Kinderwens in een lesbische relatie

Leestijd: 3 minuten

Als je een kinderwens hebt en een lesbische relatie hebt zijn er een aantal opties mogelijk. Het is belangrijk om te bedenken wie van jullie zwanger wordt, hoe de inseminatie plaatsvindt en wie de donor is. 

Kunstmatige inseminatie

Er bestaat de mogelijkheid om zelf zwanger te worden door middel van kunstmatige inseminatie met donorzaad. Dit houdt in dat het zaad van een donor kunstmatig wordt ingebracht bij jou of bij je partner.

 

Anonieme donoren zijn in Nederland niet meer toegestaan, zodat het kindje op latere leeftijd altijd zijn of haar biologische vader kan achterhalen…

Er zijn verschillende opties om kunstmatige inseminatie uit te voeren

1. In een kliniek

Je kan ervoor kiezen om de inseminatie in een kliniek te laten uitvoeren. Bij sommige klinieken is het de bedoeling dat je zelf een donor aandraagt. Je kan dan kiezen voor een bekende of onbekende donor. Bij sommige klinieken is er een spermabank waar je een beroep op kunt doen. De wachttijden voor de spermabank kunnen lang zijn, laat je goed informeren bij de verschillende klinieken. Anonieme donoren zijn in Nederland niet meer toegestaan, zodat het kindje op latere leeftijd altijd zijn of haar biologische vader kan achterhalen.

2. Zelf op zoek naar een donor 

Dit houdt bij sommige klinieken dus wel in dat je zelf op zoek moet naar een donor. Sommige vrouwen vinden een voor hun bekende donor, maar dit is niet altijd het geval en dit is ook niet altijd gewenst. Op dat moment moet je verder zoeken. Je kunt dan op verschillende sites terecht om een oproep te plaatsen. Uiteraard hoef je voor KID niet per se naar het ziekenhuis. Indien je een donor hebt gevonden, kun je ook kiezen voor zelfinseminatie. 

3. Zelfinseminatie

Voordat je start met de zelfinseminatie is het belangrijk om te weten wat de kwaliteit van het sperma van de donor is. Je donor kan heel gemakkelijk via de huisart een test laten doen om de kwaliteit van zijn sperma te laten onderzoeken. Als het niet van goede kwaliteit is, is het zonde van je pogingen. Kies er dan voor om het sperma op te laten werken in een kliniek waarna je via IUI zwanger kan worden. Is het wel van goede kwaliteit dan kan je het heel goed thuis insemineren.

 

Je donor kan heel gemakkelijk via de huisart een test laten doen om de kwaliteit van zijn sperma te laten onderzoeken

4. Inseminatiekitjes

Online zijn er inseminatiekitjes te bestellen. Je ontvangt dan een spuitje, canule, potje, ovulatietestjes en een zwangerschapstest. Je kunt ook bij de apotheek een spuitjes en een urinepotjes kopen.

Wanneer insemineren

Voordat je het sperma gaat inbrengen is het belangrijk om na te gaan hoe je cyclus verloopt om het juiste moment van je vruchtbare periode te kunnen bepalen. Tijdens je cyclus vindt de eisprong plaats, het moment dat een eicel de eierstok verlaat, om via bevruchting in de eileider in de baarmoeder terecht te komen. Eenmaal losgelaten leeft de eicel tot 24 uur daarna. Een zaadcel bevrucht een eicel aan het einde van de eileider. Een zaadcel leeft gemiddeld twee tot drie dagen in het lichaam van de vrouw. Het zaad heeft ook tijd nodig om naar de eileiders te ‘zwemmen’. Voor jou betekent dit, dat inseminatie slechts een paar dagen in een maand kan leiden tot bevruchting.

Het insemineren

1. Voorbereiding

Begin drie dagen voor de te verwachte eisprong met het insemineren en ga door tot en met één dag  na de te verwachte eisprong. Je insemineert om de dag.

2. De methode

Voor het inbrengen van het sperma gebruik je een klein injectiespuitje zonder naald. Blijf na het insemineren vijf tot tien minuten liggen. Bij het opstaan, zal een deel van het sperma weer uit de vagina lopen. Dat is heel normaal en gebeurt ook na de seks.

IVF

Mocht je na 6 inseminaties nog niet zwanger zijn dan is het goed om verder te kijken. De volgende stap zou dan IVF zijn. IVF, of in-vitrofertilisatie, is een medische behandeling om vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen of genetische aandoeningen te helpen om zwanger te worden. Bij een natuurlijke bevruchting wordt een eicel bevrucht door het sperma in jouw lichaam en nestelt het zich aan de binnenkant van de baarmoeder waar de bevruchting begint. Bij IVF gebeurt dit proces van bevruchting buiten jouw lichaam. Er worden eicellen bij jou weggehaald en deze worden gecombineerd met het sperma van jouw donor om een embryo te creëren. “In vitro” betekent “in glas” waarbij de eicel en het sperma kunstmatig worden bevrucht in een laboratoriumschaal in plaats van in jouw lichaam. Bij de gynaecoloog worden verschillende onderzoeken uitgevoerd voordat je start met een IVF-traject. Zodra IVF wordt voorgesteld, word je geadviseerd om hormonen te nemen om je voor te bereiden op IVF. In veel ziekenhuizen worden verschillende protocollen gehanteerd. Zo kan het zijn dat je ter voorbereiding een aantal weken de anticonceptiepil krijgt voorgeschreven waarna je mag gaan starten aan de stimulatie met hormonen. Ga na in jouw ziekenhuis wat de procedure is en wat je kan verwachten. 

Wet Lesbisch Ouderschap

De wet Lesbisch Ouderschap is op 1 april 2014 in werking getreden. Deze wet maakt het voor vrouwen mogelijk het kind dat haar partner draagt te erkennen of adopteren. Ben je geregistreerd partner of getrouwd, en is de zwangerschap tot stand gekomen met behulp van onbekend donorzaad? Dan kan de meemoeder met een certificaat van de Nederlandse fertiliteitskliniek de juridische moeder van het kind worden. Hiervoor moet zij samen met de moeder die bevalt het certificaat laten zien bij de burgerlijke stand.

Spermadonatie van een bekende wordt door de overheid gezien als een privé aangelegenheid en is dus niet aan verdere regelgeving gebonden. Wel is het verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken welke rol de donor in het leven van het kind zal spelen. Leg dit voor de zekerheid ook vast in een contract.

Zaken regelen en vastleggen

Daarnaast is het belangrijk dat je met een bekende donor, je vooraf goed laat informeren. Wil je veel contact of juist contact op afstand met de donor? Daarna verschillende zaken laat vastleggen bij een gespecialiseerde familierecht advocaat of notaris. Je kunt hierin verschillende zaken afspreken waar jullie je fijn bij voelen. Het is niet aan te raden om gebruik te maken van een gedownload standaard formulier.

Heb je deze al gelezen…

Waarom je jouw leven niet moet ‘stilzetten’

leestijd: 2 minuten
Niet zwanger kunnen worden of onverklaard onvruchtbaar zijn, kan je het gevoel geven dat je waardeloos bent. Verdrietig. Alleen. Dit zijn allemaal veel voorkomende gevoelens, ervaren door mannen en vrouwen…
Lees meer

Wat is een niche na een keizersnede?

leestijd: 2 minuten
Als je zes maanden na je keizersnede nog klachten hebt zoals tussentijds bloedverlies of hevige buikpijn, of als het het niet lukt om zwanger te worden van je volgende kindje,…
Lees meer

Dit kan yoga doen voor je vruchtbaarheid

leestijd: 4 minuten
Yoga heeft veel voordelen, voor zowel lichaam als geest. Het kan je helpen de flexibiliteit en kracht te verbeteren, en het kan de focus vergroten en stress verminderen. Daarnaast heeft…
Lees meer
Menu