Waarom mediteren als je zwanger wil worden

Leestijd: 5 minuten

Op een bepaald moment tijdens het zwanger worden kan je het gevoel hebben dat je overweldigd, gestrest en bezorgd kan zijn over wanneer je (eindelijk) zwanger wordt. Dit zijn normale emoties die veel vrouwen ervaren. 


Kinderwens

Meditatie is belangrijk voor elke vrouw met een kinderwens. Niet alleen als je een kinderwens hebt voor de toekomst, maar zeker ook als er weer een maand voorbij gaat zonder een positieve zwangerschapstest, want dan kan de moed je soms flink in de schoenen zakken. Hoewel het heel logisch is dat je je zo voelt, geven deze gevoelens je stress. Dit niveau van angst en stress is niet gezond – voor je geest, je lichaam of je toekomstige zwangerschap.  Meditatie heeft verschillende voordelen voor elke vrouw met een kinderwens.

 

Als je je zorgen maakt over het zwanger worden is het fijn als je rust kunt vinden door middel van meditatie…

Wat is meditatie?  

Meditatie betekent dat je je aandacht afleidt van gedachten en focust op het huidige moment. Het is een techniek waarmee je je geest tot rust kan laten komen. En dat is goed om je stress niveau, die iedereen in een bepaalde vorm heeft, te laten dalen. Dit kan op verschillende manieren. Misschien zit je liever niet stil op de grond, maar maak je in plaats daarvan een wandeling door het bos en merk je alle geluiden en geuren op. Misschien is tuinieren jouw meditatie. Of schilderen. Of schrijven. Meditatie kan alles zijn dat je geest in het huidige moment brengt. Dat is het doel van meditatie.

Je kunt een uiteindelijk bepaalde staat van bewustzijn bereiken, die heel anders is dan de staat waar je normaal in bent. Dat betekent dat je door alle lagen van jezelf heen gaat en uiteindelijk bij die staat van bewustzijn kunt komen. Als je je zorgen maakt over de vruchtbaarheidsbehandelingen of hoe je omgaat met de emotionele stress van het proberen zwanger te worden, is het fijn als je rust kunt vinden door middel van meditatie.

Mediteren als je probeert zwanger te worden

Meditatie heeft veel voordelen. Enkele van deze voordelen zijn onder andere:

  • Het verminderd stress, angst en depressie
  • Het verbetert de focus
  • Het verbetert de slaap
  • Kan verslaving helpen bestrijden
  • Verhoogt compassie voor jezelf en anderen Verlaagt de bloeddruk
  • Kan pijn verminderen

Het is duidelijk dat meditatie goed voor je is, maar wat doet het voor je vruchtbaarheid?

Stress

Chronische of langdurige stress kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Stress kan een negatieve invloed hebben op de hypofyse, een orgaan in je hersenen wat onder andere je voortplantingshormonen produceert en aanstuurt.  Zwanger worden kan erg stressvol zijn, wat het nog moeilijker kan maken om zwanger te worden. Meditatie kan het tegenovergestelde effect hebben van de stressreactie.

Stress

Als je gestrest of angstig bent, geeft je lichaam meer cortisol af dan normaal. Hoewel cortisol nodig is, kan een overschot ervoor zorgen dat je lichaam andere hormonen afsluit, met name oestrogeen en testosteron. Dit is een beschermende biologische reactie; als je in een staat van hoge stress verkeert, willen je hersenen je te beschermen tegen de bedreiging die een hoog cortisolniveau veroorzaakt. Meditatie kan helpen de cortisolspiegel te verlagen en de balans tussen oestrogeen en testosteron te herstellen.

Slaap

Slaap is van groot belang voor iedereen en beïnvloedt praktisch elk deel van je leven. Langdurig slaapgebrek kan de afgifte van luteïniserend hormoon (LH) beïnvloeden, wat de eisprong veroorzaakt. Dit kan een onregelmatige menstruatiecyclus veroorzaken, waardoor het moeilijker wordt om zwanger te worden. Omdat meditatie ontspanning en verlaagde stressniveaus bevordert, kan regelmatig mediteren je helpen om beter te slapen.

Zelfbeeld

Wanneer je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen kun je ook te maken krijgen met een lager zelfbeeld. Veel vrouwen geven zichzelf de schuld van hun onvermogen om zwanger te worden, wat kan leiden tot een negatief zelfbeeld. Meditatie activeert het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor empathie, wat kan leiden tot een positievere houding en zelfbeeld. Dit kan ook helpen om je relatie met je partner te versterken. Proberen zwanger te worden kan in het begin leuk zijn, maar als je al langere tijd bezig bent, kan dit een negatieve invloed hebben op je relatie. Meditatie kan je helpen meer empathie voor elkaar te hebben, je band te versterken en je te helpen je te concentreren op de liefde die je voor elkaar hebt.

 

De basis van alle meditatietechnieken is concentratie en aandacht…

Meditatievormen

Er zijn verschillende vormen van meditatie en het is belangrijk dat je de vorm kiest die goed bij jou past.  Hier vind je vier verschillende vormen:

1. Concentratiemeditaties

De basis van alle meditatietechnieken is concentratie en aandacht. Het tot rust brengen van lichaam en geest is vaak het moeilijkste en ook het belangrijkste onderdeel van mediteren. Daarom richten bijna alle meditatietechnieken zich op aandacht en focus.

2. Mantra-meditatie

Mantra-meditatie is het herhalen van klanken of gebeden. Deze vorm van meditatie gaat er vooral om de geest in een prettige, rustige staat te brengen. De herhaling van klanken concentreert je geest, en de trilling kan kalmerend werken.

3. Ademhalingsmeditatie

De adem en geest zijn nauw verbonden. Door lang, diep te ademen kunnen geblokkeerde spanningen en emoties vrijkomen. Richten op de adem kalmeert en brengt je in contact met je lichaam, gevoel, geest en op den duur het onbewuste.

4. Yoga

Bepaalde vormen van yoga hebben een meditatief karakter. In Yin Yoga bijvoorbeeld, staat een kalme gemoedsstaat meer centraal dan fysieke beweging. In yoga is altijd sprake van training in aandachtigheid. Yoga is een goede manier om in een prettige flow van lichaam en geest te komen, zodat spanningen kunnen oplossen.

Locatie

Of je thuis de meditaties doet, lopend in het bos of wekelijks in je yogaklas, kies voor wat jij prettig vindt en waar jij je rust in vindt.

Heb je deze al gelezen…

Dit kan yoga doen voor je vruchtbaarheid

leestijd: 4 minuten
Yoga heeft veel voordelen, voor zowel lichaam als geest. Het kan je helpen de flexibiliteit en kracht te verbeteren, en het kan de focus vergroten en stress verminderen. Daarnaast heeft…
Lees meer

Dit is belangrijk voor het slikken van vitamine B12

leestijd: 5 minuten
Wanneer je een kinderwens hebt wordt er geadviseerd om foliumzuur te slikken. Foliumzuur verkleint de kans op een kindje met neurale-buisdefecten (zoals een ‘open ruggetje’ of een ‘open schedel’). Maar…
Lees meer

Zo zorg je voor een positieve mindset als je zwanger wil worden 

leestijd: 4 minuten
Het besluit om een kindje te krijgen is een grote stap. Eenmaal het besluit genomen wil je ook graag dat het vandaag gebeurt. Als een zwangerschap al een paar maanden,…
Lees meer
Menu