Als het nog niet is gelukt: 8 (mogelijke) oorzaken

Leestijd: 6 minuten

Je probeert al een tijdje zwanger te worden, maar er gebeurt niets. Waarom word je niet zwanger? Er zijn veel mogelijke redenen, waaronder onregelmatigheden in je cyclus, structurele problemen in het voortplantingssysteem, laag aantal zaadcellen of een onderliggend medisch probleem.

Onvruchtbaarheid

Hoewel onvruchtbaarheid symptomen kan hebben zoals onregelmatige menstruatie of ernstige menstruatiepijn, is de waarheid dat de meeste oorzaken van onvruchtbaarheid onzichtbaar zijn. Mannelijke onvruchtbaarheid heeft zelden symptomen. Hier zijn acht mogelijke redenen.

1. Je hebt het niet lang genoeg geprobeerd

Het eerste dat je moet overwegen, is hoe lang je al probeert om zwanger te worden. Het kan voelen alsof je het al superlang probeert – en misschien is dat ook zo – maar het is belangrijk om te weten dat veel stellen niet meteen zwanger zullen worden.

Ongeveer 80 procent van de stellen wordt zwanger na zes maanden proberen. Ongeveer 90 procent wordt zwanger na 12 maanden. Ervan uitgaande dat je elke cyclus goed getimede geslachtsgemeenschap hebt.

Het wordt geadviseerd om een naar je huisarts te gaan als:

  • Je 35 jaar of ouder bent en het al minstens zes maanden probeert
  • Je jonger bent dan 35 en het al minstens een jaar probeert

Als één van deze situaties op jou van toepassing is, raadpleeg dan een arts, zelfs als je geen symptomen van een vruchtbaarheidsprobleem hebt.

 

Als je niet ovuleert, kun je niet zwanger worden…

2. Je ovuleert niet

Als je niet ovuleert, kun je niet zwanger worden. Anovulatie is een veel voorkomende oorzaak van vrouwelijke onvruchtbaarheid en kan door veel aandoeningen worden veroorzaakt. PCOS is een mogelijke oorzaak. Andere mogelijke oorzaken zijn overgewicht of ondergewicht, primaire ovariële insufficiëntie, schildklierdisfunctie, hyperprolactinemie en overmatige lichaamsbeweging.

De meeste vrouwen met ovulatieproblemen hebben onregelmatige menstruaties. Regelmatige menstruatiecycli garanderen echter niet dat er ovulatie optreedt. Als je onregelmatige cycli hebt, neem dan contact op met je arts.

3. Het probleem ligt bij hem, niet bij jou

Vrouwen mogen de baby dragen, it takes two to tango. 20 tot 30 procent van de onvruchtbare stellen ervaart problemen aan de kant van de man. Nog eens 40 procent ondervindt onvruchtbaarheidsfactoren aan beide kanten.

Een ander ding dat je moet weten: bij onvruchtbaarheid bij mannen treden zelden symptomen die zonder een sperma-analyse waarneembaar zijn, dit is een test die de gezondheid van het sperma meet. Als je naar de dokter gaat, zorg er dan voor dat je beide bent getest.

4. Je leeftijd

Voor vrouwen na 35 jaar en voor mannen na 40 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Sommige vrouwen nemen aan dat als ze nog steeds regelmatig ongesteld worden, hun vruchtbaarheid prima is, maar dit is niet altijd waar. Leeftijd beïnvloedt zowel de kwaliteit als de kwaliteit van de eitjes. Als je partner vijf of meer jaar ouder is dan jij, kan dit het risico op vruchtbaarheidsproblemen na 35 jaar verder vergroten.

5. Je eileiders zijn geblokkeerd

Onregelmatige ovulatie is voor 25 tot 30 procent van de gevallen de oorzaak van vrouwelijke onvruchtbaarheid. Overige gevallen van onvruchtbaarheid kunnen ontstaan door geblokkeerde eileiders, structurele baarmoederproblemen of endometriose.

De eileiders vormen de verbinding tussen de eierstokken en de baarmoeder. De eileiders hechten niet direct aan de eierstokken. Sperma moet omhoog zwemmen vanuit de baarmoederhals, door de baarmoeder en in de eileiders. Wanneer een eitje wordt losgelaten uit de eierstokken, trekken haarachtige uitsteeksels (follikels) het eitje uit de eileider naar binnen. Conceptie vindt plaats in de eileider, waar het sperma en het eitje eindelijk samenkomen. Als iets verhindert dat de eileiders goed werken, of als littekens het sperma of eitje verhinderen om elkaar te ontmoeten, kun je niet zwanger worden.

Er zijn veel mogelijke oorzaken van geblokkeerde eileiders. Hoewel sommige vrouwen met geblokkeerde eileiders bekkenpijn ervaren, hebben veel vrouwen geen klachten. Alleen vruchtbaarheidstesten kunnen bepalen of jouw eileiders goed werken. En een gespecialiseerde röntgenfoto (HSG) kan worden gemaakt om te bepalen of jouw eileiders open zijn. Dit kan worden uitgevoerd in het ziekenhuis.

 

Endometriose wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd of wordt gewoon over het hoofd gezien…

6. Je hebt endometriose

Endometriose is wanneer endometriumachtig weefsel (dat is het weefsel dat de baarmoeder bekleedt) groeit op plaatsen buiten de baarmoeder. Naar schatting heeft tot 50% van de vrouwen met endometriose problemen hebben om zwanger te worden.

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn pijnlijke menstruaties en soms ook bekkenpijn buiten de menstruatie om. Niet alle vrouwen met endometriose hebben deze symptomen. Sommige vrouwen ontdekken pas dat ze endometriose hebben bij het uitvoeren van een onvruchtbaarheidsonderzoek.

Endometriose wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd of wordt gewoon over het hoofd gezien. Het kan niet worden gediagnosticeerd met een bloedtest of echografie want het vereist diagnostische laparoscopische chirurgie. Hierdoor duurt een juiste diagnose gemiddeld 4,5 jaar.

7. Onderliggende medische problemen

Onderliggende medische aandoeningen kunnen leiden tot onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Een schildklier die uit balans is, of niet-gediagnosticeerde diabetes kan bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken. Hoewel het niet goed is onderzocht, wordt ook depressie geassocieerd met onvruchtbaarheid. Sommige auto-immuunziekten, zoals lupus of niet-gediagnosticeerde coeliakie, kunnen ook onvruchtbaarheid veroorzaken.

Er zijn medicijnen die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Stop nooit met het nemen van een medicijn zonder eerst met je arts te praten. Zorg ervoor dat zowel je arts als de arts van je partner weten dat je zwanger probeert te worden. Ook kan een niet-gediagnosticeerde seksueel overdraagbare aandoening onvruchtbaarheid veroorzaken.

8. Onverklaarbare onvruchtbaarheid

Tussen 25 en 30 procent van onvruchtbare stellen komt er nooit achter waarom ze niet zwanger kunnen worden. Soms krijg je gewoon geen antwoorden. Geen antwoorden hebben betekent echter niet dat je niets kunt doen. Het is belangrijk dat jouw lijf en dat van je partner in optimale omstandigheid verkeert. Dit kun je checken middels een bloedtest. Zo weet je of jouw hormoonhuishouding in orde en waar eventuele tekorten zijn. Deze tekorten aanvullen, kan leiden tot een toename in vruchtbaarheid.

Als je problemen hebt om zwanger te worden, weet dan dat er hulp beschikbaar is. Vaak wordt het testen en de behandeling uitgesteld, omdat stellen denken dat ze eerst “wat langer” moeten proberen. Sommige oorzaken van onvruchtbaarheid kunnen verergeren met de tijd. Hoe sneller je hulp krijgt, hoe waarschijnlijker het is dat vruchtbaarheidsbehandelingen voor jou zullen werken.

Een andere reden waarom stellen het testen soms uitstellen, is dat ze zich in perfecte gezondheid voelen en lijken te bevinden. Het is waar dat jij en jouw partner mogelijk geen tekenen of symptomen van een vruchtbaarheidsprobleem hebben. Je hebt misschien een regelmatige cyclus van 28 dagen, maar dat betekent niet dat je gegarandeerd snelle en soepele resultaten hebt wanneer je probeert zwanger te worden, en dat betekent niet dat je misschien geen vruchtbaarheidsprobleem hebt.

De redenen voor onvruchtbaarheid zijn niet altijd waarneembaar. Vraag daarom om hulp als je al een jaar lang zwanger probeert te worden (of zes maanden als je 35 jaar of ouder bent). Wacht niet te lang.

Heb je deze al gelezen…

Alles wat je wil weten over zaaddonatie

leestijd: 3 minuten
Overweeg je om gebruik te maken van een zaaddonor, om wat voor reden dan ook? Dan is het goed om zoveel mogelijk informatie en ervaringen te lezen. In dit artikel…
Lees meer
Wat is IVF

Wat is IVF?

leestijd: 5 minuten
Wanneer al langere tijd je kinderwens onvervuld blijft en een aantal behandelingen in het ziekenhuis niet heeft geholpen kun je in aanmerking komen voor IVF. In specifieke gevallen als verstopte…
Lees meer

Wat is een regelmatige cyclus?

leestijd: 4 minuten
De menstruatiecyclus is meer dan alleen je menstruatie – het zijn de ritmische veranderingen van je voortplantingssysteem. De veranderingen tijdens de menstruatiecyclus worden bepaald door hormonen. Welke hormonen De belangrijkste…
Lees meer
Menu