Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Leestijd: 5 minuten

De bevruchting en innesteling van een eicel is een gecompliceerd proces. Eén van de eerste stappen is wanneer een bevruchte eicel door de eileider naar de baarmoeder gaat om zich in te nestelen. Helaas gaat deze stap bij één op de 20 zwangerschappen verkeerd en nestelt de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar ergens anders in. Dit noem je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap 

In het geval van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hecht de bevruchte eicel zich niet aan de baarmoeder. In plaats daarvan kan het zich nestelen in de eileider, de buikholte of de baarmoederhals. Hoewel een zwangerschapstest positief kan zijn, kan een bevruchte eicel nergens anders groeien dan in de baarmoeder. 

Een onbehandelde buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan een medisch noodgeval zijn. Een snelle behandeling vermindert het risico op complicaties als gevolg van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap, het vergroot de kansen op toekomstige, gezonde zwangerschappen en vermindert toekomstige gezondheidscomplicaties.

 

Als het vruchtje zich niet goed deelt kan dat leiden tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap…

De oorzaak van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap 

De oorzaak van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is helaas niet altijd duidelijk. In principe kan iedere vrouw een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen. Als het vruchtje zich niet goed deelt en daardoor achter blijft in de eileider kan dat uitlopen tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit is helaas niet te voorkomen. 

In deze gevallen kan de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap toenemen: 

De symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Misselijkheid en pijn in de borst zijn veel voorkomende symptomen bij zowel buitenbaarmoederlijke als ‘gewone’ zwangerschappen. De volgende symptomen komen vaker voor bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en dan is het noodzakelijk om contact op te nemen met je arts:

  • Scherpe golven van pijn in de buik, bekken, schouder of nek 
  • Ernstige pijn die optreedt aan één kant van de buik 
  • Lichte tot zware vaginale spotting of bloeding duizeligheid of flauwvallen 
  • Rectale druk 

Neem contact op met je arts of verloskundige als je weet dat je zwanger bent en een van deze symptomen hebt. 

Het is heel belangrijk dat er snel gehandeld wordt…

Diagnose van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap 

Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen kunnen niet worden gediagnosticeerd door een lichamelijk onderzoek. Er zal een inwendig onderzoek plaatsvinden om te achterhalen of er een vrachtzakje in je baarmoeder te zien is. Er zal ook een bloedtest gedaan worden om de HCG- en progesterongehalte te bepalen. Dit zijn hormonen die tijdens je zwangerschap aanwezig zijn. Als deze hormoonspiegels in de loop van een paar dagen beginnen te dalen of hetzelfde blijven en er geen vruchtzakje aanwezig is in de baarmoeder, is de zwangerschap waarschijnlijk buitenbaarmoederlijk. 

Als je ernstige symptomen hebt, zoals veel pijn of hevige bloedingen, is er mogelijk niet genoeg tijd om al deze stappen te doorlopen. De eileider waarin het vruchtje zich heeft genesteld kan in extreme gevallen scheuren, wat ernstige inwendige bloedingen kan veroorzaken. De arts zal dan een spoedoperatie uitvoeren om de eileider te verwijderen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap behandelen 

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan erg gevaarlijk zijn. Ook kan het embryo zich niet verder ontwikkelen. Het is daarom noodzakelijk om de zwangerschap af te breken. Dit is uiteraard enorm verdrietig. Het is wel heel belangrijk dat er snel gehandeld wordt. Zo is de kans op een volgende gezonde zwangerschap het grootst. Hoe er gehandeld wordt hangt af van de locatie en de ernst van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In overleg met de arts zal er voor jou een behandelplan worden opgesteld.

Medicatie 

De arts kan besluiten dat er geen onmiddellijk gevaar is. In dit geval kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven die kunnen voorkomen dat de eileider barst. Methotrexaat is een medicijn wat hier veel voor wordt gebruikt. Het zorgt ervoor dat de groei van snel delende cellen, zoals de cellen van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap, stopt. Als je ervoor kiest om dit medicijn te gebruiken, zal de arts je een injectie geven. Na de injectie moet je regelmatig bloedonderzoek laten doen om er zeker van te zijn dat het medicijn effectief is. Er wordt dan gekeken naar de daling van het HCG-hormoon. Wanneer het medicijn aanslaat kan je last van symptomen krijgen die vergelijkbaar zijn met die van een miskraam, zoals: krampen en bloedingen. Methotrexaat heeft niet dezelfde risico’s op eileiderschade als bij een operatie. Na het krijgen van de injectie mag drie maanden niet zwanger worden. 

Operatie

Veel artsen stellen voor om het embryo te verwijderen en eventuele interne schade te herstellen. Deze operatie wordt een laparotomie genoemd. De arts plaatst een kleine camera door een klein sneetje om ervoor te zorgen dat ze hun werk kunnen zien. De chirurg verwijdert vervolgens het embryo en herstelt eventuele schade aan de eileider. Als de operatie niet succesvol is, kan de chirurg een laparotomie herhalen, ditmaal door een grotere snede. Als het vruchtje is verkleefd aan de eileider of als de eileider dusdanig is aangetast dat er geen goed herstel mogelijk is, dan zal de arts ook de eileider verwijderen tijdens een operatie. 

Voorkomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Voorkomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is niet altijd mogelijk. Uiteraard is het belangrijk om je gezondheid te verbeteren, zoals het stoppen met roken. 

Herstel na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap 

Hoe je herstel verloopt na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hangt af of het fysieke schade heeft veroorzaakt. Als beide eileiders nog intact zijn, of zelfs maar één, kan de eicel normaal worden bevrucht. Als er al vruchtbaarheidsproblemen waren kan dat de toekomstige vruchtbaarheid beïnvloeden en het risico op toekomstige buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroten. Een operatie kan de eileiders beschadigen, en het kan de kans op toekomstige buitenbaarmoederlijke zwangerschappen vergroten. 

Als het verwijderen van beide eileiders noodzakelijk is, overleg dan met je arts over mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals een IVF-traject.

Verdriet

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan veel verdriet geven. Niet alleen om het verlies van je kindje, ook de operatie of medicijnen kunnen zwaar zijn. Neem je tijd om hier goed van te herstellen. Zo vergroot je de kans op een gezonde volgende zwangerschap. 

Heb je deze al gelezen…

Alles wat je wil weten over het gebruik van hormonen

leestijd: 5 minuten
Als je niet binnen een jaar zwanger bent geworden, ga dan langs bij je huisarts voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog. De gynaecoloog zal verschillende onderzoeken uitvoeren bij jou en…
Lees meer

Dit wil je weten als je bezig bent met zwanger worden

leestijd: 5 minuten
Als je al langere tijd bezig bent met zwanger worden dan wil je er graag alles aan doen om je kansen te vergroten om snel zwanger te zijn. Je hebt…
Lees meer

Overtijd en niet zwanger: 6 mogelijke oorzaken

leestijd: 4 minuten
Ondanks alle technologische ontwikkelingen, is er nog steeds een groot mysterie over de menstruatiecyclus van een vrouw. Je kunt een late of gemiste menstruatie hebben, maar nog steeds een negatieve…
Lees meer
Menu