Wat is IVF

Wat is IVF?

Leestijd: 5 minuten

Wanneer al langere tijd je kinderwens onvervuld blijft en een aantal behandelingen in het ziekenhuis niet heeft geholpen kun je in aanmerking komen voor IVF. In specifieke gevallen als verstopte of aangedane eileiders, sterk verminderde zaadkwaliteit of bij erfelijke ziekten kom je direct in aanmerking voor IVF.

Wat is IVF?

IVF, of in-vitrofertilisatie, is een medische behandeling om vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen of genetische aandoeningen te helpen om zwanger te worden. Bij een natuurlijke bevruchting wordt een eicel bevrucht door het sperma in jouw lichaam en nestelt het zich aan de binnenkant van de baarmoeder waar de bevruchting begint.

 

In vitro” betekent “in glas” waarbij de eicel en het sperma kunstmatig worden bevrucht in een laboratoriumschaal in plaats van in jouw lichaam…

Bij IVF gebeurt dit proces van bevruchting buiten jouw lichaam. Er worden follikels bij jou weggehaald waarna er wordt gecontroleerd of en hoeveel goede eicellen daarbij zitten. De goede eicellen worden gecombineerd met het sperma van jouw man (of donor) om een embryo te creëren. “In vitro” betekent “in glas” waarbij de eicel en het sperma kunstmatig worden bevrucht in een laboratoriumschaal in plaats van in jouw lichaam.

Bij de gynaecoloog worden verschillende onderzoeken uitgevoerd voordat je start met een IVF-traject. Zodra IVF wordt voorgesteld, word je geadviseerd om hormonen te nemen om je voor te bereiden op IVF. In veel ziekenhuizen worden verschillende protocollen gehanteerd. Zo kan het zijn dat je ter voorbereiding een aantal weken de anticonceptiepil krijgt voorgeschreven waarna je mag gaan starten aan de stimulatie met hormonen. Ga na in jouw ziekenhuis wat de procedure is en wat je kan verwachten.

Slagingskans IVF

Tijdens een natuurlijke poging om zwanger te worden heb je 15-20% kans per maand. Bij IVF ligt het percentage per maand gemiddeld iets hoger, maar helaas geeft IVF geen garantie op een zwangerschap. Of een terugplaatsing slaagt hangt af van veel factoren. De kwaliteit van je eicellen, de dikte van je baarmoederslijmvlies en de kans op innesteling moeten allemaal optimaal zijn om een terugplaatsing te laten slagen. Start daarom minimaal één maand, maar het liefst drie maanden voor het traject met voorbereiden.

Voorbereiding op een IVF-behandeling

Om de kans op zwangerschap zo optimaal mogelijk te maken kun je de volgende dingen doen: lees meer in dit artikel.

Met de juiste voeding kan je er voor zorgen dat je hormonen meer in balans komen waardoor je beter het hormoontraject in gaat en de kans op een succesvolle IVF poging vergroot. Het is belangrijk om goed, vers en het liefst biologisch te eten. Om zwanger te worden zijn een aantal dingen met betrekking tot voeding belangrijk:

Door drie maaltijden per dag te eten, houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en geef je je lichaam de kans om energie te sparen die je zo hard nodig hebt om zwanger te worden. Zorg ervoor dat je tijdens de maaltijd dus wel voldoende eet zodat je lichaam voldoende calorieën binnen krijgt en je geen last hebt van honger.

Suikers

Je bloedsuikerspiegel heeft grote invloed op je hormonen. Het is dus van belang deze stabiel te houden om je hormonen in balans te brengen. Een aantal tips om suikerspiegel stabiel te houden:

 • Eet zo veel mogelijk vers en onbewerkte voeding. In pakjes en bewerkte voeding zijn vaak al veel suikers toegevoegd
 • Vermijd lightproducten
 • Neem voedzame en goed verteerbare maaltijden
Eiwitten

Eiwitten zijn heel belangrijk. Ze zijn de bouwstoffen van je cellen. Zorg dus dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Plantaardige eiwitten zijn gezonder en hebben een beter effect op je vruchtbaarheid dan dierlijke eiwitten. Het is niet zo dat je nu geen dierlijke eiwitten binnen mag krijgen, maar zorg ook voor aanvulling door voldoende noten, boekweit en bonen te eten.

Vetten

Al je lichaamscellen zijn opgebouwd uit vetten. Je hebt dus genoeg vetten nodig om je hormonen in balans te brengen en te houden en ook voor de opbouw van je baarmoederslijmvlies zijn vetten heel belangrijk. Een aantal tips om voldoende vetten binnen te krijgen:

 • Voeg een avocado toe aan je smoothie. Het krijgt er een gladde structuur van en je krijgt meteen goede vetten binnen
 • Eet voldoende vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Het liefst twee keer per week
 • In noten en zaden zitten ook veel goede vetten. Voeg bijvoorbeeld lijnzaad toe aan je smoothie. Zorg ervoor dat je hele lijnzaad hebt en maal het zelf door je smoothie
 • Eet bij elke maaltijd voldoende vetten. Roer een lepel kokosolie door je havermout, eet in de middag een avocado bij je omelet of op brood en bak ’s avonds in kokosolie
Vitamines

Het kan heel goed zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamine of mineralen zonder dat je dit weet. Het is dus altijd goed om dit te laten testen. Mocht je een tekort hebben dan kun je dit naast een goede multivitamine nog extra aanvullen. Zorg ervoor dat je een multivitamine haalt speciaal voor vrouwen die zwanger willen worden. De beste merken vind je in een natuurwinkel. Deze vitamine zijn wellicht iets duurder dan bij een gewone drogist, maar je neemt de vitamine beter op en hebt er dus meer profijt van.

De volgende vitamines zijn belangrijk om zwanger te worden:

 • Omega 3
 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Foliumzuur (of folaat)

Kijk altijd goed of deze vitamine en mineralen in je multi zitten en vul zonodig aan. Als er een tekort is gebleken is het verstandig deze apart nog bij te slikken.

Naast dat het voor jou goed is om je voor te bereiden, is het ook heel goed voor je man om er alles aan te doen om zijn zaad van top kwaliteit te krijgen voordat jullie starten aan het traject. Ook voor hem gelden alle tips omtrent voeding en suppletie, wat een man nog meer kan doen om zijn vruchtbaarheid te vergroten lees je hier.

Heb je deze al gelezen…

Dit moet je weten als je een erfelijke ziekte hebt

leestijd: 5 minuten
Naar schatting wordt ongeveer 50 procent van de gevallen van onvruchtbaarheid veroorzaakt door genetische problemen. Bepaalde erfelijke ziekten kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid of verhoogde kans op een miskraam. Heb…
Lees meer

Kinderwens in een lesbische relatie

leestijd: 3 minuten
Als je een kinderwens hebt en een lesbische relatie hebt zijn er een aantal opties mogelijk. Het is belangrijk om te bedenken wie van jullie zwanger wordt, hoe de inseminatie…
Lees meer

Feit of fabel: door een orgasme bij een vrouw word je sneller zwanger

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer
Menu