Wat als een tweede kindje (nog) niet lukt?

Leestijd: 4 minuten

Als je zwanger wilt worden van je tweede kindje dan kan dat langer duren dan je van te voren dacht. Wellicht was je de eerste keer heel snel zwanger en verwacht je daarom dat het nu ook snel zal gaan. Helaas zijn er een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat zwanger worden van een tweede (of volgend) kindje langer op zich laat wachten.

Onvruchtbaarheid

Er zijn twee soorten onvruchtbaarheid: primair en secundair. Primaire onvruchtbaarheid is het niet zwanger kunnen worden, meestal na 1 jaar proberen – of 6 maanden, als je 35 jaar of ouder bent. Secundaire onvruchtbaarheid is als je moeite hebt om zwanger te worden nadat je minstens één kindje hebt. Net als primaire onvruchtbaarheid kan secundaire onvruchtbaarheid optreden als gevolg van een probleem in het proces dat nodig is om zwanger te worden. Je vruchtbaarheid kan zelfs na de geboorte van je kindje veranderen. Dat geldt ook voor de vruchtbaarheid van je partner, bij hem kan de vruchtbaarheid ook verminderen.

Er kan een probleem optreden bij:

  • Ovulatie
  • Bevruchting 
  • Innesteling  

Onvruchtbaarheid is vaak het gevolg van ovulatiestoornissen…

Wat veroorzaakt secundaire onvruchtbaarheid? 

Secundaire onvruchtbaarheid kan een aantal oorzaken hebben:

Ovulatiestoornissen 

De meeste vrouwelijke onvruchtbaarheid is het gevolg van ovulatiestoornissen. Problemen met ovuleren kunnen worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen en factoren, zoals: schildklierproblemen of andere aandoeningen die de hormoonproductie beïnvloede, maar ook sommige leefstijlfactoren, zoals gewicht, voeding en alcohol- of drugsgebruik. Een van de meest voorkomende oorzaken van vrouwelijke onvruchtbaarheid is PCOS, waardoor de eierstokken of bijnieren te veel hormonen produceren die voorkomen dat de eierstokken eicellen vrijgeven. Het kan er ook voor zorgen dat cysten op de eierstokken ontstaan die de ovulatie verder kunnen verstoren. 

Problemen met de baarmoeder of eileiders

Als er bijvoorbeeld een verstopping is in de eileiders, kunnen sperma- en eicellen mogelijk niet samenkomen. Er kunnen ook aandoeningen in de baarmoeder zijn hebben wat de innesteling tegenhoudt.

Hier zijn enkele specifieke aandoeningen die de eileiders of de baarmoeder aantasten:

  • Endometriose
  • Baarmoederfibromen of poliepen
  • Baarmoederlittekens
  • Afwijking in de vorm van de baarmoeder, zoals eenhoornige baarmoeder 

Secundaire onvruchtbaarheid als gevolg van endometriose kan het gevolg zijn van een keizersnede of een baarmoederoperatie. Hieronder vind je 4 mogelijke oorzaken van secundaire onvruchtbaarheid.

Er is altijd iets aan de hand waardoor je nog niet zwanger bent…

1. Keizersnede littekens 

Als je een keizersnede hebt gehad met een eerdere zwangerschap, is het mogelijk dat er een litteken in de baarmoeder is ontstaan, een niche. Een niche is een holtevormig litteken in de baarmoeder. De niche bevindt zich ter hoogte van het litteken van de keizersnede en kan verschillende klachten geven, waaronder vruchtbaarheidsproblemen. 

2. Infecties 

Infecties kunnen bekkenontsteking veroorzaken. Dit kan leiden tot littekens en verstopping van de eileiders. Een infectie met het HPV virus kan ook het baarmoederhalsslijm aantasten en de vruchtbaarheid verminderen.

3. Auto-immuunziekten 

Auto-immuunziekten zorgen ervoor dat het lichaam gezonde weefsels aanvalt. Dit kan ook  gevolgen hebben op de vruchtbaarheid. Auto-immuunziekten zoals Hashimoto en reuma kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden door ontsteking in de baarmoeder te veroorzaken.

4. Onverklaarbare redenen 

Als ze bij jullie niets kunnen vinden wat een uitblijvende zwangerschap verklaart wil dat niet zeggen dat er geen reden is. Er is altijd iets aan de hand waardoor je nog niet zwanger bent.

Behandelingen voor secundaire onvruchtbaarheid 

Als je eerder heel snel zwanger bent geworden, kan dit allemaal heel eng en onbekend aanvoelen. Maar behandeling voor onvruchtbaarheid begint eerst met het achterhalen van de oorzaak. Je arts kan enkele onderzoeken bij jullie doen. Deze onderzoeken kunnen betrekking hebben op: bloedonderzoek om naar je hormoonspiegels te kijken, cyclusmeting waarin je eisprong gevolgd wordt en een hsg om de toe- en doorgankelijkheid van je eileiders te bekijken. Bij je partner zal het sperma onderzocht worden. 

Tips voor het omgaan met secundaire onvruchtbaarheid 

Naast de de onderzoeken om een medische verklaring voor het uitblijven van een zwangerschap uit te sluiten, is het belangrijk om je gezondheid en vruchtbaarheid te verbeteren. Een zwangerschap en bevalling kan je hormonen uit balans brengen, daardoor kan het moeilijk worden om weer zwanger te worden. 

3 tips om je vruchtbaarheid te verhogen:

1. Voeding

Eet gezond en gevarieerd, onbewerkt en veel groente en fruit. Zorg voor veel anti-oxidanten om je vruchtbaarheid te verhogen. 

2. Supplementen

Het is belangrijk dat je een goed opneembare multivitaminen neemt die het zwanger worden ondersteunt. Laat je hierover goed adviseren. 

3. Leefstijl

Stop met roken en alcohol, zorg voor 7-8 uur slaap per nacht, verlaag je stress en wandel iedere dag een half uur, het liefst buiten. 

Heb je deze al gelezen…

Feit of fabel: je moet elke dag seks hebben als je zwanger wil worden

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer

Zo zorg je voor een positieve mindset als je zwanger wil worden 

leestijd: 4 minuten
Het besluit om een kindje te krijgen is een grote stap. Eenmaal het besluit genomen wil je ook graag dat het vandaag gebeurt. Als een zwangerschap al een paar maanden,…
Lees meer

Zo belangrijk is mondzorg als je zwanger wil worden

leestijd: 3 minuten
Dat mondzorg extra belangrijk is tijdens een zwangerschap, is bekend. Maar wist je dat de gezondheid van je tanden en tandvlees enorm van belang is als je zwanger wil worden?…
Lees meer
Menu