Dit kan yoga doen voor je vruchtbaarheid

Leestijd: 4 minuten

Yoga heeft veel voordelen, voor zowel lichaam als geest. Het kan je helpen de flexibiliteit en kracht te verbeteren, en het kan de focus vergroten en stress verminderen. Daarnaast heeft het een aantal grote voordelen als je zwanger wil worden.   

Zwanger worden

Ongeveer een op de zes stellen zal op een gegeven moment moeite hebben om zwanger te worden. Onvruchtbaarheid kan een enorme tol eisen van je lichaam, emoties en van je relatie. Zwanger worden kan veel stress opleveren en yoga kan hierin positieve rol spelen. 

Hier zijn vijf manieren waarop yoga je vruchtbaarheid kan ondersteunen: 

1. Verbinden met je lichaam

Yoga is een goede manier om verbinding te maken met je lichaam. Velen van ons zijn bezig met wat er in ons hoofd gebeurt zonder veel aandacht te besteden aan ons fysieke lichaam. Als gevolg hiervan kan je losgekoppeld raken van je lichaam. Je kan hierdoor vergeten aandacht te besteden aan de aanwijzingen die je lichaam je geeft over hoe ze zich voelt en wat ze nodig heeft. Als je moeite hebt met zwanger worden kan je nog meer in je hoofd zitten in plaats van in je lijf. Als je lichaam niet doet wat je zou willen dan kan dat het gevoel geven alsof je lichaam je in de steek laat. Yoga is een manier om weer in contact te komen met je lichaam en de verbinding weer op te bouwen. Yoga helpt je om je ademhaling te verbinden met  je lichaam en het ritme op te merken in een veilige omgeving. Leren luisteren en werken met je lichaam, in plaats van ertegen, is een belangrijk proces van het zwanger worden.

2. Beheerst stress en angst 

Stress speelt vaak een grote rol in ons leven. Werk, privé en als je ook nog zwanger wil worden kan dat net teveel zijn en nog meer stress met zich meebrengen. Stress is een belangrijke factor in het vruchtbaarheidsproces en kan zowel een oorzaak als een gevolg zijn van onvruchtbaarheid. Yoga is daarin een goede manier om stress te bestrijden door te leren vertragen. Yoga onderdrukt ook onze stressreactie en activeert in plaats daarvan ons parasympathisch zenuwstelsel, dat je lichaam vertelt dat het veilig en rustig is. Het verminderen van je stressreactie is heel goed voor je als je je hormonen in balans wilt brengen en vruchtbaarheid wilt verbeteren. 

Veel yogahoudingen kunnen je hormonen in evenwicht kunnen brengen en reguleren…

3. Betere bloedcirculatie

Het verbeteren van de bloed- en energiestroom naar je voortplantingsorganen is belangrijk voor de vruchtbaarheid, daar kan yoga ook goed bij helpen. Wanneer je het grootste deel van de dag zit, beperk je vaak de bloedtoevoer naar je bekken. Daarnaast wordt spanning vaak opgeslagen in het bekkengebied, wat ook de bloedstroom kan belemmeren. Yoga helpt door je heupen te openen en de bloedstroom naar het bekkengebied en de voortplantingsorganen te vergroten, waardoor ze vers bloed en de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om hun werk te doen.

4. Brengt hormonen in balans

Je endocriene systeem is een heel netwerk van klieren die verschillende hormonen produceren, waaronder je geslachtshormonen, schildklier- en bijnierhormonen. Wanneer een deel van het systeem niet werkt, kan het een domino-effect veroorzaken, waardoor meer hormonale disbalans ontstaat. Een balans in je hormonen is belangrijk voor een optimale vruchtbaarheid. De oorzaak van een hormonale disbalans is vaak gerelateerd aan je leefstijl, zoals een ongezond voedingspatroon en stress. Yoga kan je reactie op stress verbeteren door je zenuwstelsel te kalmeren. Wanneer dit gebeurt, neemt je cortisol af, wat een balancerend effect kan hebben op je hele hormonale systeem. Veel yogahoudingen kunnen deze klieren beïnvloeden, waardoor ze je hormonen in evenwicht kunnen brengen en reguleren.

 5. Reguleert je emoties

Yoga biedt een veilige ruimte om uitdagingen aan te gaan en veerkracht op te bouwen. Het stelt je in staat om met moeilijke situaties om te gaan door je uit te dagen om een pose langer vast te houden dan je zou willen, wetende dat het tijdelijk is. Dit is een waardevolle vaardigheid, niet alleen voor het vruchtbaarheidsproces, maar het helpt ook voor te bereiden op geboorte en ouderschap, wat ongemak, vreugde en alles daartussenin met zich mee kan brengen. 

Vruchtbaarheidsposes

Er zijn vier poses die de vruchtbaarheid kunnen bevorderen: 

1. Balasana

Deze pose helpt je bij het verminderen van stress en vermoeidheid en het verhoogt je bloedstroom

2. Paschimottanasana 

Deze pose stimuleert je eierstokken en baarmoeder en bevordert hiermee je vruchtbaarheid

3. Baddha konasana

Deze pose is een heupopener en verlicht menstruatiekrampen. Het helpt daarnaast om je eierstokken goed te laten werken en helpt je cyclus regelmatiger te worden.

4. Malasana

Deze pose brengt je spijsvertering op gang en het heeft een reinigende werking. Het kan een fijne pose zijn als je menstrueert. 

Yoga kan veel voordelen bieden voor diegenen die proberen zwanger te worden…

Lessen

Of je nu een ervaren beoefenaar of een beginner bent, yoga kan veel voordelen bieden voor als je zwanger wilt worden. Als je probeert zwanger te worden, zoek dan naar lessen die specifiek zijn ontworpen voor vruchtbaarheid, zoals yoga voor vruchtbaarheid, of zoek naar lessen met het label ‘zachtaardig’, ‘herstellend’ of ‘yin’.

Heb je deze al gelezen…

Feit of fabel: eet vetrijke zuivelproducten om zwanger te worden

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer

Tips: zo kun je endometriose verminderen

leestijd: 4 minuten
Endometriose is een vruchtbaarheidsprobleem wat vele nare klachten kan veroorzaken. Je voedingspatroon kan hier een grote rol in spelen en met een aantal aanpassingen kun je de klachten proberen te…
Lees meer

Wat als hormonen niet aanslaan

leestijd: 5 minuten
Jouw behandelend arts heeft je geadviseerd een behandeling te starten met medicijnen. Het is tot nu toe helaas niet gelukt een goede eisprong te krijgen. Hormoonbehandeling Als er geen eisprong…
Lees meer
Menu