Alles wat je wil weten over zaaddonatie

Leestijd: 3 minuten

Overweeg je om gebruik te maken van een zaaddonor, om wat voor reden dan ook? Dan is het goed om zoveel mogelijk informatie en ervaringen te lezen. In dit artikel word je wegwijs gemaakt in de wereld van zaaddonatie.

Zaaddonatie

Alle gezinnen zijn verschillend en hebben een uniek verhaal. Dat betekent dat het proces van het vinden van de ‘perfecte spermadonor’ helemaal over jou gaat. En dat geldt ook voor de manier waarop de donatie plaatsvindt.

Er zijn twee soorten zaaddonoren

In Nederland is anoniem donorschap bij wet verboden. Dat betekent dat elk kind recht heeft over informatie over zijn of haar biologische ouders. Hierdoor zijn de gegevens van iedere zaaddonor in Nederland bekend.

B-donor: dit type zaaddonatie vindt plaats in een fertiliteitskliniek. Jouw toekomstige kind heeft recht om de donor te ontmoeten als het 16 jaar of ouder is. Er zijn helaas lange wachtlijsten voor type B donoren, omdat er een groot tekort is aan zaaddonoren. Je kunt op basis van een aantal kenmerken een selectie maken van jouw donor.

C-donor: dit type donor is meestal een bekend of iemand die je bereid hebt gevonden om zaad te doneren. Je maakt samen duidelijke afspraken over de rol van de donor in het leven van je kind. En voordeel is dat je bekend bent met de eigenschappen van de donor. Bovendien is er geen wachtlijst en kun je de inseminatie zelf regelen.

De behandeling: hoe het werkt

Als jezelf insemineren (wat hetzelfde fysieke proces is als bij gemeenschap) niet mogelijk is, wordt een KID-behandeling uitgevoerd. Dan wordt donorsperma bij de vrouw ingebracht.

 

De kans dat bevruchting door middel van KID lukt, is per inseminatie ongeveer 10 tot 15%…

De kans op zwangerschap is het grootst als de inseminatie vlak voor de ovulatie plaatsvindt. Je moet dus goed op de hoogte zijn van jouw cyclus. Er wordt via intra-uteriene inseminatie (IUI) in de baarmoeder geïnsemineerd. De spermacellen zijn in een lab opgewerkt om een grotere kans van slagen te creëren. De gynaecoloog schrijft bij IUI vaak hormoonpreparaten voor om de kans zo groot mogelijk te maken en de planning van de inseminatie beter te kunnen regisseren.

Zowel bij KID als bij IUI gebeurt de bevruchting van de eicel en innesteling van een embryo op een natuurlijke manier. De kans dat bevruchting door middel van KID lukt, is per inseminatie ongeveer 10 tot 15%. Uiteindelijk wordt zo’n 70% van de behandelde vrouwen zwanger door middel van KID.

Risico’s bij de behandeling bij IUI

Je kunt door het toedienen van hormonen, bijwerkingen ervaren. Dit zijn vaak stemmingswisselingen, vocht vasthouden en misselijkheid. Ook kunnen er soms te veel eicellen tegelijk rijp worden, wat overstimulatie veroorzaakt. Dit vormt een gevaar voor de gezondheid en geeft ook risico op een meerlingzwangerschap. (Bron: freya.nl)

Hoeveel kost zaaddonorschap?

Wanneer je jonger bent dan 43 jaar, dan wordt een KID-behandeling in het basispakket vergoed. Wel betaal je je eigen risico en de kosten van het donorsperma – per poging is dat zo’n €100,-, maar dat verschilt per fertiliteitskliniek.

Heb je deze al gelezen…

Wat is een onregelmatige cyclus?

leestijd: 4 minuten
Een onregelmatige cyclus is een menstruatiecyclus die om een ​​onverwachte reden voortdurend buiten het “normale” bereik valt.   Schommelingen in je cycluslengte zijn normaal. Onregelmatigheid is ook normaal en hoort…
Lees meer

Wanneer ben je overtijd?

leestijd: 3 minuten
Je gaat naar de badkamer, trekt je onderbroek naar beneden en… niets. Je had verwacht dat je ongesteld zou zijn, maar dat ben je niet. Voordat je van alles begint…
Lees meer

De eerste symptomen rond je NOD

leestijd: 3 minuten
Zou je ongesteld moeten worden en blijft een bloeding uit? Dan kan dat het eerste teken zijn dat je zwanger bent. Vaak gaat dit gepaard met andere symptomen, die uiteraard…
Lees meer
Menu