Zo belangrijk is mondzorg als je zwanger wil worden

Leestijd: 3 minuten

Dat mondzorg extra belangrijk is tijdens een zwangerschap, is bekend. Maar wist je dat de gezondheid van je tanden en tandvlees enorm van belang is als je zwanger wil worden?

Parodontitis verkleint de kans op zwangerschap

Onderzoek wijst uit dat vrouwen bij wie het binnen een jaar niet lukte om zwanger te worden een hogere concentratie van de bacterie porphyromonas gingivalis in hun speeksel hadden en de antilichamen in het bloed die worden geassocieerd met parodontitis. Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt dan een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. dit kan uiteindelijk leiden tot parodontitis.

 

Dit betekent dat vrouwen met een hoge concentratie van de bacterie wel drie keer minder kans hebben om zwanger te worden…

Je mond geeft een indicatie van je algehele gezondheid

Ziek tandvlees kan een kettingreactie van ontstekingen oproepen waarbij het normale functioneren van het lichaam wordt verstoord. Al langere tijd zijn er verbanden bekend tussen ziek tandvlees en diabetes type II, miskramen, vroeggeboorten, slechte spermakwaliteit en hartaandoeningen. Vrouwen met een hoge concentratie van de schadelijke mondbacteriën hebben wel drie keer minder kans hebben om zwanger te worden. Als de klinische symptomen van parodontitis hierbij worden opgeteld, wordt de kans zelfs vier keer kleiner.

Zwangerschap kan bij sommige vrouwen tot gebitsproblemen leiden, waaronder tandvleesaandoeningen en een verhoogd risico op tandbederf. Tijdens de zwangerschap kunnen verhoogde hormonen de reactie van je lichaam op tandplak (de kiemlaag op je tanden) beïnvloeden.

Goede mordzorg

Je hebt minder kans op gebitsproblemen tijdens de zwangerschap, als je al goede mondhygiënische gewoonten hebt. Suggesties zijn onder meer:

  • Poets je tanden minstens tweemaal daags met gefluorideerde tandpasta
  • Stoken en ragen tussen je tanden
  • Bezoek regelmatig de tandarts en mondhygiënist

Als je van plan bent zwanger om te worden, maar je bent óók van plan een tandheelkundige ingreep te ondergaan, raadpleeg dan je tandarts. Het is handiger om keuzes te maken voordat je zwanger wordt. Als je tijdens de zwangerschap een tandheelkundige behandeling nodig hebt, worden niet-urgente procedures vaak pas na het eerste trimester uitgevoerd.

Heb je deze al gelezen…

Tips: bewust alleenstaande moeder (BAM)

leestijd: 5 minuten
Wil je graag zwanger worden, maar zonder partner? In dit artikel vind je meer informatie over bewust alleenstaande moeder (afgekort BAM). Want misschien ben je de juiste partner nog niet…
Lees meer

5 tips: jouw vetpercentage verbeteren als je zwanger wil worden

leestijd: 4 minuten
Dat het belangrijk is om een gezond gewicht en vetpercentage te hebben heb je misschien al gelezen. Benieuwd hoe jouw vetpercentage kunt verbeteren? Dat lees je hieronder.  Vetpercentage verbeteren Als…
Lees meer

Hoe bereken ik mijn BMI?

leestijd: 3 minuten
De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van…
Lees meer
Menu