7 tips: zo ga je om met verdriet als het niet lukt om zwanger te worden

Leestijd: 6 minuten

Je wil heel graag zwanger worden, maar het is nog niet gelukt. Je voelt je eenzaam en verdrietig, elke maand wordt dat gevoel sterker. Hoe ga je daarmee om?

Zware weg

Het proces van zwanger worden, zonder succes, kan een heel zware weg zijn. Wat het nog moeilijker kan maken, is dat je soms zelf niet eens realiseert hoe moeilijk het is. En mensen om je heen realiseren zich niet dat het moeilijk is. Vaak kun je mensen ook niet vertellen wat je meemaakt, maar het is aangetoond dat proberen om zwanger te worden of onvruchtbaarheid ervaren, even stressvol is als het krijgen van een diagnose van een ernstige ziekte. Het is echt een stressvolle tijd en voordat je het weet, ben je depressief van al het verdriet. Die depressie kan je echt besluipen zonder dat je het doorhebt. Je hebt problemen om ermee om te gaan en het is moeilijk om uit die depressieve plek te komen waar je je bevindt.

Dit zijn zeven tips voor het omgaan met verdriet en depressie…

1. Laat je planning los.

De belangrijkste tip is om de planning los te laten. Wanneer we voor het eerst proberen zwanger te worden, denken we allemaal dat het gaat gebeuren in de eerste maand, toch? Diep in ons hoofd hopen we allemaal dat het de eerste maand zal gebeuren. Dan hopen we dat het in de eerste drie maanden zal gebeuren. Vervolgens hopen we dat het zal gebeuren in de eerste zes maanden, we hopen dat het zal gebeuren in de 12 maanden en dan denken we dat het zal gebeuren in onze eerste IVF-cyclus. We plannen deze tijdlijn voortdurend. Misschien ben jij het type dat zelfs nadenkt over de maand waarin je baby zou worden geboren als je tijdens deze cyclus zwanger zou worden? Het probleem daarmee is dat je jezelf voortdurend voorbereidt op falen, want als we naar de statistieken van IVF kijken, is dit ongeveer 30%. Als we naar de statistieken van IUI kijken, is dit ongeveer 11%. Wij zijn het die onszelf vertellen dat het deze maand moet gebeuren en dat is niet hetzelfde als elke maand teleurgesteld zijn. Het zal je hoe dan ook elke maand teleurstellen. Maar wanneer je een planning hebt, dan is dat extra en vooral onnodige druk.

2. Laat het scenario dat je hebt ook los.

De volgende is om los te laten hoe je dacht dat het zou gebeuren. Dit is anders dan het loslaten van je planning omdat dit het hoe is, niet het wanneer. Ook hier heb je geen invloed op, dus moet je het loslaten. Hierdoor kun je openstaan voor andere opties. Voor sommigen betekent dat het gebruik van donoreicellen, donorsperma, draagmoederschap of adoptie, geen enkele optie is minder dan de andere. Geen optie is jouw ideale optie. Je bent niet de enige die geen kinderen heeft zoals iedereen. Dus laat los hoe je dacht dat het zou gebeuren, ook al is het moeilijk om te doen.

3. Count your blessings!

De volgende is een actie die je kunt ondernemen is om elke dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Voordat je gaat slapen of als je wakker wordt. Het zal je na een tijdje een heel fijn gevoel geven om al die blije dingen bij elkaar te zien.

 

Het verdriet dat niet zwanger worden met zich meebrengt, heeft ongetwijfeld weerslag op je relatie…

4. Focus je op je relatie

Het verdriet dat niet zwanger worden met zich meebrengt, heeft ongetwijfeld weerslag op je relatie. Het is gewoon heel stressvol. De hormonen, het ‘moeten’ vrijen en toch weer ongesteld worden; het zijn allemaal echt vreselijke dingen die een relatie kunnen testen. En dus is het heel belangrijk dat je je relatie prioriteit geeft. Je hebt ongetwijfeld een partner die geweldig is! Doe moeite om gewoon met je partner te chatten. Doe een poging om gewoon je partner te knuffelen en er gewoon samen in te zitten. Je hoeft niet over zware dingen te praten. Concentreer je op je relatie en koester het. Het is echt belangrijk en het zal je er doorheen helpen. Als je nu in de echt moeilijke tijden een gezonde relatie kunt hebben, stel je dan voor hoe geweldig het zal zijn in de goede tijden!

5. Zet niet alles op pauze

De volgende is dat je je leven niet moet pauzeren. Je kunt zoveel plannen uitstellen omdat je gewoon zo snel mogelijk naar de volgende cyclus wil gaan. De realiteit is dat je een maand vrij had kunnen nemen en een maand geen verschil zou hebben gemaakt. Zo zonde van je kostbare tijd. Als je graag alleen wil zijn, is dat prima, maar doe het niet omdat je wacht om zwanger te worden, want wat gebeurt er als dat nog 10 jaar duurt? Als je alles op pauze zet, als je wacht om op vakantie te gaan, als je wacht om van baan te veranderen, is dat lang wachten. Zet alsjeblieft je leven niet in de wacht. Leef nu. Leef alsof je nog maar een week te leven hebt. Doe dingen die je blij maken. Laat dingen los die dat niet doen, maar zet je leven niet op pauze.

6. Richt je op het creëren van de optimale omstandigheden om zwanger te worden

Het heeft geen zin om maar te hopen dat het vanzelf goed komt. Of te snel het medische traject in te gaan. Focus op de basis. Heb je er alles aan gedaan om de ideale omstandigheden te creëren in jouw lijf? De realiteit is dat je je moet concentreren op de basisprincipes van goed eten en emotioneel voor jezelf zorgen. Dus stop met zoeken naar een wondermiddel.

7. Zoek hulp als het verdriet te veel wordt

De allerlaatste is voor de vrouwen die het echt moeilijk hebben. Zoek professionele hulp. Als je je been zou breken, zou je ook niet niets doen. Maar op om de één of andere reden doen we er vaak niets aan, aan onze emotionele gezondheid. Statistieken hebben aangetoond dat de meest succesvolle mensen, mensen zijn die gewoon om hulp vragen. Er is zoveel emotionele hulp voor jou beschikbaar. Er zijn therapeuten die zich specialiseren in onvruchtbaarheid. Sommige zijn hypnotherapeuten, sommige zijn traditionele therapeuten, sommige zijn acupuncturisten. Maar ze helpen je en houden je hand vast. Velen van hen, niet allemaal, maar velen van hen hebben dezelfde ervaring als jij. Het is geen schande om hulp te krijgen en de technieken die je leert van een professional, zullen je in veel verschillende situaties helpen. Je hoeft het niet alleen te doen, je hoeft niet verder te ploeteren en niets te doen en het gewoon te overleven omdat er zoveel hulp is.

Heb je deze al gelezen…

8 tips: ik ben zwanger! Wat nu?

leestijd: 3 minuten
Ben je er net achter gekomen dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Dit zijn acht tips die elke moeder in spé wil weten voor een veilige en gezonde zwangerschap. Zwanger! Of…
Lees meer

Wat is draagmoederschap?

leestijd: 3 minuten
Er is nog steeds controverse over het gebruik van een draagmoeder om een ​​baby te krijgen. Hoe vind je een draagmoeder, wat is het proces en is het een optie…
Lees meer

Wat als het zwanger worden een obsessie wordt

leestijd: 3 minuten
Het meest irritante advies dat je kunt krijgen van vrienden en familie die weten dat je probeert zwanger te worden, is deze: “Gewoon ontspannen en dan zal het wel gebeuren.”…
Lees meer
Menu