Waarom een juiste ademhaling zo belangrijk is…

Leestijd: 3 minuten

De adem is er altijd vanaf het moment dat je geboren wordt. Meestal denk je er helemaal niet over na. Eigenlijk zonde, want de ademhaling en vooral de juiste ademhaling is heel erg belangrijk.

Waarom zo belangrijk

De belangrijkste energiebron is de adem. 80% van onze energie halen we uit zuurstof en het overgrote deel van de afvalstoffen verlaat ons lichaam via de uitademing. Ademen vanuit de buik is een massage van de organen en zorgt voor een goede doorbloeding, waardoor ze beter functioneren. Daardoor neem je beter voedingstoffen op. Je gaat je door op de juiste manier te ademen energiek en fit voelen en bent minder snel moe.

Ademhaling en vruchtbaarheid

Omgaan met zwanger worden en mogelijk onvruchtbaarheid levert vaak veel stress en verdriet op. We besteden vaak veel tijd aan het googlen van informatie over vruchtbaarheid, op zoek naar wat je kunt doen of veranderen om wel zwanger te worden. Door de stress kan je zelfs paniekaanvallen of (soms ongemerkt) gaan (micro)hyperventileren. Met het zwanger worden zijn er zoveel dingen buiten je controle. De adem is iets dat je kunt gebruiken om je sterker en in controle te voelen.

Ademhaling

De adem is een ingebouwde regelaar. De simpele handeling van ademen kan je ontspannen, loslaten en bevrijden of het kan je vernauwen en stikken. Letten op je ademhaling kan de reacties van je lichaam fysiek, psychologisch en emotioneel veranderen. Rustige ademhaling kan een anker zijn, je terugbrengen naar het huidige moment en je geest centreren. Het kan het parasympathische zenuwstelsel activeren, een paniekerige hartslag vertragen, je bloeddruk verlagen en je spieren ontspannen.

 

Door te weten wat een goede ademhaling is, kan je te allen tijden terug naar rust

Stress en ademhaling

Als je veel last van stress hebt, heb je waarschijnlijk een hoge, snelle en onregelmatige ademhaling. Je ademt te vaak. De ademhaling per minuut is veel te hoog, en verstoort het systeem en zorgt op zichzelf al voor stress. Doordat het stress-systeem geactiveerd wordt, gaat vaak ook je hartslag en je bloeddruk omhoog en ontstaan er uiteenlopende stress-gerelateerde klachten. Bij een te hoge en snelle ademhaling, is het belangrijk dat eerst de ademhaling weer op een normale ademfrequentie komt. Ook is het belangrijk om niet hoog in de borst te ademen, maar laag in de buik. Hierbij wordt het middenrif gebruikt.

Een goede ademhaling

Door te weten wat een goede ademhaling is, kan je ten allen tijde terug naar rust en je stress verlagen als je merkt dat je veel spanning in je lijf hebt. Hieronder vind je drie voordelen van een goede ademhaling:

1. Stress vermindering

Een rustige ademhaling helpt je te ontspannen waardoor je je minder gestrest voelt. Daarnaast zorgt een goede buikademhaling voor:

  • Spanning loslaten in de spieren en kaken
  • Verbetering van concentratie en focus
  • Verlaging van de bloeddruk

Deze aspecten helpen ook bij stress vermindering.

2. Het verbetert je lichamelijke gezondheid

Een goede ademhaling zorgt voor voldoende zuurstof en activeert de aanmaak van nieuwe cellen. Dit verbetert je gezondheid. Daarnaast zorgt een goede buikademhaling voor:

Deze aspecten helpen ook bij het verbeteren van je lichamelijke gezondheid.

3. Het verhoogt je vruchtbaarheid

Door de verhoging van de toevoer van zuurstof naar je voortplantingsorganen, komen je hormonen meer in balans, verbetert je baarmoederslijmvlies en kan je cyclus regelmatiger worden.

Oefening

Om te beginnen, ga zitten of liggen. Je kunt op een plek vooruit kijken met een zachte blik of je ogen sluiten. Begin de ademhalingsoefening. Plaats voorzichtig een hand op je onderbuik en de andere op je borst. Adem diep in vanuit je buik. Voel hoe de buik opkomt, terwijl je in gedachten tot 4 telt. Houd de adem in en tel in stilte tot 7. Laat het nu los en adem volledig uit terwijl je tot 8 telt. Probeer alle lucht uit je longen te laten. Merk op dat je buik leegloopt. Maak een zacht suizend geluid terwijl je uitademt. Herhaal de oefening drie keer of tot je je rustiger voelt. 

Rust

Op adem komen is zo belangrijk als je van streek of gestrest bent. Het verandert de omstandigheden niet, maar het kan je lijden verminderen door te veranderen hoe je reageert op wat er gebeurt tijdens het zwanger worden traject of in een uitdagende situatie.

Heb je deze al gelezen…

Dit effect heeft stress op je vruchtbaarheid

leestijd: 3 minuten
Iedereen heeft stress. En dat hoeft helemaal niet te betekenen dat het slecht is. Stress is nodig om snel te kunnen handelen bij op dreigende/spannende situaties. Stress is nodig voor…
Lees meer

8 tips: ik ben zwanger! Wat nu?

leestijd: 3 minuten
Ben je er net achter gekomen dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Dit zijn acht tips die elke moeder in spé wil weten voor een veilige en gezonde zwangerschap. Zwanger! Of…
Lees meer

Tips: zo kun je endometriose verminderen

leestijd: 4 minuten
Endometriose is een vruchtbaarheidsprobleem wat vele nare klachten kan veroorzaken. Je voedingspatroon kan hier een grote rol in spelen en met een aantal aanpassingen kun je de klachten proberen te…
Lees meer
Menu