Wat is ICSI

Wat is ICSI?

Leestijd: 7 minuten

ICSI is een bijzondere vorm van IVF. Bij ICSI, dat staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie, wordt er voor elke eicel slechts één zaadcel gebruikt. Net als bij IVF worden er via hormoonstimulatie bij de vrouw meerdere follikels tot rijping gebracht. De zaadcel wordt vervolgens rechtstreeks geïnjecteerd in het plasma van de eicel(len). Als er een bevruchting plaatsvindt, worden er net als bij IVF na een paar dagen één of twee embryo’s teruggeplaatst.

Waarom ICSI?

Wanneer al langere tijd je kinderwens onvervuld blijft en een aantal behandelingen in het ziekenhuis niet heeft geholpen, dan kun je in aanmerking komen voor ICSI. In specifieke gevallen als verstopte of aangedane eileiders, sterk verminderde zaadkwaliteit of bij erfelijke ziekten kom je direct in aanmerking voor ICSI.

Wat is ICSI?

ICSI is een medische behandeling om vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen of genetische aandoeningen te helpen om zwanger te worden.
Bij een natuurlijke bevruchting wordt een eicel bevrucht door het sperma in jouw lichaam en nestelt het zich aan de binnenkant van de baarmoeder waar de bevruchting begint.

Bij ICSI gebeurt dit proces van bevruchting buiten jouw lichaam. Er worden follikels bij jou weggehaald door middel van een punctie. Daarna wordt er bekeken of, en hoeveel goede eicellen er gebruikt kunnen worden. Deze worden gecombineerd met het sperma van jouw man (of donor) om een embryo te creëren.

Bij de gynaecoloog worden verschillende onderzoeken uitgevoerd voordat je start met een ICSI-traject. Zodra ICSI wordt voorgesteld, word je geadviseerd om hormonen te nemen om je voor te bereiden op ICSI.

In veel ziekenhuizen worden verschillende protocollen gehanteerd. Zo kan het zijn dat je ter voorbereiding een aantal weken de anticonceptiepil krijgt voorgeschreven waarna je mag gaan starten aan de stimulatie met hormonen. Ga na in jouw ziekenhuis wat de procedure is en wat je kan verwachten.

 

Of een terugplaatsing slaagt hangt af van veel factoren…

Slagingspercentage

Tijdens een natuurlijke poging om zwanger te worden heb je 15-20% kans per maand. Bij ICSI ligt het percentage per maand gemiddeld iets hoger, maar helaas geeft ICSI geen garantie op een zwangerschap. Of een terugplaatsing slaagt hangt af van veel factoren. De kwaliteit van je eicellen, de dikte van je baarmoederslijmvlies en de kans op innesteling moeten allemaal optimaal zijn om een terugplaatsing te laten slagen. Start daarom minimaal één maand, maar het liefst drie maanden voor het traject met voorbereiden.

Voorbereiding

Om de kans op zwangerschap zo optimaal mogelijk te maken kun je de volgende dingen doen:

Met de juiste voeding kun je er voor zorgen dat je hormonen meer in balans komen waardoor je beter het hormoontraject in gaat en de kans op een succesvolle ICSI poging vergroot.  Het is belangrijk om goed, vers en het liefst biologisch te eten. Om zwanger te worden zijn een aantal dingen met betrekking tot voeding belangrijk:

Door drie maaltijden per dag te eten houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en geef je je lichaam de kans om energie te sparen die je zo hard nodig hebt om zwanger te worden. Zorg ervoor dat je tijdens de maaltijd dus wel voldoende eet zodat je lichaam voldoende calorieën binnen krijgt en je geen last hebt van honger.

Suikers

Je bloedsuikerspiegel heeft grote invloed op je hormonen. Het is dus van belang deze stabiel te houden om je hormonen in balans te brengen. Een aantal tips om suikerspiegel stabiel te houden:

 • Eet zo veel mogelijk vers en onbewerkte voeding. In pakjes en bewerkte voeding zijn vaak al veel suikers toegevoegd
 • Vermijd lightproducten
 • Neem voedzame en goed verteerbare maaltijden
Eiwitten

Eiwitten zijn heel belangrijk. Ze zijn de bouwstoffen van je cellen. Zorg dus dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Plantaardige eiwitten zijn gezonder en hebben een beter effect op je vruchtbaarheid dan dierlijke eiwitten. Het is niet zo dat je nu geen dierlijke eiwitten binnen mag krijgen, maar zorg ook voor aanvulling door voldoende noten, boekweit en bonen te eten.

 

Je hebt genoeg vetten nodig om je hormonen in balans te brengen en te houden…

Vetten

Al je lichaamscellen zijn opgebouwd uit vetten. Je hebt dus genoeg vetten nodig om je hormonen in balans te brengen en te houden en ook voor de opbouw van je baarmoederslijmvlies zijn vetten heel belangrijk. Een aantal tips om voldoende vetten binnen te krijgen:

 • Voeg een avocado toe aan je smoothie. Het krijgt er een gladde structuur van en je krijgt meteen goede vetten binnen
 • Eet voldoende vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Het liefst twee keer per week
 • In noten en zaden zitten ook veel goede vetten. Voeg bijvoorbeeld lijnzaad toe aan je smoothie. Zorg ervoor dat je hele lijnzaad hebt en maal het zelf door je smoothie
 • Eet bij elke maaltijd voldoende vetten. Roer een lepel kokosolie door je havermout, eet in de middag een avocado bij je omelet of op brood en bak ’s avonds in kokosolie
Vitamine

Het kan heel goed zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamine of mineralen zonder dat je dit weet. Het is dus altijd goed om dit te laten testen. Mocht je een tekort hebben dan kun je dit naast een goede multivitamine nog extra aanvullen. Zorg ervoor dat je een multivitamine haalt speciaal voor vrouwen die zwanger willen worden. De beste merken vind je in een natuurwinkel. Deze vitamine zijn wellicht iets duurder dan bij een gewone drogist, maar je neemt de vitamine beter op en hebt er dus meer profijt van.

De volgende vitamine zijn belangrijk om zwanger te worden:

 • Omega 3
 • Vitamine C
 • Vitamine D
  Vitamine E
 • Foliumzuur (of folaat)

Kijk altijd goed of deze vitamine en mineralen in je multi zitten en vul zonodig aan. Als er een tekort is gebleken is het verstandig deze apart nog bij te slikken.

Naast dat het voor jou goed is om je voor te bereiden, is het ook heel goed voor je man om er alles aan te doen om zijn zaad van top kwaliteit te krijgen voordat jullie starten aan het traject. Ook voor hem gelden alle tips omtrent voeding en suppletie, wat een man nog meer kan doen om zijn vruchtbaarheid te vergroten, lees je hier.

Het ICSI-traject

Na een goede voorbereiding en eventueel het slikken van de pil ben je klaar voor het ICSI-traject. Hieronder vind je de stappen die doorlopen worden tijdens het traject.

Stap 1. Stimulatie van de eierstokken

Hormonen worden gegeven om de eicelproductie van de eierstokken te stimuleren. Zonder deze hormonen heb je eenmaal per maand op natuurlijke wijze één eicel die rijpt en springt. Met behulp van hormoonstimulatie gaat mogelijk de productie omhoog waardoor er meerdere follikels tegelijk rijpen. In het ziekenhuis krijg je een uitleg hoe je deze hormonen moet gebruiken. Nadat je bent gestart met het spuiten van de hormonen kom je regelmatig in het ziekenhuis om via een inwendige echo te zien of en hoeveel follikels er groeien en hoe groot deze zijn.

Stap 2. De punctie

Nadat er gezien is op de echo dat er voldoende grote follikels rijpen wordt er een afspraak gepland voor de punctie. Een dunne naald wordt door de vagina ingebracht om de follikels in de eierstokken te bereiken en ze te verwijderen met behulp van een zuigapparaat. Dit proces wordt meestal op beide eierstokken uitgevoerd. De punctie kan pijnlijk en vervelend zijn. Na de punctie kan er wat kramp zijn, maar meestal verdwijnt het binnen een dag.

Stap 3. Inseminatie en bevruchting

Nadat de follikels via de punctie verkregen zijn wordt er gecontroleerd of er eicellen aanwezig zijn en welke van deze eicellen voor ICSI in aanmerking komen. Bij deze eicellen wordt het sperma van je man of donor geplaatst. Dit wordt gedaan door het sperma rechtstreeks in de eicel te injecteren om ervoor te zorgen dat er een bevruchting plaatsvindt.

Stap 4. bevruchting

Zodra de eicel is bevrucht, wordt het binnen vijf dagen een embryo. Tijdens deze fase wordt er gekeken hoe de bevruchte eicel zich ontwikkelt en of er voldoende bevruchtingen zijn voor een terugplaatsing en eventuele invriezingen.

 

ICSI kan voor veel vrouwen een heftig traject zijn…

Stap 5. Terugplaatsing

Ook hierin heeft ieder ziekenhuis een eigen protocol. De meeste ziekenhuizen kiezen ervoor om na drie tot vijf dagen na de bevruchting de bevruchte eicel terug te plaatsen. Is de punctie goed gegaan en zijn er geen complicaties opgetreden dan kan er in diezelfde cyclus een terugplaatsing gedaan worden. De overige embryo’s worden ingevroren voor eventuele volgende pogingen. De bevruchte eicel wordt in je baarmoeder teruggeplaatst. Tijdens het proces wordt een katheter met de embryo’s ingebracht in de vagina naar de baarmoeder om het gekozen embryo terug te plaatsen.

Rust wordt aanbevolen na de terugplaatsing om ervoor te zorgen dat er een goede innesteling plaats kan vinden. 10 tot 14 dagen na de terugplaatsing mag je een zwangerschapstest doen of bloed laten prikken om na te gaan of je zwanger bent. Mocht dit niet zo zijn dan wordt er een afspraak gemaakt voor een eventuele nieuwe terugplaatsing of voor een nieuw ICSI-traject.

ICSI kan voor veel vrouwen een heftig traject zijn. Het spuiten van de hormonen, alle onderzoeken in het ziekenhuis en de punctie zijn erg belastend. Praat erover met je partner, maar ook met je omgeving zodat je hier voldoende tijd voor krijgt vanuit je werk en je vrienden en familie begrip hebben en je kunnen steunen in het traject.

Heb je deze al gelezen…

Overtijd en niet zwanger: 6 mogelijke oorzaken

leestijd: 4 minuten
Ondanks alle technologische ontwikkelingen, is er nog steeds een groot mysterie over de menstruatiecyclus van een vrouw. Je kunt een late of gemiste menstruatie hebben, maar nog steeds een negatieve…
Lees meer

Als het nog niet is gelukt: 8 (mogelijke) oorzaken

leestijd: 6 minuten
Je probeert al een tijdje zwanger te worden, maar er gebeurt niets. Waarom word je niet zwanger? Er zijn veel mogelijke redenen, waaronder onregelmatigheden in je cyclus, structurele problemen in…
Lees meer
Deze voeding is belangrijk tijdens de innesteling

5 tips: deze voeding is belangrijk tijdens de innesteling

leestijd: 4 minuten
Of je nu op natuurlijke wijze probeert zwanger te worden of in het medische traject zit zoals IVF of inseminatie; innesteling is een cruciaal punt in het zwanger worden. Innesteling…
Lees meer
Menu