Hoe ga je om met de maandelijkse teleurstellingen

Leestijd: 3 minuten

“Je moet het gewoon loslaten”, “Niet teveel mee bezig zijn hoor, het komt vanzelf wel”. Iedere vrouw die zwanger wil worden en waarbij het al even niet lukt heeft vast een van deze zinnen al weleens voorbij horen komen. Lief en goedbedoeld, maar zeker niet helpend.

Loslaten

Loslaten en er niet mee bezig zijn gaat je niet helpen met zwanger worden. Weten wanneer je vruchtbare dagen zijn, is belangrijk om de maand niet verloren voorbij te laten gaan. Dan ben je er zinvol en op een goede manier mee bezig.

Natuurlijk zou je het ook weleens los willen laten en er niet teveel mee bezig willen zijn. Het besluit om zwanger te worden heeft vaak een grote impact op je gedachten. Iedere maand die voorbij gaat is er één teveel en als die ene maand er meerdere, of zelfs jaren worden, dan kan het lastig zijn om altijd positief te blijven. Toch is een positieve mindset belangrijk bij het zwanger worden. Dat lukt niet altijd en dat is ook echt niet nodig. Teleurstelling mag er zijn, dit wegstoppen omdat je positief moet blijven werkt vaak averechts.

Regie

Je kunt soms het gevoel hebben dat alles in dit proces je overkomt, maar het is juist zo enorm belangrijk om de regie in eigen handen te houden. Dat doe je door een plan te maken en heel concreet te maken wat jij zelf kunt doen om je vruchtbaarheid te verhogen.

  • Krijg inzicht in je cyclus
  • Zorg voor een gezond en voedzaam voedingspatroon
  • Verlaag en vermijd stress

Als je in een medisch traject zit:

  • Welke onderzoeken zijn er al uitgevoerd?
  • Welke kunnen er nog uitgevoerd worden?
  • Sta je achter de behandelingen die je ondergaat?
  • Welke hormonen/behandelingen wil je wel/niet?
  • In welk tijdsbestek wil je deze behandelingen?

Door dit heel duidelijk voor jezelf op papier te zetten, aanpassingen te doen in je leef- voedingsstijl en daarmee je vruchtbaarheid te verhogen, neem je de regie en voel je je sterker in het proces. Controle zorgt voor vertrouwen en geeft je een positieve mindset. Dat helpt je beter omgaan met de maandelijkse teleurstellingen en geeft je kracht om er weer voor te gaan.

 

Als je net ongesteld bent geworden, dan zijn deze momenten soms moeilijk om mee om te gaan…

Wees lief voor jezelf

Alles gebeurt in jouw lichaam. Jij bent degene die je ovulatie bijhoudt, die ongesteld wordt en de eventuele behandelingen ondergaat. Bij het niet zwanger worden kan dit een gevoel van falen geven of het gevoel dat je lichaam je in de steek laat. Ook kan voor je gevoel iedereen in je omgeving zwanger zijn en vaak ook zonder moeite. Als je net ongesteld bent geworden, dan zijn deze momenten soms moeilijk om mee om te gaan. Bedenk dat iedereen zijn eigen weg bewandelt en probeer jezelf niet te vergelijken met een ander. Door je gezondheid te verbeteren, vergroot je de kans op zwangerschap en kan het volgende cyclus zomaar wel lukken.

Verdriet

Zwanger worden kan een hele spannende en opwindende tijd zijn, maar naarmate het langer duurt kan het ook stress, teleurstelling en verdriet opleveren. Kies mensen uit om hier over te praten. Dit kan je moeder zijn, of een goede vriendin. Duurt de teleurstelling steeds langer of merk je dat je er heel somber van wordt dan kan het goed zijn om professionele hulp te zoeken.

Heb je deze al gelezen…

Dit wil je weten vóórdat je zwanger wil worden

leestijd: 6 minuten
Dit wil je weten voordat je zwanger wil worden: gesprek met je partner, gezondheidscheck mama én papa, foliumzuur, stoppen met anticonceptie, ontpillen en het kinderwenspreekuur. Vóór een zwangerschap Voordat je…
Lees meer

Alles wat je wil weten over het gebruik van hormonen

leestijd: 5 minuten
Als je niet binnen een jaar zwanger bent geworden, ga dan langs bij je huisarts voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog. De gynaecoloog zal verschillende onderzoeken uitvoeren bij jou en…
Lees meer

De eerste symptomen rond je NOD

leestijd: 3 minuten
Zou je ongesteld moeten worden en blijft een bloeding uit? Dan kan dat het eerste teken zijn dat je zwanger bent. Vaak gaat dit gepaard met andere symptomen, die uiteraard…
Lees meer
Menu