Dit effect heeft stress op je vruchtbaarheid

Leestijd: 3 minuten

Iedereen heeft stress. En dat hoeft helemaal niet te betekenen dat het slecht is. Stress is nodig om snel te kunnen handelen bij op dreigende/spannende situaties.

Stress is nodig voor

Dit geldt niet alleen voor noodsituatie waarbij je snel moet reageren, ook dagelijkse bezigheden zoals het geven van een presentatie, deadlines en een moeilijk gesprek. Deze stress zorgt ervoor dat je gefocust en alert bent. Je laat je niet snel afleiden en de stress neemt ook weer af zodra je met de taak bezig bent of hebt afgerond. Hier lees je meer over wat stress precies is.

Stress

Zoals hier net benoemd helpt de stress je beter focussen en presteren en is het niet schadelijk voor je. Zodra de stress langer aanhoudt en je er last van krijgt kan het wél schadelijk voor je zijn. Lig je bijvoorbeeld echt wakker van een afspraak of deadline en kan je er overdag slecht door functioneren dan is de stress niet functioneel meer. Houdt dit een langere tijd aan, dan krijg je een te hoog cortisolniveau wat verschillende klachten kan veroorzaken waardoor je hormonen uit balans raken.

Gevolgen langdurig stress

  • Slapeloosheid
  • Darmproblemen
  • Depressieve gevoelens
  • Angstig of gejaagd gevoel
  • Snel geëmotioneerd
  • Bloedsuikerspiegelschommelingen
  • Vruchtbaarheidsproblemen

 

Je lichaam herkent het als oestrogeen, maar kan het moeilijk verwerken waardoor je teveel hiervan in je lichaam hebt…

Verminderen van stress

We kennen vaak alleen emotionele stress door de druk en deadlines van buitenaf. Daarnaast kan ons lichaam ook stress ervaren door bijvoorbeeld voeding en hormoonverstorende stoffen. Teveel verkeerde voeding kan leiden tot schommelingen in je bloedsuikerspiegel en de hormoonverstorende stoffen kunnen een te hoog oestrogeengehalte veroorzaken. Oestrogeen is een belangrijk hormoon wat je nodig hebt om zwanger te worden. Een te hoog oestrogeen kan leiden tot hormonale problemen zoals PCOS, endometriose, PMS, maar ook hoofdpijn en depressieve gevoelens.

Oestrogenen

Oestrogenen kunnen ook van buitenaf komen. Xeno-oestrogenen noem je dat. Je lichaam herkent het als oestrogeen, maar kan het moeilijk verwerken waardoor je teveel hiervan in je lichaam hebt. Plastic, voeding, maar ook schoonmaakmiddelen en make-up kunnen zorgen voor een overschot aan oestrogenen in je lichaam. Dit betekent ook dat je ervoor kan zorgen dat je oestrogeengehalte daalt en je minder last hebt van de klachten of dat je er zelf helemaal vanaf kunt komen.

Stress

Lichamelijke stress kan verminderd worden door je darmen zo gezond mogelijk te krijgen en te houden, voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, je houden aan een gezond voedingspatroon en zo min mogelijk hormoonverstorende stoffen binnen te krijgen. Daarnaast is het heel belangrijk om je lever te ondersteunen en je lichaam af en toe te ontgiften, zodat je lever beter zijn werk kan doen. Je lever zorgt er namelijk voor dat alle afvalstoffen in je lichaam omgezet of afgevoerd worden. Als je lever niet goed functioneert, heb je teveel afvalstoffen in je lichaam wat kan zorgen voor een disbalans in je hormonen.

Ademen

Ademhalingsoefeningen en mindfulness kunnen je deze periode helpen rustiger te worden en zijn een houvast tijdens stressvolle momenten. Zo verlaag je het cortisol en word je snel weer rustiger.

Heb je deze al gelezen…

Zo creëer je de optimale omstandigheden om zwanger te worden

leestijd: 5 minuten
Om zwanger te worden is er niet één tip die ervoor gaat zorgen dat je direct zwanger wordt. Toch heb je veel invloed op je vruchtbaarheid en kun je de…
Lees meer

Dit doet rust met jouw man als je zwanger wil worden

leestijd: 5 minuten
Bij veel stellen die zwanger proberen te worden, ligt de nadruk op de gezondheid van de vrouw. Gezond leven, zorgen voor rust en regelmaat en veel bewegen: allemaal tips die…
Lees meer

Dit is belangrijk met ovulatietesten

leestijd: 5 minuten
In dit artikel vind je meer informatie over ovulatietests. Die helpen je om te bepalen wanneer je kunt proberen zwanger te worden. Wel of niet testen? Als je probeert zwanger…
Lees meer
Menu