Wat is een niche na een keizersnede?

Leestijd: 2 minuten

Als je zes maanden na je keizersnede nog klachten hebt zoals tussentijds bloedverlies of hevige buikpijn, of als het het niet lukt om zwanger te worden van je volgende kindje, dan is het verstandig om contact op te nemen met je arts. Het kan zo zijn dat er een niche is ontstaan na je keizersnede. 

Niche 

Een niche is een holtevormig litteken in de baarmoeder dat ontstaat na een keizersnede. De holte bevindt zich ter hoogte van het litteken van de keizersnede en kan verschillende klachten geven. In deze holte kan zich bloed ophopen, waardoor je nog lang na de menstruatie bloed blijven verliezen. Niches kunnen ook pijnklachten veroorzaken.

Symptomen

Klachten die bij een niche kunnen voorkomen zijn:

  • Lichtrood tot bruin bloedverlies, vooral na de menstruatie (postmenstruele spotting)
  • Vruchtbaarheidsproblemen 
  • Pijnklachten
  • Complicaties bij een volgende zwangerschap, bijvoorbeeld bij de innesteling
Hoe wordt een niche vastgesteld?

De diagnose van een niche gebeurt meestal met een (vaginale) echo. Hierbij wordt via de baarmoederhals een zeer klein buisje tot in de baarmoeder gebracht, om tijdens de echo vocht in de baarmoeder te spuiten.

Hoe wordt een niche behandeld?

De behandelingen voor de klachten veroorzaakt door een niche kunnen bestaan uit:

  • Afwachtend beleid, dit wordt gedaan als de klachten dragelijk zijn en het nog minder dan een jaar geleden is dat je de keizersnede hebt gehad
  • Hormonale anticonceptie kan geadviseerd worden als je geen kinderwens (meer) hebt
  • Een operatie

De operaties die er zijn voor de behandeling van een niche zijn:

  • Een hysteroscopische niche resectie: er wordt via de vagina in de baarmoeder gekeken met een dun kijkbuisje. De bloedvaatjes in de niche kunnen dan worden dichtgebrand en de niche wordt dan iets vlakker gemaakt zodat het bloed er makkelijker uit kan stromen. De niche wordt daarmee iets groter gemaakt.
  • Een laparoscopische niche resectie : de niche wordt met een kijkoperatie via de buik holte uit de baarmoeder verwijderd. Hierna wordt de baarmoeder weer hersteld met hechtingen.

Klachten

Blijf dus niet rondlopen met klachten na je keizersnede. Maak een afspraak bij je arts om uit te zoeken waar de klachten vandaan komen. 

Heb je deze al gelezen…

Zo zorg je voor een positieve mindset als je zwanger wil worden 

leestijd: 4 minuten
Het besluit om een kindje te krijgen is een grote stap. Eenmaal het besluit genomen wil je ook graag dat het vandaag gebeurt. Als een zwangerschap al een paar maanden,…
Lees meer

Wat als een tweede kindje (nog) niet lukt?

leestijd: 4 minuten
Als je zwanger wilt worden van je tweede kindje dan kan dat langer duren dan je van te voren dacht. Wellicht was je de eerste keer heel snel zwanger en…
Lees meer

Kinderwens in een lesbische relatie

leestijd: 3 minuten
Als je een kinderwens hebt en een lesbische relatie hebt zijn er een aantal opties mogelijk. Het is belangrijk om te bedenken wie van jullie zwanger wordt, hoe de inseminatie…
Lees meer
Menu