Wat is het Asherman syndroom?

Leestijd: 4 minuten

Het Asherman syndroom is een aandoening van de baarmoeder. Vrouwen met deze aandoening hebben littekenweefsel of verklevingen in de baarmoeder als gevolg van een gebeurtenis zoals een curretage, bevalling of operatie aan de baarmoeder.

Asherman syndroom

Het Syndroom van Asherman is een aandoening waarbij de vrouw niet meer menstrueert omdat de baarmoeder in de holte verklevingen heeft ontwikkeld. In ernstige gevallen kunnen de hele voor- en achterwanden van de baarmoeder samensmelten. In mildere gevallen kunnen de verklevingen optreden in kleinere delen van de baarmoeder. De verklevingen kunnen dik of dun zijn en kunnen los zijn of samengevoegd.

Symptomen 

Veel vrouwen met het Asherman syndroom heeft weinig of geen menstruatie. Je kunt pijn hebben op het moment dat je menstruatie zou moeten komen, maar er geen bloeding optreedt. Dit kan erop duiden dat je menstrueert, maar dat het bloed de baarmoeder niet kan verlaten omdat de uitgang wordt geblokkeerd door littekenweefsel. 

Als je menstruatie weinig, onregelmatig of afwezig is, hoeft dit niet door Asherman te komen en kan dit ook te wijten zijn aan een andere aandoening, zoals: 

  • Zwangerschap 
  • Spanning of stress
  • Plotseling gewichtsverlies 
  • Overgewicht
  • Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)

Extra onderzoek is dus altijd noodzakelijk bij klachten als een onregelmatige cyclus, het uitblijven van je menstruatie of heel weinig bloedverlies tijdens de menstruatie. 

 

Asherman syndroom kan ervoor zorgen dat jenmoeite hebt met zwanger worden of herhaalde miskramen hebt…

Asherman syndroom en vruchtbaarheid

Het kan zijn dat je met het Asherman syndroom moeite hebt met zwanger worden of herhaalde miskramen hebt. Toch is het mogelijk om zwanger te worden als je het Asherman syndroom hebt, maar de verklevingen in de baarmoeder kunnen een risico vormen voor de zich ontwikkelende foetus. Je kansen op een miskraam zijn ook iets verhoogd ten opzichte van vrouwen zonder deze aandoening. Het Asherman-syndroom verhoogt ook het risico tijdens de zwangerschap: 

  • Placenta previa (voorliggende placenta)
  • Placenta increta (vastgegroeide placenta aan baarmoederwand)
  • Bloedingen 

Je artsen zullen de zwangerschap nauwlettend willen volgen als je het Asherman syndroom heeft. Het is mogelijk om het Asherman syndroom met een operatie te behandelen. Deze operatie vergroot meestal de kansen om zwanger te worden en een succesvolle zwangerschap te hebben. Artsen raden aan om een volledig jaar na de operatie te wachten voordat je probeert zwanger te worden.

Oorzaken 

Ongeveer 90 procent van alle gevallen van het Asherman-syndroom vindt plaats na een operatie en curettageprocedure. Een operatie of curretage wordt over het algemeen uitgevoerd na een onvolledige miskraam, vastzittende placenta na de bevalling of als een abortus. Soms kunnen verklevingen optreden als gevolg van andere bekkenoperaties, zoals een keizersnede of het verwijderen van vleesbomen of poliepen. 

Diagnose 

Als je arts het Asherman syndroom vermoedt, zijn er vier verschillende onderzoeken die samen vast kunnen stellen of het daadwerkelijk het Asherman syndroom is.

1. Bloedonderzoek 

De artsen nemen meestal eerst bloed bij je af om andere aandoeningen uit te sluiten die de symptomen zouden kunnen veroorzaken. 

2. Echo 

Ze kunnen ook een echografie gebruiken om naar de dikte van het baarmoederslijmvlies en de follikels te kijken. 

3. Hysteroscopie

Hysteroscopie is mogelijk de beste methode om te gebruiken bij de diagnose van het Asherman-syndroom. Tijdens deze procedure zal je arts een hysteroscoop inbrengen. Een hysteroscoop is als een kleine telescoop. De arts kan de hysteroscoop gebruiken om in de baarmoeder te kijken en te kijken of er littekens aanwezig zijn. 

4. Hysterosalpingografie

Uw arts kan ook een hysterosalpingografie (HSG) aanbevelen. Een HSG kan worden gebruikt om uw arts te helpen de toestand van uw baarmoeder en eileiders te zien. Tijdens deze procedure wordt een speciale kleurstof in de baarmoeder geïnjecteerd om het voor een arts gemakkelijker te maken om problemen met de baarmoederholte of gezwellen of blokkades van de eileiders op een röntgenfoto te identificeren.

 

Het Asherman syndroom kan worden behandeld en je kansen op een gezonde zwangerschap verbeteren…

Behandeling 

Het Asherman syndroom kan worden behandeld en je kansen op een gezonde zwangerschap verbeteren. Dit kan door middel van een chirurgische procedure die een operatieve hysteroscopie wordt genoemd. Kleine chirurgische instrumenten zijn aan het uiteinde van de hysteroscoop bevestigd en worden gebruikt om verklevingen te verwijderen. De procedure wordt altijd uitgevoerd onder algemene verdoving. Na de procedure krijg je antibiotica om infectie te voorkomen en oestrogeentabletten om de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies te verbeteren. Een herhalingshysteroscopie wordt dan op een later tijdstip uitgevoerd om te controleren of de operatie is geslaagd en je baarmoeder vrij is van verklevingen. Het is mogelijk dat verklevingen na de behandeling opnieuw optreden, dus artsen raden aan om een jaar te wachten voordat je probeert zwanger te worden om er zeker van te zijn dat dit niet is gebeurd.

Heb je deze al gelezen…

5 tips: jouw vetpercentage verbeteren als je zwanger wil worden

leestijd: 4 minuten
Dat het belangrijk is om een gezond gewicht en vetpercentage te hebben heb je misschien al gelezen. Benieuwd hoe jouw vetpercentage kunt verbeteren? Dat lees je hieronder.  Vetpercentage verbeteren Als…
Lees meer

Als je onverklaard onvruchtbaar bent

leestijd: 4 minuten
Na een jaar proberen, gezond leven, je cyclus bijhouden en veel ovulatietesten ben je nog niet zwanger. Je komt bij de gynaecoloog en daar blijkt na alle onderzoeken bij jou…
Lees meer

Tips: bewust alleenstaande moeder (BAM)

leestijd: 5 minuten
Wil je graag zwanger worden, maar zonder partner? In dit artikel vind je meer informatie over bewust alleenstaande moeder (afgekort BAM). Want misschien ben je de juiste partner nog niet…
Lees meer
Menu