Tips: bewust alleenstaande moeder (BAM)

Leestijd: 5 minuten

Wil je graag zwanger worden, maar zonder partner? In dit artikel vind je meer informatie over bewust alleenstaande moeder (afgekort BAM). Want misschien ben je de juiste partner nog niet tegen gekomen, of wil je geen partner? Of maak je je zorgen dat het te laat is om nog langer te wachten…

Alleenstaande moeder

Kiezen om alleenstaande moeder te worden is vaak geen gemakkelijke beslissing. Het kan pijn doen om te beseffen dat je droom van een man en familie misschien niet uitkomt zoals je dacht dat het zou gebeuren. Het is dan oké en zelfs belangrijk om te rouwen om die droom en de pijn te voelen. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om een kindje te krijgen. Je kunt ervoor kiezen om bewust alleenstaande moeder (BAM) te worden. Daar zijn een aantal opties voor om die droom te kunnen verwezenlijken.

 

Met het bijhouden van je cyclus kun je heel goed timen wanneer je moet insemineren…

 

1. Zelfinseminatie

Als je besluit om niet naar een kliniek te willen dan kun je ervoor kiezen om het sperma zelf in te brengen. Dit kun je doen met sperma van een onbekende donor of van iemand die je kent. Bij de laatste optie is het goed om daar afspraken over te maken en deze vast te leggen.

Wanneer insemineren

Het is voor het bepalen van het inseminatietijdstip belangrijk om het volgende te weten:

  • zaadcellen blijven tot 72 uur in leven
  • een eicel kan tot 10 á 12 uur ná de eisprong bevrucht worden

Als je de donor kent en hij is bereid om een aantal keer te doneren, dan kun je na het bijhouden van je cyclus, heel goed timen wanneer het beste moment is om te insemineren. Stel je hebt een cyclus van 28 dagen en je eisprong is op dag 14, (wat heel goed mogelijk is dat het afwijkt, daarom is het heel erg belangrijk om je cyclus bij te houden), dan kun je de inseminatie op dag 11, dag 13 en dan dag 15 plaats laten vinden. Zo weet je zeker dat je je eisprong niet mist en heb je de grootste kans op bevruchting. De zaadcellen zullen binnen enkele minuten in de eileider aanwezig zijn en liggen daar als het ware te wachten op de komst van de eicel. Als de donor een keer per maand wil doneren dan kan je de inseminatie laten plaatsvinden als de ovulatietest een positieve uitslag aangeeft.

2. Insemineren

Er zijn twee opties om het sperma zelf thuis te insemineren.

1. Slangetje

De meest eenvoudige manier van zelfinseminatie is wat sperma opzuigen in een slangetje met behulp van een injectiespuit zonder naald. Het slangetje breng je daarna zo diep mogelijk in de vagina en het sperma laat je er dan uit spuiten. De benodigdheden kun je online bestellen of halen bij de apotheek.

2. Inseminatiecup

Je kunt ook gebruik maken van een inseminatiecupje, dat is gemaakt van hard plastic. Het cupje zelf past op de baarmoedermond. Hier gaan alle zaadcellen in waardoor het sneller op de juiste bestemming komt en het ook langer blijft zitten.

3. Co-ouderschap

Zie je het niet zitten om het ouderschap alleen aan te gaan, dan kun je ook kiezen voor een co-ouderschap met een (alleenstaande) man of met een homoseksueel stel. Op die manier deel je de zorg (en de kosten) en heeft je kind toch eventueel een vader in zijn leven.

4. Donorsperma

Je kunt ervoor kiezen om via donorsperma proberen zwanger te worden. Er zijn diverse spermabanken, vaak vanuit het buitenland, waarin sperma aangeboden wordt. Er zijn twee opties om via donorsperma proberen zwanger te  worden en worden gebruikt voor kunstmatige inseminatie: ICI (intra-cervicale inseminatie) en IUI (intra-uteriene inseminatie). Hieronder vind je het verschil tussen IUI en ICI.

1. Sperma klaar voor IUI

Donorsperma dat klaar is voor IUI is in een laboratorium gewassen en gezuiverd sperma. Het IUI-donorsperma is klaar om direct in de baarmoeder geïnsemineerd te worden. De zuivering van het sperma bestaat uit het scheiden van het zaadvocht van de zaadcellen en het vervolgens toevoegen van een vloeistof. Sperma voor IUI kan rechtstreeks in de baarmoeder worden ingebracht. Dat moet altijd in een kliniek of ziekenhuis worden gedaan door een professionele zorgverlener.

2. ICI-sperma

ICI-donorsperma is niet-gewassen, niet-gezuiverd sperma met alle van nature voorkomende ejaculatievloeistof. Niet-gewassen ICI-sperma kan niet worden gebruikt voor intra-uteriene inseminatie, dat kan leiden tot een ernstige allergische reactie. Je kunt voor ICI-sperma kiezen voor; inseminatie in een kliniek als ze daar het sperma voor de behandeling zelf prepareren of als je het bij jezelf gaat insemineren.

 

Na zes inseminatie pogingen zonder succes wordt er vaak gekeken naar een andere behandelmethode…

 

5. Ziekenhuis

Als het na 6 pogingen niet is gelukt om via ici zwanger te worden dan is het verstandig om weer naar het ziekenhuis te gaan zodat ze je daar verder kunnen helpen. De twee stappen die hierna genomen kunnen worden zijn…

1. IUI

IUI staat voor intra-uteriene inseminatie. Bij deze behandeling wordt het zaad van de donor vlak voor ovulatie door de gynaecoloog in de baarmoeder gebracht. Het IUI-traject wordt vaak gedaan met behulp van hormonen. Ook na 6 pogingen IUI zonder succes wordt er vaak gekeken naar een andere behandelmethode. Deze methode is vaak IVF.

2. Ivf

IVF, of in-vitrofertilisatie, is een medische behandeling om vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen om zwanger te worden. Bij IVF gebeurt het proces van bevruchting buiten jouw lichaam. Er worden eicellen bij jou weggehaald en deze worden gecombineerd met het sperma van jouw donor om een embryo te creëren. “In vitro” betekent “in glas” waarbij de eicel en het sperma kunstmatig worden bevrucht in een laboratoriumschaal in plaats van in jouw lichaam.

Bij de gynaecoloog worden verschillende onderzoeken uitgevoerd voordat je start met een IVF-traject. Zodra IVF wordt voorgesteld, word je geadviseerd om hormonen te nemen om je voor te bereiden op IVF. In veel ziekenhuizen worden verschillende protocollen gehanteerd. Zo kan het zijn dat je ter voorbereiding een aantal weken de anticonceptiepil krijgt voorgeschreven waarna je mag gaan starten aan de stimulatie met hormonen. Ga na in jouw ziekenhuis wat de procedure is en wat je kan verwachten.

Tot slot

Het valt niet mee om tot keuzes te komen. En de weg naar het alleenstaande moederschap kan soms erg eenzaam zijn. Praat erover met mensen in je omgeving en zoek steun. Ook voor als je straks zwanger bent en een kindje krijgt is het fijn om een sociaal netwerk te hebben of eventueel op te bouwen waar je op terug kunt vallen.

Heb je deze al gelezen…

Zo belangrijk is mondzorg als je zwanger wil worden

leestijd: 3 minuten
Dat mondzorg extra belangrijk is tijdens een zwangerschap, is bekend. Maar wist je dat de gezondheid van je tanden en tandvlees enorm van belang is als je zwanger wil worden?…
Lees meer

5 tips: jouw vetpercentage verbeteren als je zwanger wil worden

leestijd: 4 minuten
Dat het belangrijk is om een gezond gewicht en vetpercentage te hebben heb je misschien al gelezen. Benieuwd hoe jouw vetpercentage kunt verbeteren? Dat lees je hieronder.  Vetpercentage verbeteren Als…
Lees meer

Feit of fabel: door een orgasme bij een vrouw word je sneller zwanger

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer
Menu