Deze voeding heeft een negatieve invloed op jouw hormonen

Leestijd: 4 minuten

Voeding heeft veel invloed op je hormonen. Zo kan je met een gezonde leefstijl en een gezond voedingspatroon je hormonen in balans brengen. Dat betekent dat een ongezond voedingspatroon kan zorgen voor een hormonale disbalans. Maar wat is een ongezond voedingspatroon?

1. Suiker

Als je suiker eet, heeft je lichaam insuline nodig om het in de cellen op te nemen. Hoe meer insuline je elke dag aanmaakt, hoe ongevoeliger je cellen er voor worden. Dat leidt tot de aanmaak van nóg meer insuline, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Door de aanmaak van meer insuline, worden je cellen gevoeliger voor het hormoon oestrogeen en de veranderingen in oestrogeenniveaus. Hoe meer insuline je maakt, hoe meer celdeling in deze weefsels plaatsvindt. Dat kan onder andere zorgen voor een hevigere menstruatie en cyclusstoornissen.

Door de overproductie van insuline worden ook andere hormonen uit balans gebracht in je lichaam. Door hormonale disbalans worden allerlei processen in je lichaam verstoord, wat verschillende klachten kan geven, waaronder vermindering van je libido.

Suiker verstoort de mineraalbalans in je lichaam en het maakt de opname van calcium en magnesium moeilijker. Beide mineralen heb je onder andere hard nodig om je botten stevig te houden en je vruchtbaarheid te verhogen. Suiker kan leiden tot disbalans in je darmflora en zo leiden tot overgroei van candida; een gist in je darmflora. Dit zorgt voor ondermijning van je immuunsysteem en kan de vruchtbaarheid verminderen.

2. Transvetten

Transvetten komen, naast de verzadigde vetten, ook voor in dierlijke vetten. Deze hoeveelheden zijn slechts minimaal aanwezig en is een natuurlijke vorm. Dit type transvet is niet slecht voor de gezondheid. De transvetten die wel ongezond zijn, zijn vetten die door een chemisch proces gemaakt worden van onverzadigde vetten. De olie die in principe gezond is, wordt chemisch zo bewerkt dat er gehard vet of geharde boter van wordt gemaakt.
Transvetten worden in verband gebracht met een verhoogd risico op onvruchtbaarheid, door het vermindert functioneren van hormoonreceptoren en de negatieve effecten op de insulinegevoeligheid.

Ook voor mannen is het advies om alcoholgebruik te matigen in de periode dat je probeert zwanger te worden…

3. Alcohol

Alcohol is calorierijk, suikerrijk en kunnen een oestrogeen effect hebben.  Alcohol is belastend voor de lever, waardoor de afbraak van oestrogenen niet volgens de optimale route kan gaan. Als je zwanger wil worden is het beter om alcohol helemaal te vermijden.

Ook voor mannen is het advies om alcoholgebruik te matigen in de periode dat je probeert zwanger te worden en zéker tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen. Alcohol remt de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron en bevordert de afbraak ervan. Hierdoor neemt het aantal zaadcellen af. Tegelijkertijd neemt het aantal afwijkende zaadcellen juist toe. Afwijkende zaadcellen kunnen een eicel niet bevruchten. Dus ook voor de man is het advies om het alcoholgebruik te beperken tot maximaal 1,5 glas per dag. Als je meer dan 10 glazen alcohol per week drinkt, dan kan dit bij de man nadelig zijn.

4. Varkensvlees

Varkensvlees bevat histamine. Dat is de stof die ontstekingen en allergische reacties veroorzaakt. Daarnaast kunnen varkens enorm veel stress hebben waardoor een grote hoeveelheid stresshormoon in het vlees kan zitten. Dat heeft een groot effect op je vruchtbaarheid en daarom is het beter om varkensvlees te vermijden.

 

Melk is zéker niet altijd goed voor elk…

5. Zuivel

Melk is zéker niet altijd goed voor elk. Vroeger werd er gedacht dat we niet zonder zuivelproducten konden en nog steeds zit het in heel veel producten verwerkt. In melk zitten verschillende eiwitten: wei-eiwit en caseïne-eiwit. Beide zijn nodig in het lichaam. Koemelk bevat alleen wel 80% caseïne. Het menselijk lichaam is niet gemaakt voor zo’n grote hoeveelheid caseïne. Daarnaast mist ongeveer 70% van de mensen het enzym lactase, dat lactose afbreekt. Hierdoor ontstaat een lactose-intolerantie.

6. Gluten

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen en graanproducten. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Tarwe bevat veel meer gluten dan bijvoorbeeld spelt. Het kan zijn dat je minder klachten krijgt van spelt dan van tarwe, maar het bevat wel gluten. Een glutenintolerantie houdt in dat voedsel dat gluten of sporen van gluten bevat, beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm veroorzaakt. Het is bekend dat deze ziekte niet alleen invloed heeft op het darmslijmvlies, maar daarbuiten ook op de vruchtbaarheid.

7. Cafeïne

Cafeïne en theïne maken je energiek als je moe bent en eigenlijk beter kunt rusten. Koffie zorgt ervoor dat er vocht uit je lichaam onttrokken wordt en hierdoor wordt het stofje cortisol aangemaakt. Cortisol gaat altijd voor op progesteron wat kan leiden tot een verminderde kans op innesteling. Veel cafeïne kan ook zorgen voor een lager geboortegewicht én een hogere kans op een miskraam. Kruidenthee bevat geen theïne en kan veilig gedronken worden.

8. Frisdrank

Frisdrank kun je ook beter laten staan. Door teveel frisdrank te drinken, verhoog je je bloedsuikerspiegel, wat een negatief effect heeft op je vruchtbaarheid. Veel drinken is goed, maar drink het liefst water of kruidenthee.

Hier vind je een voedingsschema dat een positieve invloed heeft op jouw vruchtbaarheid.

Heb je deze al gelezen…

Alles wat je wil weten over eiceldonatie

leestijd: 3 minuten
Overweeg je eiceldonatie, om wat voor reden dan ook? Dan is het goed om zoveel mogelijk informatie en ervaringen te lezen. In dit artikel word je wegwijs gemaakt in de…
Lees meer

Wat is stress?

leestijd: 3 minuten
Stress is een normale reactie die het lichaam heeft wanneer zich veranderingen voordoen. Het kan fysiek, mentaal of emotioneel op deze veranderingen reageren. Wat is stress? Stress is de reactie…
Lees meer

Feit of fabel: laat je schildklier controleren als je na een jaar nog niet zwanger bent

leestijd: 1 minuut
Er zijn heel veel feiten en fabels over zwanger worden. Er worden er nog veel meer stellingen beantwoord in de feiten & fabels rubriek. In dit artikel wordt de volgende…
Lees meer
Menu