De medische behandelingen bij endometriose

Leestijd: 5 minuten

Endometriose is een vruchtbaarheidsaandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Er zijn een aantal medische behandelingen mogelijk om de endometriose te verminderen en je vruchtbaarheid te verbeteren.

Diagnose

Om endometriose en andere aandoeningen te diagnosticeren die bekkenpijn kunnen veroorzaken, zal er een onderzoek in het ziekenhuis plaatsvinden. Je arts zal vragen om de symptomen te beschrijven, inclusief de locatie van je pijn en wanneer je last hebt van deze symptomen. 

 

Endometriose is niet makkelijk te diagnosticeren…

Onderzoeken

Endometriose is niet makkelijk te diagnosticeren. Er zijn meerdere testen nodig die worden uitgevoerd om te controleren op fysieke aanwijzingen die kunnen duiden op endometriose. Deze onderzoeken zijn onder meer: 

Bekkenonderzoek

Het kan voorkomen dat de gynaecoloog inwendig onderzoek wil doen om te controleren op afwijkingen. Tijdens een bekkenonderzoek voelt de arts gebieden in je bekken om te ontdekken of er sprake is van cysten op je voortplantingsorganen of littekens achter je baarmoeder. Vaak is het niet mogelijk om kleine delen van endometriose te voelen, tenzij ze een cyste hebben veroorzaakt. 

Echo 

Deze test gebruikt geluidsgolven om afbeeldingen van de binnenkant van je lichaam te maken. Om de beelden vast te leggen, wordt een transducer in de vagina gebracht of er wordt uitwendig vanuit de buik gekeken. Beide soorten echografie kunnen worden uitgevoerd om de voortplantingsorganen zo goed mogelijk te kunnen zien. Via een standaard echografisch onderzoek zal de arts niet definitief kunnen vaststellen of je endometriose hebt, maar het kan wel cysten identificeren die geassocieerd zijn met endometriose waarna er aanvullend onderzoek zal plaatsvinden. 

Magnetic resonance imaging (MRI)

Een MRI is een onderzoek waarbij een magnetisch veld en radiogolven worden gebruikt om gedetailleerde afbeeldingen van de organen en weefsels in het lichaam te maken. Via een MRI krijgt de arts gedetailleerde informatie over de locatie en grootte van de endometriosehaard (de plek waar het endometrium buiten de baarmoeder groeit). 

Laparoscopie

In sommige gevallen kan de arts je doorverwijzen naar een chirurg voor een procedure waarmee de chirurg in de buik kan kijken (laparoscopie). Terwijl je onder algehele narcose bent, maakt de chirurg een kleine incisie(sneetje) in de buurt van je navel en plaatst hij een dun kijkinstrument (laparoscoop), op zoek naar tekenen van endometriumweefsel buiten de baarmoeder. Een laparoscopie kan informatie geven over de locatie, omvang en grootte van de endometriosehaarden. De chirurg kan een biopsie nemen voor verder onderzoek. Soms kan de chirurg endometriose tijdens de laparoscopie volledig behandelen, zodat je slechts één operatie nodig hebt.

 

De behandeling die het best voor je is, hangt af van hoe ernstig de endometriose en symptomen zijn en of je zwanger wil worden…

Behandeling 

Behandeling voor endometriose omvat vanuit het ziekenhuis meestal medicatie of operatie. De optie die het best voor je is, hangt af van hoe ernstig de endometriose en symptomen zijn en of je zwanger wil worden. 

Pijnstillers 

De arts kan aanbevelen dat je een pijnstiller gebruikt, zoals:

  • Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen (Advil)
  • Naproxennatrium (Aleve) om pijnlijke menstruatiekrampen te verlichten
  • Anticonceptie in combinatie met pijnstillers als je niet probeert zwanger te worden 
Hormoontherapie 

Aanvullende hormonen kunnen helpen bij het verminderen of elimineren van de pijn van endometriose. De verandering van de hormonen tijdens je menstruatiecyclus zorgt ervoor dat endometriosehaarden dikker worden, afbreken en bloeden. Hormoonmedicatie kan de groei van endometriumweefsel vertragen en nieuwe haarden voorkomen. Hormoontherapie is geen permanente oplossing voor endometriose. Na het stoppen van de hormonen kun je een terugkeer van symptomen ervaren. Therapieën die worden gebruikt om endometriose te behandelen, zijn onder andere:

Hormonale anticonceptie

Hormonale anticonceptie helpen de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van het endometriumweefsel elke maand onder controle te houden. Veel vrouwen hebben daardoor een lichtere en kortere menstruatie.

  • Anticonceptiepil
  • Hormoonspiraal
  • Implanon
  • Nuvaring
Gonadotropine-releasing hormoon (Gn-RH) -agonisten en antagonisten 

Deze medicijnen blokkeren de productie van ovariële stimulerende hormonen, verlagen de oestrogeenspiegels en voorkomen menstruatie. Hierdoor krimpt het endometriumweefsel. Deze hormonen veroorzaken een kunstmatige menopauze waardoor je bijwerkingen kunt ervaren, zoals opvliegers, vaginale droogheid en botverlies.

 

Endometriose hoeft niet altijd problemen te geven en kan tot een zwangerschap leiden…

Operatie 

Als je endometriose hebt en je probeert zwanger te worden, kan een operatie om de endometriosehaarden te verwijderen je kansen op zwanger worden vergroten. Als je ernstige pijn hebt door endometriose, kun je ook baat hebben bij een operatie, de endometriose en pijn kunnen echter wel weer terugkeren. De arts kan deze procedure laparoscopisch uitvoeren of door middel van traditionele buikoperaties in uitgebreidere gevallen. 

Vruchtbaarheidsbehandeling 

Endometriose hoeft niet altijd problemen te geven en kan tot een zwangerschap leiden. Als je problemen hebt om zwanger te worden, kan je arts een vruchtbaarheidsbehandeling aanbevelen. Vruchtbaarheidsbehandeling varieert van het stimuleren van de eierstokken (ovulatie-inductie) tot in-vitrofertilisatie (IVF). Welke behandeling voor jou de juiste is, hangt af van de doorgankelijkheid van de eileiders en de ernst van de endometriose. 

Behandeling

Als je tevergeefs hebt geprobeerd zwanger te worden, zal de arts je helpen bij het bepalen van de volgende stappen. Ten eerste heb je een evaluatie die bepaalt of er naast endometriose iets anders is dat je vruchtbaarheid beïnvloedt.

Andere factoren kunnen zijn: 

Operatie

Medicijnen die vaak worden gebruikt om endometriose te behandelen, zoals hormonen, verbeteren niet noodzakelijk de vruchtbaarheid. Je arts kan een operatie voorstellen om: 

  • Pijn te verlichten 
  • Begrijp hoe geavanceerd de endometriose is
  • Behandeling van de endometriose of littekenweefsel om de vruchtbaarheid te verbeteren 
Vruchtbaarheidsbehandeling 

Als een operatie niet werkt of als je ernstige endometriose hebt, kan je arts een vruchtbaarheidsbehandeling aanbevelen. Vruchtbaarheidsbehandeling kan zijn: 

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Tijdens deze behandeling wordt het opgewerkte sperma van je partner in je baarmoeder gebracht. Dit wordt in je natuurlijke cyclus gedaan of in een gecontroleerde cyclus waarbij je van te voren hormonen slikt of spuit om de ovulatie op te wekken. 

IVF/ICSI

In deze behandeling haalt een arts follikels weg nadat je een aantal dagen een hoge dosering hormonen hebt gespoten. Bij voldoende goede en bruikbare eicellen wordt het sperma en de eicel samengevoegd in een laboratorium, waar ze een embryo vormen. 

Alternatieve behandelingen 

Naast de therapieën en operaties vanuit het ziekenhuis kan onder andere voeding ook een belangrijke rol spelen in de behandeling van endometriose. 

Heb je deze al gelezen…

Als het nog niet is gelukt: 8 (mogelijke) oorzaken

leestijd: 6 minuten
Je probeert al een tijdje zwanger te worden, maar er gebeurt niets. Waarom word je niet zwanger? Er zijn veel mogelijke redenen, waaronder onregelmatigheden in je cyclus, structurele problemen in…
Lees meer
Wat is endometriose?

Wat is endometriose?

leestijd: 3 minuten
Endometriose is een ontstekingsreactie waarbij het baarmoederslijmvlies niet alleen in de baarmoeder zit, maar soortgelijk weefsel ook op andere plekken gaat zitten. Endometriose Vaak zit het op plekken in de…
Lees meer

Massages bij een kinderwens

leestijd: 3 minuten
Ben je al een tijdje bezig om zwanger te worden? Dan is een massage misschien ook wat voor jou. Een fertiliteitsmassage biedt niet alleen ontspanning is richt zich ook op…
Lees meer
Menu