Dit effect heeft beweging en sport bij een man

Leestijd: 4 minuten

Een gezond lichaam is, óók voor de man, onmisbaar om gezond en natuurlijk zwanger te worden. Bij een gezond lichaam hoort niet alleen gevarieerd en gezond eten, maar ook regelmatig sporten. Een goede conditie zorgt voor een gezond lijf wat de zaadkwaliteit kan verbeteren.

Drie effecten van sporten

1. Fysieke effecten

Voldoende beweging houdt de verschillende lichaamsfuncties op peil, zoals de bloedcirculatie, de ademhaling, de spieren, de gewrichten en de botten. Daarnaast heeft beweging effect op de stofwisseling en het lichaamsgewicht en versterkt het de weerstand. Ook het slaappatroon verbetert. Regelmatig bewegen zorgt er ook voor dat je een kleinere kans hebt op het krijgen van verschillende ziekten, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en COPD.

Beweging heeft in elke fase van je leven een positieve invloed op je fysieke gesteldheid, maar hoe eerder je er een gewoonte van maakt om voldoende te bewegen, hoe meer profijt je daarvan hebt.

2. Emotionele effecten

Lichaamsbeweging is ook van invloed op het emotioneel welbevinden. Het is bewezen dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op je stemming en humeur. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig sporten en bewegen minder risico lopen om depressieve symptomen te ontwikkelen. En krijgen ze die toch, dan hebben ze een grotere kans op herstel als ze een actieve leefstijl hebben. Regelmatige fysieke activiteit kan zelfs net zo effectief zijn als antidepressiva en psychotherapie.

 

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat het lichaam efficiënter omgaat met het verwerken van angst en stress…

3. Mentale effecten

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat het lichaam efficiënter omgaat met het verwerken van angst en stress. Ook lijkt het erop dat lichaamsbeweging het ontstaan daarvan kan tegengaan. Het risico om een depressie te ontwikkelen als gevolg van vervelende gebeurtenissen of lichamelijke ziekten neemt af als je meer beweegt. Met andere woorden: je mentale veerkracht neemt toe. Dat is ook van belang voor de fysieke gezondheid en het verloop van fysieke ziekten.

Welke sporten zijn goed voor de vruchtbaarheid?

1. Hardlopen

Het verhoogt je conditie en de gezondheid van je hartvaten. Daarnaast verbrand je calorieën en bouw je kracht op. Ook is hardlopen op heel veel manieren goed voor de mentale gezondheid.

2. Wandelen

Wandelen maakt je rustiger, fitter en gezonder. Door de buitenlucht krijg je voldoende zuurstof binnen wat een positief effect heeft op de aanmaak van de zaadcellen.

3. Zwemmen

Zwemmen werkt ontspannend. Dat komt doordat het water je lichter doet voel en het hart rust geeft. Ontspannend zwemmen vermindert stress en neerslachtigheid. Dit omdat je tijdens het zwemmen meer van het hormoon serotonine produceert.

4. Krachttraining

Toch is het naast lage intensiteit beweging ook goed voor mannen om iets van krachttraining te doen. Hierdoor wordt er meer testosteron aangemaakt in het lichaam van de man, wat de kwaliteit van de zaadcellen kan verbeteren.

Welke sporten beter niet?

Fietsen

Bij intensieve fietstrainingen is de kans groter dat de zaadkwaliteit afneemt. Ten eerste stijgt de lichaamstemperatuur van een wielrenner door de nauw aansluitende kleding. Daarnaast kan de druk van het zadel op het kruis een klein letsel in de teelballen veroorzaken.

Heb je deze al gelezen…

Hoe de bevruchting van de eicel nu echt plaatsvindt

Hoe de bevruchting van de eicel nu echt plaatsvindt

leestijd: 5 minuten
Feiten die je misschien nog niet wist en die je niet op school hebt geleerd. Voordat we uitleggen hoe conceptie werkt, is het belangrijk dat je meer weet over eitjes,…
Lees meer

Dit wil je weten als je bezig bent met zwanger worden

leestijd: 5 minuten
Als je al langere tijd bezig bent met zwanger worden dan wil je er graag alles aan doen om je kansen te vergroten om snel zwanger te zijn. Je hebt…
Lees meer

Wat is IUI?

leestijd: 4 minuten
Intra-uteriene inseminatie (IUI) is een eenvoudige procedure die sperma rechtstreeks in de baarmoeder plaatst, waardoor gezond sperma dichter bij een eicel komt. Hoe werkt IUI? IUI staat voor Intra-Uteriene Inseminatie.…
Lees meer
Menu