Wat is ovulatie-inductie?

Wat is ovulatie-inductie?

Leestijd: 3 minuten

Ovulatie-inductie is een behandeling waarbij met medicijnen een eisprong wordt opgewekt. Deze behandeling wordt toegepast als je zelf geen of een maar zelden een eisprong hebt.

Waarom ovulatie-inductie

Normaal gesproken vindt er elke maand, halverwege de menstruatiecyclus, een eisprong plaats. Zonder eisprong is er geen kans op zwangerschap, omdat er dan geen eitje is om te bevruchten. Soms hebben vrouwen niet of maar heel af en toe een eisprong. Dan is het mogelijk medicijnen te gebruiken die een eisprong opwekken. Dit heet ovulatie-inductie. De medicatie bestaat uit hormonen in de vorm injecties of tabletten. Deze stimuleren dat er een eitje rijpt en er een eisprong plaatsvindt.

Menstruele cyclus

De menstruatiecyclus is de periode van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Een normale cyclus is niet korter dan 26 dagen en niet langer dan 35 dagen. Dit is afhankelijk van de duur van de rijping van de eiblaas die kan wisselen. De tijd na de eisprong tot de menstruatie is tien tot veertien dagen. De menstruatie zelf duurt meestal vijf dagen.

 

Onder andere stress, verkeerde voeding en overgewicht kunnen ervoor zorgen dat er geen eisprong optreedt…

Voor wie?

Deze behandeling kan worden toegepast als in de hypofyse onvoldoende follikelstimulerend hormoon wordt geproduceerd of als in de eierstokken wel eicellen aanwezig zijn, maar als die niet reageren op de normale prikkel uit de hersenen. Wanneer in de eierstokken onvoldoende eicellen aanwezig zijn die gestimuleerd kunnen worden, zoals bij een vroegtijdige overgang, dan is ovulatie-inductie niet de juiste behandeling.

Onder andere stress, verkeerde voeding en overgewicht kunnen ervoor zorgen dat er geen eisprong optreedt.

Overgewicht

Overgewicht kan een oorzaak, maar ook een bijkomend symptoom zijn bij vrouwen met onregelmatige, zeer lange cyclus of afwezige menstruatie. Ook kan overgewicht het risico op complicaties bij ovulatie-inductie vergroten. Bovendien verloopt de behandeling vaak moeizamer en hebben vrouwen met overgewicht een verhoogde kans op risico’s bij een zwangerschap en bevalling. Daarom wordt er vaak geadviseerd om eerst af te vallen voordat je mag starten met ovulatie-inductie. Het kan zijn dat je cyclus na het afvallen vanzelf op gang komt en de behandeling niet meer nodig is.

Clomid

Bij ovulatiestimulatie slik je het medicijn Clomifene Citrate. Dit medicijn in tabletvorm stimuleert de productie van verschillende hormonen die verantwoordelijk zijn voor de ovulatie. Injecties met een ander middel kunnen ook worden gegeven om de rijping van de eicellen te stimuleren. Na de injectie heb je 36 uur later seks of wordt de IUI ingepland. Er kunnen ook andere medicijnen voorgeschreven worden, maar Clomifene wordt het meest gebruikt.

Op de derde dag van de cyclus start je met het innemen van de Clomid-tabletten. Mocht je vanuit jezelf niet menstrueren, dan zal met behulp van een tiendaagse kuur met Provera-tabletten de menstruatie worden opgewekt. De Clomid-tabletten moet je vervolgens gedurende vijf achtereenvolgende dagen in dezelfde dosering innemen. Dus van cyclusdag drie tot en met zeven. Vanaf cyclusdag tien, elf of twaalf ga je naar het ziekenhuis voor een echo. Als er een follikel (ei-blaasje) te zien is van zeventien tot 20 mm, krijg je het advies in de daarop volgende dagen seks te hebben. Eventueel krijg je een injectie met het zwangerschapshormoon hCG om een eisprong op te wekken.

Tijdens de behandeling wordt in het ziekenhuis regelmatig met echo’s nagegaan of je eierstokken niet te veel eicellen produceren. Overstimulatie kan een bijwerking zijn van de behandeling. Overstimulatie is niet goed voor je gezondheid. De behandeling wordt dan stopgezet en mag je die maand niet proberen om zwanger te worden.

Heb je deze al gelezen…

Feit of fabel: je moet elke dag seks hebben als je zwanger wil worden

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer

Overtijd: wat zijn de symptomen?

leestijd: 4 minuten
Je hebt onlangs onbeschermde seks gehad en nu is je menstruatie later dan normaal. Benieuwd of je zwanger bent? Het lastige van bepalen of je zwangerschapssymptomen hebt, is dat veel…
Lees meer

Dit moet je weten over jouw gezondheid als je zwanger wil worden

leestijd: 6 minuten
Om zwanger te worden is het belangrijk dat je zelf in een goede gezondheid bent. Hoe gezonder jij bent, hoe groter de kans op een (gezonde) zwangerschap en baby. Voorbereiding…
Lees meer
Menu