Oliepakking: wat is het en hoe doe je het?

Leestijd: 3 minuten

70 tot 80% van de vrouwen heeft last van een gekantelde baarmoeder. Een gekantelde baarmoeder komt door de stand van je bekken. Het lopen op hakken, voorkeurshouding naar links of rechts, intensief sporten, paardrijden, etc. zijn allemaal oorzaken waardoor je baarmoeder kan kantelen.

Gevolgen gekantelde baarmoeder

Doordat je baarmoeder niet helemaal in het midden ligt, kan je baarmoeder zich ook niet helemaal legen tijdens de menstruatie. Dit is de reden dat je menstruatie begint of eindigt met bruin bloed. Dit is nog ‘oud’ bloed van vorige maand(en).

Waardoor weet je dat je baarmoeder is gekanteld:

  • Je moet vaker plassen voordat je menstruatie begint (gekanteld naar voor)
  • Voor je menstruatie heb je last van je darmen en/of kramp in je buik (gekanteld naar links)
  • Rugklachten tijdens je menstruatie en/of hoofdpijn (gekanteld naar achter)
  • Bruin bloed voor of na je menstruatie

Een gekantelde baarmoeder betekent niet dat je niet zwanger kunt worden. Doordat de baarmoeder zich niet goed leegt en er nog restjes bloed achterblijven, kan het wel een goede innesteling in de weg staan.

Nu je weet waar het bruine bloed vandaan komt wil je vast ook weten wat je er tegen kunt doen. Er zijn verschillende dingen die je hier tegen kunt doen. Oefeningen, houding en massage kunnen helpen om je baarmoeder weer in de goede positie te krijgen.

Oliepakking

De oliepakking verbetert de doorbloeding op de plek waar je het toepast. De baarmoeder kan zich hierdoor beter legen, wat de kans op een goede innesteling verhoogt. Daarnaast is het ook goed voor:

 

Het meest effectief is het als je dit drie tot vier keer per week doet…

Wat heb je nodig

  • 1 liter Castor Olie
  • Vershoudfolie
  • Hydrofiele doek
  • Een kruik
  • Een handdoek

Doordrenk de hydrofiele doek met de Castor olie, maar laat het niet nog heel erg druppen/lekken. Ga lekker liggen op bed of op de bank (bescherm wel tegen de olievlekken) en leg de doek op je onderbuik. Leg daaroverheen de folie zodat de doek op zijn plek blijft en leg dan de kruik erop. Blijf een uur tot 1,5 uur lekker liggen. Na 30 minuten heeft het al effect, dus geen probleem als je een keer weinig tijd hebt. Het meest effectief is het als je dit drie tot vier keer per week doet. Na afloop maak je je buik schoon en zorg dat je genoeg water drinkt om de afvalstoffen kwijt te raken.

Wanneer

Je mag de pakking doen op de eerste dag van je menstruatie om zo de pijn te verlichten. Vanaf dag twee moet je het niet toepassen, je lichaam moet het bloed goed kwijt kunnen en dat houd je tegen met de pakking. Vanaf de eerste dag na je menstruatie mag je het weer doen tot de dag van je eisprong. Op de dag van je eisprong niet meer tot aan de eerste dag van je menstruatie. Vanaf het moment dat je zwanger bent mag je het ook niet meer.
De doek kan je na gebruik bewaren in de koelkast en ongeveer 20 keer gebruiken.

De Castor olie doet snel zijn werk. Je zult al snel verbetering merken. Daarnaast is het ook heel goed om er een momentje voor jezelf van te maken. Stress en druk horen bij het leven en het is ook niet erg om dit te ervaren, maar overmatig stress kan een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Daarom is het heel fijn om van de oliepakking een rust moment te maken. Ga lekker liggen, lees een fijn boek of kijk een leuke film en geniet van de warmte en de rust.

Heb je deze al gelezen…

Feit of fabel: een vitamine D-tekort kan je vruchtbaarheid beïnvloeden

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer
Zo werkt een menstruele cyclus

Zo werkt een menstruele cyclus

leestijd: 4 minuten
Een goede, regelmatige cyclus is heel belangrijk als je zwanger wilt worden. Maar wat is nu een goede en regelmatige cyclus? Hoe herken je je vruchtbare dagen en hoe lang…
Lees meer

Feit of fabel: laat je schildklier controleren als je na een jaar nog niet zwanger bent

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer
Menu