Als je onverklaard onvruchtbaar bent

Leestijd: 4 minuten

Na een jaar proberen, gezond leven, je cyclus bijhouden en veel ovulatietesten ben je nog niet zwanger. Je komt bij de gynaecoloog en daar blijkt na alle onderzoeken bij jou en je partner dat alles ‘goed’ is. Geen afwijkingen gevonden dus je krijgt het advies om het nog maar eens een half jaar zelf te proberen. Er is ten slotte niets mis, dus de kans is groot dat je in de komende zes maanden wél zwanger zult worden.

Onverklaard onvruchtbaar

Dit is wat veel stellen te horen krijgen. De drempel om naar de gynaecoloog te gaan is vaak hoog en als je daar eenmaal bent is het een enorme teleurstelling als blijkt dat ze je niet verder helpen. Natuurlijk is het fijn om te horen dat alles goed is, maar is dat ook echt zo? Het afgelopen jaar is het niet gelukt om zwanger te worden. Uiteraard zijn er vrouwen die in de maanden na de afspraak toch zwanger worden, maar als dat niet zo is en je komt na die periode van zelf proberen weer terug, zullen ze je waarschijnlijk adviseren om hormonen te gebruiken om je daarmee te helpen.

Er is altijd een reden waarom het zwanger worden niet lukt

De artsen in het ziekenhuis volgen het protocol. Als ze bij jullie niets kunnen vinden wat een uitblijvende zwangerschap verklaard wil dat niet zeggen dat er geen reden is. Er is altijd iets aan de hand waardoor je nog niet zwanger bent. In het ziekenhuis wordt er gekeken of je een eisprong hebt, of je eileiders doorgankelijk zijn, hoe de kwaliteit van het zaad is en, als er echt naar alles gekeken wordt, of jullie samen een goede match zijn.
Er wordt niet onderzocht hoe de rest van jullie gezondheid eruit ziet. En juist dat geeft zoveel informatie over jullie vruchtbaarheid.

Voeding

Voeding is enorm belangrijk voor alles wat er gebeurt in je lichaam, dus ook je vruchtbaarheid. Tekorten, intoleranties of zelf allergieën kunnen ervoor zorgen dat je minder gezond bent en dit heeft direct effect op je vruchtbaarheid. Eet dus zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk. Weet wat je eet, geen kant-en-klaar maaltijden en zorg ervoor dat het goed verteerbaar en voedzaam is. Laat je testen op eventuele tekorten en intoleranties. Als bijvoorbeeld je darmen niet goed functioneren kan dit negatieve gevolgen op je vruchtbaarheid en staat het vaak de innesteling in de weg.

Lichaam en geest

Het is belangrijk dat lichaam en geest in balans zijn. Je lichaam reageert op je geest en andersom. Ben je bijvoorbeeld niet blij met je huidige baan, lopen sommige relaties niet goed of zijn er problemen van vroeger niet verwerkt? Dan zal je dit ook merken zijn in je lichaam.

Heb je lichamelijke klachten die niet overgaan dan is dat mentaal ook zwaar. Op langere termijn zal dit stress opleveren waardoor je nog meer klachten zult krijgen en je vruchtbaarheid nog meer afneemt.

Het is dus heel belangrijk om hier nu iets aan te doen. Schuif het niet voor je uit, maar zorg dat je lichamelijk en mentaal goed in je vel zit.

 

Zorg er wel voor dat je alles hebt uitgezocht en niet zomaar genoegen neemt met onverklaard onvruchtbaar…

Ziekenhuis

Het ziekenhuis kan heel veel voor je betekenen en het is fantastisch dat er zoveel onderzoeken en behandelingen mogelijk zijn om ervoor te zorgen dat je zwanger kunt raken. Zorg er wel voor dat je alles hebt uitgezocht en niet zomaar genoegen neemt met onverklaard onvruchtbaar. Als jij lichamelijk en geestelijk in balans bent heb je een veel grotere kans om zwanger te worden, ook als je besluit om het medische traject in te gaan heb je grotere kans van slagen als jij gezond bent. Wellicht kan er bij jou nog wat verbeterd worden op het gebied van voeding, leefstijl of mindset.

Laat je dus testen, pak eventuele tekorten of intoleranties aan en laat je adviseren wat voor jou een goed voedingspatroon is. Zo zorg je voor een gezond lichaam en verhoog je je vruchtbaarheid.

Heb je deze al gelezen…

Zo vergroot je jouw kansen tijdens het ‘wachtbankje’

leestijd: 5 minuten
De periode na je eisprong is de luteale fase, ook wel ‘wachtbankje’ genoemd. Je leeft toe naar je eisprong, hebt deze wellicht een aantal dagen gevolgd door middel van temperaturen…
Lees meer

Hoe kan ik PCOS verbeteren?

leestijd: 5 minuten
PCOS en een kinderwens is vaak geen goede combinatie. Het zorgt voor langere cyclussen waardoor de kans op een zwangerschap afneemt. PCOS kun je verbeteren. In dit artikel lees je…
Lees meer

8 tips: ik ben zwanger! Wat nu?

leestijd: 3 minuten
Ben je er net achter gekomen dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Dit zijn acht tips die elke moeder in spé wil weten voor een veilige en gezonde zwangerschap. Zwanger! Of…
Lees meer
Menu