Wat is IUI?

Leestijd: 4 minuten

Intra-uteriene inseminatie (IUI) is een eenvoudige procedure die sperma rechtstreeks in de baarmoeder plaatst, waardoor gezond sperma dichter bij een eicel komt.

Hoe werkt IUI?

IUI staat voor Intra-Uteriene Inseminatie. Het wordt ook wel donorinseminatie, alternatieve inseminatie of kunstmatige inseminatie genoemd. IUI werkt door spermacellen rechtstreeks in je baarmoeder te plaatsen rond de tijd dat je ovuleert, waardoor het sperma dichter bij je eitje komt. Dit vermindert de tijd en afstand sperma moet reizen, waardoor het gemakkelijker is om een eicel te bevruchten.

 

De arts brengt het sperma rechtstreeks in jouw baarmoeder…

 

Voordat de inseminatieprocedure wordt uitgevoerd, kun je medicijnen nemen die de ovulatie stimuleren. Er wordt sperma afgenomen van je partner of van een donor. Het sperma doorloopt een proces dat “spermawassen” wordt genoemd, waarbij een geconcentreerde hoeveelheid gezond sperma wordt verzameld.

Dan brengt de arts het sperma rechtstreeks in jouw baarmoeder. Zwangerschap vindt plaats als sperma het eitje bevrucht en de bevruchte eicel zich innestelt in het baarmoederslijmvlies.

IUI is een eenvoudige en low-tech procedure, het kan goedkoper zijn dan andere soorten vruchtbaarheidsbehandelingen. Het verhoogt de kansen op zwangerschap, maar omdat ieder lijf anders is, is er geen garantie dat IUI zal werken.

Wat kan ik verwachten tijdens IUI?

Vóór IUI kun je medicijnen nemen die helpen om jouw eitjes te laten rijpen zodat deze klaar zijn om bevrucht te worden. Je arts zal de inseminatieprocedure uitvoeren tijdens de ovulatie (wanneer je eierstokken een eitje vrijgeven). Soms krijg je hormonen toegediend die ovulatie veroorzaken. Ze komen er precies achter wanneer je ovuleert en klaar bent voor de procedure om je kansen om zwanger te worden te maximaliseren.

Je partner of donor geeft sperma af. Dan wordt het sperma voorbereid op inseminatie. Sperma wassen helpt ook om chemische stoffen in het sperma kwijt te raken die reacties in je baarmoeder kunnen veroorzaken en het moeilijker maken om zwanger te raken.

Tijdens de IUI-procedure schuift de arts een dunne, flexibele buis door je baarmoederhals in de baarmoeder. Ze gebruiken een kleine spuit om het sperma rechtstreeks door de buis in je baarmoeder te plaatsen. Zwangerschap vindt plaats als sperma een eitje bevrucht en de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies zit.

 

IUI is meestal niet pijnlijk, maar sommige vrouwen hebben milde krampen…

 

De inseminatieprocedure wordt gedaan op het kantoor van je arts of in een vruchtbaarheidskliniek en duurt slechts vijf to 10 minuten. Het gaat vrij snel en je hebt geen verdoving nodig. IUI is meestal niet pijnlijk, maar sommige vrouwen hebben milde krampen.

Hoe groot is de kans op zwangerschap bij IUI?

Er zijn meerdere factoren die kans op een succesvolle IUI-behandeling beïnvloeden. Zo speelt de leeftijd van de vrouw een rol, maar ook de zaadkwaliteit van de man. Ben je ouder dan 38, dan is de kans op succes bij IUI minder groot. Gemiddeld is de kans op zwangerschap door IUI zo’n 10%. Na 3 tot 6 inseminaties werd bijna 25% van de paren zwanger.

Hoeveel kost IUI?

IUI is meestal goedkoper dan andere vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IVF. De kosten van een IUI behandeling worden normaal gesproken door de basisverzekering van je zorgverzekering vergoed. De voorwaarden zijn dat je onder de 43 jaar oud bent en dat een arts heeft vastgesteld dat je voor een IUI behandeling in aanmerking komt. Je hebt wel de kosten van je eigen risico. Daarnaast kan er een eigen bijdrage voor sommige medicijnen gelden.

Neem contact op met je zorgverzekering voor de voorwaarden.

Heb je deze al gelezen…

Alle onderzoeken tijdens een medisch traject

leestijd: 3 minuten
Jouw huisarts heeft je naar de gynaecoloog verwezen omdat je een kinderwens hebt en het (nog) niet lukt om zwanger te worden. De gynaecoloog doet dan een vruchtbaarheidsonderzoek (oriënterend fertiliteitsonderzoek,…
Lees meer

Dit doet rust met jouw man als je zwanger wil worden

leestijd: 5 minuten
Bij veel stellen die zwanger proberen te worden, ligt de nadruk op de gezondheid van de vrouw. Gezond leven, zorgen voor rust en regelmaat en veel bewegen: allemaal tips die…
Lees meer

Wat als hormonen niet aanslaan

leestijd: 5 minuten
Jouw behandelend arts heeft je geadviseerd een behandeling te starten met medicijnen. Het is tot nu toe helaas niet gelukt een goede eisprong te krijgen. Hormoonbehandeling Als er geen eisprong…
Lees meer
Menu