Wat is een HSG?

Wat is een HSG?

Leestijd: 4 minuten

Als zwanger worden langer op zich laat wachten is het goed om medisch een aantal oorzaak uit te sluiten.  Ongeveer 40% van de vrouwelijke onvruchtbaarheid is gerelateerd aan de eileiders of aandoeningen aan de baarmoeder. Om een officiële diagnose te krijgen, kan je arts een hysterosalpingogram (HSG) uitvoeren.

Waarom HSG?

HSG betekent letterlijk: het zichtbaar maken van de baarmoeder en eileiders door middel van een röntgenfoto. Het onderzoek kan helpen bij het diagnosticeren van verstopte of moeilijk doorgankelijk eileiders, evenals baarmoederafwijkingen, bekkenontsteking en het syndroom van Asherman.

Wat is een HSG?

De HSG-test is een onderzoek die naar je eileiders en baarmoeder kijkt. Met HSG kan je arts de vorm van de eileiders en de baarmoederholte nauwkeuriger onderzoeken door een (het liefst op oliebasis) vloeistof, door je baarmoeder en eileiders te spuiten. Als de eileiders worden geblokkeerd, zal de vloeistof in de buikholte druppelen. Het zal ook aangeven of en waar de blokkade zit. Als de eileider ergens wordt geblokkeerd, kan het sperma de eicel niet bereiken of kan de bevruchte eicel de baarmoeder niet bereiken. Een gedeeltelijk verstopte buis kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap veroorzaken.

Hoe wordt een HSG uitgevoerd?

De HSG wordt gedaan tijdens de eerste helft van je cyclus, maar wel na je menstruatie, ongeveer tussen dag vijf en 14. Dit is na je menstruatie, maar voor je ovulatie om ervoor te zorgen dat er geen kans op zwangerschap is. Een HSG mag nooit worden uitgevoerd bij een zwangere vrouw, omdat de procedure en blootstelling aan röntgenstralen tot ernstige complicaties of een miskraam kunnen leiden. Het is een poliklinische procedure en wordt door de gynaecoloog uitgevoerd op de röntgenafdeling.

Na het inbrengen van een speculum (eendenbek), wordt je baarmoederhals gereinigd en wordt er een dunne buis geplaatst. De baarmoeder wordt vervolgens gevuld met een vloeistof die jodium bevat voordat het speculum wordt verwijderd, zodat de arts röntgenfoto’s kan maken. De vloeistof contrasteert met de baarmoeder en de eileiders en toont een overzicht en hoe de vloeistof erdoorheen beweegt.

 

Tijdens het onderzoek wordt er al snel gezien of de eileiders doorgankelijk zijn…

Hoe lang duurt een HSG?

De ingreep duurt slechts ongeveer vijf minuten als alles goed verloopt en de foto’s snel gemaakt kunnen worden. Je kunt kort daarna vertrekken, hoewel het wordt aanbevolen om iemand bij je te hebben die je helpt aankleden en je naar huis kan brengen. Tijdens het onderzoek wordt er al snel gezien of de eileiders doorgankelijk zijn. Na het onderzoek zal ook een radioloog de röntgenfoto’s bekijken. Er wordt een nieuwe afspraak gemaakt om de uitslagen te bespreken.

Zijn er bijwerkingen aan een HSG?

Sommige vrouwen melden licht bloedverlies na de procedure; lichte krampen, maagklachten en duizeligheid komen ook vaak voor.
Daarom is het aan te raden om na de ingreep thuis gebracht te worden en de rest van de dag rustig aan te doen.

Is een HSG aan te raden?

Het onderzoek wordt vaak uitgevoerd bij stellen die al langere tijd bezig zijn met zwanger worden of gaan starten aan een iui-traject. Het wordt ook aanbevolen als je meer dan twee miskramen heeft gehad; 10 tot 15 procent van herhaalde miskramen is te wijten aan een afwijking van je baarmoeder.
Mocht tijdens het onderzoek duidelijk zijn dat je eileiders verstopt zijn dan kan, afhankelijk van de ernst, een IVF-traject worden aanbevolen; dit kan helpen zwanger te worden door de eileiders te omzeilen.

Sommige vrouwen hebben meer succes om op natuurlijke wijze zwanger te worden na HSG. Een HSG kan worden gedaan met een contrastvloeistof op waterbasis of op oliebasis (dit is de vloeistof waarmee de arts je baarmoedervorm en eileiders op de röntgenfoto kan zien.) Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de HSG uitgevoerd met contrastvloeistof op basis van olie de vruchtbaarheid en kans op zwangerschap, zes maanden na het uitvoeren van de test het meest vergroot.

Heb je deze al gelezen…

Hoe de bevruchting van de eicel nu echt plaatsvindt

Hoe de bevruchting van de eicel nu echt plaatsvindt

leestijd: 5 minuten
Feiten die je misschien nog niet wist en die je niet op school hebt geleerd. Voordat we uitleggen hoe conceptie werkt, is het belangrijk dat je meer weet over eitjes,…
Lees meer

Feit of fabel: je moet alleen seks hebben op de dag dat je ovuleert

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer

De eerste symptomen rond je NOD

leestijd: 3 minuten
Zou je ongesteld moeten worden en blijft een bloeding uit? Dan kan dat het eerste teken zijn dat je zwanger bent. Vaak gaat dit gepaard met andere symptomen, die uiteraard…
Lees meer
Menu