veel vocht gedurende de twee uur voorafgaand aan het testen. Door een teveel aan vocht zal je urine verdunnen, waardoor het moeilijker wordt om jouw piek te achterhalen
  • Lees de resultaten binnen 10 minuten Een positief resultaat zal niet verdwijnen, maar sommige negatieve resultaten kunnen later een vaag tweede gekleurd streepje weergeven, dat misleidend kan zijn

Vanaf het moment van de LH-piek ben je zo’n drie dagen vruchtbaar. Na de eisprong kan de eicel nog maar zo’n twaalf uur bevrucht worden voordat hij eventueel wordt opgelost door je lichaam als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. De beste tijd om seks te hebben is dus vanaf het moment dat je ovulatietest positief is tot drie dagen daarna.

Natuurlijke behandelingen

Om je vruchtbaarheid te vergroten, zijn er ook veel natuurlijke behandelingen mogelijk. Kijk of en wat er bij jou past. Wellicht kan het je helpen sneller zwanger te worden.

 

Het bevordert de innesteling en helpt je om rustiger te worden…

Acupunctuur

Acupunctuur kan helpen om de spanning en onrust in je en rondom je baarmoeder weg te nemen. Het zorgt voor rust en een goede doorbloeding van de baarmoeder. Het bevordert de innesteling en helpt je om rustiger te worden.

Fertiliteitsmassage

Fertiliteitsmassage is een massage van de buik. Het richt zich op het verbeteren van de doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken. Daardoor kunnen afvalstoffen verwijderd worden. De kwaliteit van je eicellen verbetert, hormonen komen in balans en je baarmoederslijmvlies krijgt de juiste dikte. De baarmoeder wordt gestimuleerd om weer beter te bewegen. Hierdoor krijgt je vruchtbaarheid direct een enorme boost en verminder je menstruatiepijn. Daarnaast helpt het bij het loslaten van spanning in je buik en je spijsvertering.

Yoni steam

Yoni steaming, ook wel vaginale stoom genoemd, is een eeuwen-oude traditie, waarin een vrouw de warmte van een kruidenstoom toelaat tot in haar vagina en baarmoeder.

Oliepakking

De oliepakking verbetert de doorbloeding op de plek waar je het toepast. De baarmoeder kan zich hierdoor beter legen wat de kans op een goede innesteling verhoogt. Daarnaast is het ook goed voor:

  • Je immuunsysteem
  • Verminderen van menstruatiepijn
  • Kwaliteit van je eicellen
  • Verminderen van cystes en endometriose

Na een jaar

Als je na een jaar nog niet zwanger bent, is het goed om een doorverwijzing te vragen via de huisarts naar de gynaecoloog. Daar kan onderzocht worden wat een mogelijk oorzaak kan zijn voor het uitblijven van een zwangerschap. De onderzoeken zullen zowel bij jou als bij je partner uitgevoerd worden.

Heb je deze al gelezen…

Wat is een HSG?

Wat is een HSG?

leestijd: 4 minuten
Als zwanger worden langer op zich laat wachten is het goed om medisch een aantal oorzaak uit te sluiten.  Ongeveer 40% van de vrouwelijke onvruchtbaarheid is gerelateerd aan de eileiders…
Lees meer

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

leestijd: 5 minuten
De bevruchting en innesteling van een eicel is een gecompliceerd proces. Eén van de eerste stappen is wanneer een bevruchte eicel door de eileider naar de baarmoeder gaat om zich…
Lees meer

Feit of fabel: je partner moet zich ook voorbereiden op het maken van een baby

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer
Menu