Deze mindset helpt je bij het zwanger worden

Leestijd: 3 minuten

“Je moet het gewoon loslaten”, “Niet teveel mee bezig zijn hoor, het komt vanzelf wel”. Iedere vrouw die zwanger wil worden en waarbij het al even niet lukt heeft vast één van deze zinnen al weleens voorbij horen komen. Lief en goedbedoeld, maar zeker niet helpend.

Loslaten

Loslaten en er niet mee bezig zijn gaat je niet helpen met zwanger worden. Je vruchtbare dagen weten om zo de maand niet verloren voorbij te laten gaan is juist zinvol en zo ben je er op een goede manier mee bezig. Natuurlijk zou je het ook weleens los willen laten en er niet teveel mee bezig willen zijn.

Besluit

Het besluit om zwanger te worden heeft vaak een grote impact op je gedachten. Iedere maand die voorbij gaat is er één teveel en als die ene maand er meerdere of zelfs jaren worden dan kan het lastig zijn om altijd positief te blijven. Toch is een positieve mindset belangrijk bij het zwanger worden. Nee,
dat lukt niet altijd en dat is ook echt niet nodig. Teleurstelling mag er zeker zijn, dit wegstoppen omdat je positief moet blijven werkt juist averechts. Ook als je bijvoorbeeld een miskraam hebt gehad of al zoveel onderzoeken hebt gehad, maar nog niets heeft geleid tot een (voldragen) zwangerschap kan het zo moeilijk zijn om positief te zijn.

Tips voor een positieve mindset

1. Houd de regie in handen

Je kunt soms het gevoel hebben dat alles in dit proces je overkomt, maar het is juist zo enorm belangrijk om de regie in eigen handen te houden. Dat doe je door een plan te maken en heel concreet te maken wat jij zelf kunt doen om je vruchtbaarheid te verhogen.

Als je in de medische molen zit:

  • Welke onderzoeken zijn er al uitgevoerd?
  • Welke kunnen er nog uitgevoerd worden?
  • Sta je achter de behandelingen die je ondergaat?
  • Welke hormonen/behandelingen wil je wel/niet?
  • In welk tijdsbestek wil je deze behandelingen?

Door dit heel duidelijk voor jezelf op papier te zetten, aanpassingen te doen in je leef- voedingsstijl en daarmee je vruchtbaarheid te verhogen, neem je de regie en voel je je sterker in het proces. Controle zorgt voor vertrouwen en geeft je een positieve mindset.

 

Wees trots op jezelf!

2. Wees lief voor jezelf

Alles gebeurt in jouw lichaam. Jij bent degene die je ovulatie bijhoudt, die ongesteld wordt en de eventuele behandelingen ondergaat. Bij het niet zwanger worden kan dit een gevoel van falen geven of het gevoel dat je lichaam je in de steek laat. Probeer niet zo hard voor jezelf te zijn. Wees lief voor jezelf en kijk naar alles wat je al doet om ervoor te zorgen dat je zwanger wordt.

Wees trots op jezelf!

Heb je deze al gelezen…

6 tips: zo ga je om met een medisch traject

leestijd: 3 minuten
Wist je dat één op de zes stellen te maken krijgt met een vruchtbaarheidsprobleem en zich genoodzaakt voelt te starten met een medisch traject? Gevoel Woede, verdriet, afgunst, eenzaamheid, angst……
Lees meer

Feit of fabel: neem hoestsiroop om je kansen te verbeteren

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer

Waarom slaap zo belangrijk is als je zwanger wil worden

leestijd: 4 minuten
Tijdens je slaap hebben je zenuwstelsel en je hormonen de kans om te herstellen. Niet kunnen inslapen, doorslapen en vroeg wakker worden kan betekenen dat je hormonen uit balans zijn.…
Lees meer
Menu