Wat is PCOS?

Wat is PCOS?

Leestijd: 4 minuten

PCOS is een verzamelnaam voor allerlei hormoonverstoringen in het vrouwelijk lichaam. Het staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Vrouwen met PCOS hebben vaak cystes op hun eileiders en een onregelmatige cyclus. Zo’n 10% van de Nederlandse vrouwen heeft PCOS.

PCOS

Een onregelmatige cyclus of het compleet uitblijven daarvan is één van de symptomen bij PCOS. Uiterlijke symptomen zijn onder andere overgewicht, overbeharing op het gezicht en haaruitval. Ook ‘mannelijke’ kaalheid op het hoofd bij vrouwen kan duiden dat er een disbalans in het lichaam plaatsvindt. Insulineresistentie zie je vaak bij vrouwen met PCOS. Wanneer je geregeld plots heel bibberig en trillerig wordt, ervaart je bloedsuikerspiegel heel erge pieken en dalen. En dat kan ook wijzen op PCOS.

Het kan genetisch bepaald zijn. Soms zie je al vanaf je eerste menstruatie een onregelmatige cyclus. Maar PCOS kan ook later de kop opsteken, bijvoorbeeld na het stoppen van de pil. Maar ook een té stressvol leven, ongezonde voeding of juist ondervoeding kan ervoor zorgen dat je PCOS ontwikkelt.

 

De beste manier hiervoor is in plaats van vaak te eten, slechts drie grote maaltijden per dag te eten…

Hormonen in balans

Als je je hormonen in balans wilt krijgt gaat het erom dat je die insulineresistentie tegengaat en je bloedsuikerspiegel de hele dag gelijk probeert te houden. De beste manier hiervoor is in plaats van vaak te eten, slechts drie grote maaltijden per dag te eten. En dan dus wel gróte maaltijden, zodat je geen honger hebt. Zorg ervoor dat je maaltijd bestaat uit alles wat je nodig hebt, en focus op voldoende groentes en goede vetten. Probeer snelle koolhydraten te vermijden en als je wel koolhydraten eet, kies dan voor de trage variant.

Levensstijl

Het is belangrijk om je levensstijl eens goed te bekijken, want als je veel stress ervaart helpt gezonde voeding echt niet. Focus op ontspanning, sport en rust en zorg goed voor jezelf. Daarnaast is het aan te raden om je schoonmaakproducten en cosmetica onder de loep te nemen, want daar kunnen ook hormoonverstorende ingrediënten inzitten.

Voedingspatroon

Als je erachter komt dat je PCOS hebt nadat je bijvoorbeeld stopt met de pil, zal de arts je direct een hormoonkuur geven om je eisprong op te wekken. Veel vrouwen zullen dit direct gaan doen, omdat ze graag snel zwanger willen worden. Dat is heel begrijpelijk. Maar of je nou het medische traject kiest of niet, het is sowieso goed om naar je voedingspatroon te kijken. Want de hormonen die je lichaam toegediend krijgt, kun je beter opnemen en verduren als je gezonder leeft. Dus ook tijdens en na de zwangerschap zul je er weer profijt van hebben, wanneer je de symptomen van PCOS vermindert of zelfs helemaal weg krijgt.

 

Artsen staan vaak niet heel positief tegenover het oplossen van PCOS met voeding en levensstijl en dat is erg jammer…

Clomid

Je krijgt dan clomifeencitraat (Clomid) in pilvorm voorgeschreven. Dit zijn hormonen die ervoor zorgen dat je weer een eisprong krijgt. Veel vrouwen reageren daar goed op. Maar als dat niet het geval is, moet je hormonen spuiten om kunstmatig een eisprong te creëren. Daarmee kan het dus inderdaad zo zijn dat je zwanger raakt, wat natuurlijk geweldig is. Maar de PCOS, de reden waarom zwanger worden in eerste instantie niet lukte, genees je niet met deze hormoonbehandelingen.

Wat kun je zelf doen?

In het ziekenhuis proberen artsen de symptomen van PCOS te bestrijden, maar niet om de oorzaak van de PCOS zelf aan te pakken. De kans is groot dat je met een kinderwens in het ziekenhuis komt, en daar kunnen ze je wel mee helpen. Artsen staan vaak niet heel positief tegenover het oplossen van PCOS met voeding en levensstijl en dat is erg jammer. Want als je kijkt naar de oorsprong van de PCOS en die gericht aanpakt, kan het verdwijnen zonder hormonen toegediend te hoeven krijgen.

Heb je deze al gelezen…

Oliepakking: wat is het en hoe doe je het?

leestijd: 3 minuten
70 tot 80% van de vrouwen heeft last van een gekantelde baarmoeder. Een gekantelde baarmoeder komt door de stand van je bekken. Het lopen op hakken, voorkeurshouding naar links of…
Lees meer

Wat is een onregelmatige cyclus?

leestijd: 4 minuten
Een onregelmatige cyclus is een menstruatiecyclus die om een ​​onverwachte reden voortdurend buiten het “normale” bereik valt.   Schommelingen in je cycluslengte zijn normaal. Onregelmatigheid is ook normaal en hoort…
Lees meer

Dit is belangrijk met ovulatietesten

leestijd: 5 minuten
In dit artikel vind je meer informatie over ovulatietests. Die helpen je om te bepalen wanneer je kunt proberen zwanger te worden. Wel of niet testen? Als je probeert zwanger…
Lees meer
Menu